Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

nakrętki śrub do felg 16 i 15 cali do Civic VII EV koliste, stożkowe jakie?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• nakrętki śrub do felg 16 i 15 cali do Civic VII EV koliste, stożkowe jakie?

Mam oryginalne alufelgi 16 calowe do Civic VII VSA (EV1) - z takimi były sprzedawane te Civici w salonach. Na zewnętrznej stronie alufelg nie ma oznaczeń, a chwilowo nie mam jak sprawdzić od wewnątrz, żeby Wam podać coś więcej. Na nich są opony letnie 205/55/R16. Posiadam komplet opon zimowych 195/60/R15 na 15" felgach stalowych, na których nie ma żadnych oznaczeń ani od wewnątrz, ani na zewnątrz obręczy. Czy nakrętki od alufelg 16" powinny pasować do felg 15"? W Civic EU7 mam letnie koła 15", zimowe 14" i tam mam dwa osobne komplety nakrętek różniące się długością.

Alufelgi mają śruby stożkowe a stalówki okrągłe. Różnica jest znacząca.

Comment

Alufelgi oryginalne również mają kuliste gniazda. Stożkowe mają aftermarketowe.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Comment

Zamieszczone przez Don_Diego_De_La_Vega Zobacz posta
        Alufelgi mają śruby stożkowe a stalówki okrągłe. Różnica jest znacząca.
        Na pewno chodziło Tobie nie o śruby, bo felgi i alufelgi nie mają śrub. Paluch napisał o gniazdach, ale nie do końca wiem, o co chodzi. Chodzi o płaszczyznę gniazda w feldze/alufeldze, w którą wchodzi nakrętka?

Comment

Jeśli felgi są oryginalne Hondowskie to typ nakrętki (stożek/płaska) powinien być ok, bo będzie raczej taki sam w obu felgach (Hondowskie alusy miały płaskie, tak jak stalowe felgi. Stożki maja felgi "tuningowe" zazwyczaj).
          Jedyny problem to właśnie może być długość nakrętki - ale tego się raczej nie da tak wywnioskować z suchego opisu. Wydaje mi się, że trzeba by sobie przymierzyć po prostu koło i zobaczyć namacalnie.

W 7-gen sedanie właśnie też tak miałem, że zarówno alusy jak i stalowe miały nakrętki płaskie, ale musiałem mieć dwa komplety, bo do jednych felg potrzebowałem dłuższych nakrętek.
          A z kolei w 9-gen miałem dwa komplety alusów, ale jeden komplet felg to były RIALe, a nie oryginały Hondowe i tam z kolei musiałem mieć inny typ nakrętek - do Hondowskich oryginały były płaskie, a do RIALi potrzeba było stożkowe (mimo, że akurat długość w tym wypadku była ok).
          Last edited by Slinger; 13-11-2020, 13:57.
          Jest: 1985 Fiat 126p 650E, 2019 Jeep Compass 4x4 1.4t
          Były: 2002 Honda Civic Sedan 1.6 VTEC, 2015 Honda Civic Tourer 1.8 i-VTEC

Comment

Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta
            Alufelgi oryginalne również mają kuliste gniazda. Stożkowe mają aftermarketowe.

Felgi stalowe mają gniazdo z otworem na śrubę wypukłe, jeśli dobrze rozumuję i widzę, a aluminiowe mają gniazda wklęsłe?IMG_20201113_125716_fixed.jpg

Comment

Chodzi o przylgnie dla nakrętek/śrub - gniazdo w felgach.

Last edited by Paluch; 13-11-2020, 16:12.

Comment

Dopiero teraz zauważyłem, że zamiennikiem podstawowego rozmiaru opon 205/55/R16 powinny być 195/65/R15, które średnicą są bliższe, aniżeli moje zimówki 195/60/R15 (chociaż te chyba są fabrycznie poprawne jako 15" według Hondy). Nie przejmować się tym? Trochę dziwne, bo odnosząc się do 16" jako podstawowe, to 15" powinny być jak najbliższe średnicą, aby np. licznik nie miał większego błędu pomiarowego.
                Last edited by fuji; 14-11-2020, 21:55.

Comment

Ustalmy i usystematyzujmy czego brakuje w tym temacie:
                  Opony i Felgi do Hondy Civic VII generacji 2001-2005 dane fabryczne.

ok, mało jest o nakrętkach.

Moje uwagi:

Zamieszczone przez fuji Zobacz posta
                  komplet opon zimowych 195/60/R15 na 15" felgach stalowych, na których nie ma żadnych oznaczeń ani od wewnątrz, ani na zewnątrz obręczy
                  takie informacje są ale są trudno zauważalne szczególnie gdy felga jak pokazałeś na foto jest trochę skorodowana. Napisy są zrobione wyjątkowo "cienkim" rysikiem lub laserem (nie wiem czym) ale są wielkości czcionki jak teraz widzicie na ekranie i napis trzeba go szukać tutaj: oryginalne felgi mają symbol i napis "made in france". (felga jako przykład).
                  fela VII.jpg

Czy nakrętki od alufelg 16" powinny pasować do felg 15"?
                  zbyt ogólne zapytane. (ty wiesz o czym piszesz my nie, piszesz tylko 50% treści)
                  czy chodzi Nakrętki do felg stalowych? ??
                  takie:
                  tu lepiej widać gniazdo osadzenia nakrętki:
                  Nakrętki do felg stalowych i aluminiowych

foto wpis #9. to zardzewiałe miejsca wokoło otworów - to widać że to jest wyoblone. Czyli Nakrętka musi być taka jak tu tzw kulista:
                  nakretka kol.jpg
                  takie nakrętki posiadasz ??? - koliste???

Czyli taką nakrętkę zakładasz tylko na felgi stalowe - wtedy koliste elementy /gniazdo otworu felgi/ pasuje idealnie do kolistości nakrętki.
                  Czyli nie ma znaczenia czy felga 15" czy 16" jeśli felga i nakrętka są koliste - wszystko ze sobą pasuje.
                  Jeśli masz nakrętki jedne krótkie jak na foto a drugi komplet długie to możesz stosować zamiennie.

Takich nakrętek kolistych nie stosujemy do felgi alu gdzie powierzchnia przylegania jest plaska!!!
                  I odwrotnie nakrętek płaskich nie stosujemy do felg (najczęściej stalowych) z osadzeniem otworu dla nakrętki kolistej. Bo co się stanie ...??? no zostanie gniazdo koliste w tej feldze zmiażdżone!

Jeśli felga alu ma gniazda płaskie (to widać w otworze) - to absolutnie! pod żadnym warunkiem nie zakładamy tam nakrętek kolistych !!!!!
                  Jest duże prawdopodobieństwo że nakrętki się będą luzować!
                  Powierzchnia przylegania nakrętki kolistej do płaszczyzny jest zbyt mała ! - trzeba zdawać sobie z tego sprawę.
                  Doświadczenie:
                  Jeżeli taką kolistą nakrętką przyłożymy do stołu (okrągłą częścią) ona styka się ze stołem na odcinku 0,1mm! a powinna w kolistym gnieździe felgi stalowej przylegać na powierzchni 4mm.
                  Jeżeli nakrętkę płaską przyłożymy do stołu to ona dotyka stołu na odcinku 1 cm! co najmniej.
                  tak jak tu (sorry za malunek na kolanie) ale widać o co chodzi...
                  schemat.jpg

teraz zauważyłem, że zamiennikiem podstawowego rozmiaru opon 205/55/R16 powinny być 195/65/R15,
                  tak, rozmiar dla Sporta powinien być /65/ ale jest waruniek felga powinna dla takiego profilu mieć oznaczenie "JJ" nie powinna być "J" ...dlaczego?
                  odpowiedź tutaj:
                  felga 6J czy 6JJ

jeśli wiec nie ma felga oznaczenia "JJ" być może dlatego honda zastosowała profil /60/.
                  Z doświadczenia mogę powiedzieć żę jeśli zdecydujesz się na felgę "J" założyć profil /65/ a to jest zimówka, czyli nie będziesz latał Hondą bokami na suchym (aby opona się nie wyginała zbytnio) to będzie się trzymać nie spadnie z rantu. Ja jeździłem (ale tylko w zimę) i jest ok nawet nieco lepiej bo lepiej wybierała koleiny i dziury przy tym nic nie obcierało.
                  Last edited by rambo7; 18-11-2020, 07:40. Powód: literówka
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

Parametry mojej felgi stalowej (nie wiem, czy to jest oryginalna 15" od Hondy, czy dokupiona) widoczne na zdjęciu:
                    15x6JJ
                    072604 - Mało istotne, ale zapytam: czy to data produkcji? Mój Civic jest właśnie z tego roku.
                    IMG_20201118_130100.jpg

Nakrętki od moich alufelg są koliste według Twojego opisu rambo7, po nakręceniu ich na szpilkę dochodzą do tarczy hamulcowej, przymierzałem je do felgi stalowej i pasują kształtem - lekko wchodzą w gniazdo felgi stalowej, ale to jest kilka mm (może z 3mm).
                    Także nakrętki od moich 16" alufelg marki Honda będą pasować do 15" felg stalowych w/w (chyba też Honda).
                    IMG_20201118_162637.jpgIMG_20201118_162649.jpg

Teraz zapytanie raczej do działu opon, a nie nakrętek, ale nawiązuję do w/w felg stalowych. Moje 15" felgi stalowe są pordzewiałe, koszt ich malowania w serwisie nie ma sensu - usługa przerasta wartość felg dwukrotnie. Szukam alufelg w zamian, ale nie wiem, jakie mają mieć parametry - tzn. wiem tylko częściowo. 15" , rozstaw śrub 5x114,3, szerokość 6J oraz 6JJ i to tyle, co wiem. Według danych producenta dla wersji VSA opony 15" mogą mieć parametry 195/60R15 88H lub 195/65R15 91V.

Brakuje mi kompletu informacji dla alufelg 15" do opony jak wyżej. Na tym rozmiarze będę miał opony zimowe 88H.
                    Nie wiem, jakie ET (45?), jaki otwór centrujący (znalazłem na naszym forum 64.1mm?), szerokość felgi 6.
                    Opony inne, aniżeli Honda OE mają prawie zawsze inny otwór centrujący, czyli potrzebny jest pierścień, tak? Jaka alufelga dla 195/60R15 88H - 6J czy JJ ?
                    Według poradnika z tego forum wynika, że wzorcowa opona 195/60R15 88H - 15" x 6 J jest niewłaściwa do wersji Sport (VSA) https://www.civicforum.pl/showthread...dane-fabryczne.
                    W takim razie jaka dla VSA/Sport? Cytuję poradnik z tego forum dla Civic VII: "195/60R15 88H - 15" x 6 JJ - dopuszczalnie . "
                    Last edited by fuji; 18-11-2020, 18:12.

Comment

Fajnie że masz felgi stalowe "JJ" na tą felgę możesz zakładać wyższy - i prawidłowy! profil /65/ (jeśli ktoś tam wsadził /60/ to wydaje mi się że poszedł standardem i sądził że wszystkie Civic mają /60/. Okazuje się że jeśli ktoś ma VII gen wersję "Sport" to ma większy otwór centrujący taki sam jak w UFO czyli 64,1mm, ((wszystkie inne Civic VII mają 56,1mm)) 5 x 114,3mm otwory szpilek. (czy to jest data produkcji? nie wiem, możliwe).

Czy możesz zmierzyć jaki masz otwór na piastę w tej stalowej feldze? 64,1mm? czy 56,1mm?

Nakrętki od moich alufelg są koliste według Twojego opisu rambo7, po nakręceniu ich na szpilkę dochodzą do tarczy hamulcowej, przymierzałem je do felgi stalowej i pasują kształtem - lekko wchodzą w gniazdo felgi stalowej, ale to jest kilka mm (może z 3mm).
                      czyli nie są to nakrętki z felg alu. kto Ci to powiedział że są? nie sugeruj się tym że są niklowane. To są nakrętki od felg stalowych, Ja w swoich mam wyłącznie stalowe felgi z niklowanymi nakrętkami kolistym i te nakrętki nie nadają się do felg alu.
                      Tak że jest jak mówisz, te niklowane koliste krótkie nakrętki pasują do stalowych 15" i do 16", zgadza się tam jest około 3mm tej płaszczyzny przylegania w otworze szpilki.
                      Do alu będą inne nakrętki - stożki jak na rysunku.
                      Moje 15" felgi stalowe są pordzewiałe, koszt ich malowania w serwisie nie ma sensu - usługa przerasta wartość felg dwukrotnie.
                      każdy ma ten problem po ponad 10 latach użytkownika felg stalowych i jest jak piszesz.
                      Ja to przerabiałem w zeszłym miesiącu, czyli zdjąłem opony zimowe z stalówek 16" (bo były jeszcze ok), stalowe (mam 16") zapakowałem (jak stały pordzewiałe, nic z nimi nie robię) w kartony i leżakują w garażu.
                      Kupiłem używki alu DOTZ w średnim stanie, tzn, kilka rys na rantach i miejscami schodzi oksydacja od wewnątrz, co wyczyściłem i naciaptałem tam nieco farby do 400stC. Bo budżet na felgi alu na zimę założyłem max 600zł. i takie kupiłem. Dlaczego tak? ano dlatego że 16" to dość popularny rozmiar dzisiaj i alternatywna makra dlatego że jak bym kiedyś zmienił auto to 16" prawdopodobnie podejdzie otwór centrujący to 70,1mm więc zawsze pierścieniami dobiorę odpowiedni rozmiar otworu piasty.
                      Kolejna sprawa to jak bym miał dać malować stalowe, to wolę już dać do malowania alu z perspektywą że zostają do innych aut.
                      Szukam alufelg w zamian, ale nie wiem, jakie mają mieć parametry - tzn. wiem tylko częściowo. 15" , rozstaw śrub 5x114,3, szerokość 6J oraz 6JJ i to tyle, co wiem.
                      tutaj są potrzebne informacje, nie możesz zadawać podstawowych pytań bo tam jest wszystko napisane :
                      Opony i Felgi do Hondy Civic VII generacji 2001-2005 dane fabryczne.

zatem, jeśli to ma być Alu 15" ...to będziesz miał dość ograniczony wybór z uwagi na 5 szpilek. Alu 15" 5 szpilek z otworem 64,1mm to nie ma, więc nie ma co szukać.
                      Najczęściej alu 15" spotkasz na 4 szpilki, więc może się znowu okazać .. że po tygodniu szukania nie spasujesz nic, albo stan będzie słaby albo co innego ci nie spasuje. No ale spróbuj.
                      Jak widzisz parametry dla ALU 15" takie dla wersji "Sport" !! ..bo to ważne! //alu dla Sporta różnią się znacznie od alu dla Standardowej wersji//

Felga do wersji "Sport":
                      Felga 15" z oznaczeniem felgi: JJ (dla profilu /65/)
                      szpilki 5x114,3mm
                      otwór centrujący 64,1mm
                      ET 45

to tyle co musisz wiedzieć. (ale, moim zdaniem takiej felgi ALU nie ma, co by miała 15" z otworem 64,1mm?! .. będzie tylko wybór w 16" kach).

Opona dla wersji "Sport" (dla felgi 15" JJ)
                      195/65R15 91V

to tyle co możesz dobrać. jak widać tylko to.

Opony inne, aniżeli Honda OE mają prawie zawsze inny otwór centrujący, czyli potrzebny jest pierścień, tak?
                      ee,, felgi... felgi nie opony? tak potrzebujesz pierścień o rozmiarze otworu felgi na 64,1mm.

Według poradnika z tego forum wynika, że wzorcowa opona 195/60R15 88H - 15" x 6 J jest niewłaściwa do wersji Sport
                      wszystko się zgadza bo w naszym poradniku ta opona nie jest do wersji Sport i pisze to wyraźnie.

Cytuję poradnik z tego forum dla Civic VII: "195/60R15 88H - 15" x 6 JJ - dopuszczalnie . "
                      co oznacza ten zapis?
                      oznacza on że:
                      po pierwsze są to parametry dla wersji Standard!!! - i to co cytujesz jest 100% zgodne z wymaganiami doboru opony i felgi. Oznacza że na felgę "JJ" możesz ubrać (Civic standard) taką oponę. Tyle.

Ty,,, masz patrzeć na wersję Sport! ..a nie na wersję Standard!

Czyli Ciebie interesuje wyłącznie to:
                      195/65R15 91V - 15" x 6 JJ - dopuszczalnie: tylko dla modelu HB po faceliftingu Sport i R-type i pod warunkiem większej nośności opony z oznaczeniem nośność/prędkość [91/V]

czyli
                      dla Civic VII: "195/60R15 88H - 15" x 6 JJ - dopuszczalnie .
                      dobierasz niewłaściwą oponę którą posiadasz ....bo chcesz ją wykorzystać .
                      Skoro masz więc niewłaściwe opony które chcesz wykorzystać na stalówkach to nie doszukuj się zgodności z wzorcem . Bo takiej zgodności nie będzie.

Czyli
                      195/60R15 88H - 15" x 6 J
                      195/60R15 88H - 15" x 6 JJ
                      to nie jest wzorzec dla wersji "Sport" ! Czyli to ciebie w ogólnie nie dotyczy. ale ... skoro takie opony posiadasz to się nie przejmuj. Trudno. Jak je zjeździsz to założysz TO, co być powinno czyli 195/65R15 91V

Ciebie dotyczy to co jest dla modelu "Sport".
                      Last edited by rambo7; 19-11-2020, 08:36.
                      Kierownik Działu Diesla

Comment

Gniazdo oryginalnej alufelgi 16" jest płaskie, ale w nim jest zagłębienie koliste o takim samym kształcie, jak zaokrąglenie nakrętki (wypukłość mojej nakrętki od strony jej otworu) - te płaszczyzny do siebie pasują. Moim zdaniem ta nakrętka trzyma na całej powierzchni zagłębienia, czyli nie na powierzchni 0,1mm, tylko tak samo, jak w feldze stalowej. Alufelga w gnieździe ma dodatkowo miejsce na nakrętkę z płaskim czołem. Gdyby zastosować nakrętkę tylko płaską, to docisk byłby wyłącznie na płaskich powierzchniach i to wtedy alufelga mogłaby się przesuwać względem śruby na boki zakładając, że nakrętki są poluzowane. Te zaokrąglenie w gnieździe alufelgi na to nie pozwala. Nie wiem, czy ja mam nakrętki od stalówek, czy od alufelg, ale moim zdaniem one pasują. Jest jedno ale - trzymają tylko na powierzchniach zaokrąglonych (wypukłość nakrętki<->wklęsłość gniazda), a na płaskiej powierzchni gniazda, gdzie felga jest grubsza (mocniejsza) już nie trzymają.
                        IMG_20201119_154510.jpgIMG_20201119_154519.jpg

rambo7 - na pewno nakrętka nie będzie taka, jak na Twoim obrazku "dobrze" - dolny rysunek śruby stożkowej. Może powinna to być nakrętka w kształcie kapelusza? Czyli płaski kołnierz nakrętki dawałby docisk do płaskiej powierzchni gniazda alufelgi, a zaokrąglona część nakrętki chowałaby się w zagłębieniu gniazda alufelgi dając docisk i w tym miejscu jednocześnie centrując koło. Może o taką nakrętkę Tobie chodzi? Możesz wrzucić jakieś rzeczywiste zdjęcie porównawcze nakrętki do tej alufelgi, która jest poprawna Twoim zdaniem?

Comment

Załączam zdjęcie tabliczki znamionowej z VSA. Załączam też skan z instrukcji od VSA w języku niemieckim (oryginalna książka od tego auta). Mam też książkę od Civica D14Z6 EU7 - widzę, że są różnice odnośnie parametrów opon, ale obie instrukcje bez względu na język podają: "Zobacz naklejkę z informacjami o oponach na ramie drzwi kierowcy. W razie wątpliwości zapytaj sprzedawcę o właściwy rozmiar opon do Twojego samochodu." Informacji na temat zamienników uzgodniliście własnymi poszukiwaniami. Zauważam w książce polskiej od mojego EU7 i od EV1 (VSA) pewną prawidłowość - obręcze kół pokrywają się z rozmiarami i parametrami opon - widać to na zdjęciu instrukcji str 368
                          14 x 5 1/2 J - 185/70R14 88H
                          15 x 6 J - 195/60R15 88H
                          15 x 6 JJ - 195/65R15 91V
                          16 x 6 1/2 J - 205/55R16 91V

Konia z rzędu temu, kto znajdzie mi opony zimowe 195/65R15 91V
                          Wpakowałem się w opony 15-tki, bo takie mam felgi stalowe i dlatego zamówiłem 195/60R15 88H dla felg 15 x 6 JJ. Takie same opony były na tych felgach i zapewne wynikło to z braku dostępności i tym bardziej wyboru. Dlatego opony są niepoprawne przy tej feldze i nie da się tego przeskoczyć.

IMG_20201119_160316.jpg
                          IMG_20201119_154918.jpg

Comment

w porządku, (Foto nie oddają głębi i tego nie widać) jeśli nakrętka kolista wpasowuje się w koliste gniazdo alu felgi to dobrze. Mówimy o miejscu gdzie widać żółty nalot, ta powierzchnia jest wklęsła - i nakrętka kolista tam siedzie idealnie. ok.
                            Zamieszczone przez Paluch Zobacz posta
                            Alufelgi oryginalne również mają kuliste gniazda
                            czyli tu jest przypadek że jest jak Paluch pisał.

Nie wiem, czy ja mam nakrętki od stalówek, czy od alufelg, ale moim zdaniem one pasują. Jest jedno ale - trzymają tylko na powierzchniach zaokrąglonych (wypukłość nakrętki<->wklęsłość gniazda), a na płaskiej powierzchni gniazda, gdzie felga jest grubsza (mocniejsza) już nie trzymają.
                            mieszasz i tak piszesz że nie kapuję . Weź to namaluj nawet ręcznie i zrób foto .
                            na pewno nakrętka nie będzie taka, jak na Twoim obrazku "dobrze" - dolny rysunek śruby stożkowej.
                            no dlatego nie czuję tego twojego opisu .

Może powinna to być nakrętka w kształcie kapelusza?
                            oczywiście!
                            są takie, np jak taka:
                            Nakrętka nr 1.

(najczęściej w Toyotach).
                            Może też być taka - płaska skośna z podkładką:
                            Nakrętka nr 2.

na pewno nakrętka nie będzie taka, jak na Twoim obrazku "dobrze" - dolny rysunek śruby stożkowej.
                            cieszy mnie że rysunek pomógł, bo co do zasady, musi być tak jak na rysunku.

Może powinna to być nakrętka w kształcie kapelusza? Czyli płaski kołnierz nakrętki dawałby docisk do płaskiej powierzchni gniazda alufelgi, a zaokrąglona część nakrętki chowałaby się w zagłębieniu gniazda alufelgi dając docisk i w tym miejscu jednocześnie centrując koło.
                            czy myślisz o takiej nakrętce??
                            Nakrętka nr 3.
                            taka??

czy jednak taka?
                            Nakrętka nr 4.

Opony:
                            14 x 5 1/2 J - 185/70R14 88H
                            15 x 6 J - 195/60R15 88H
                            15 x 6 JJ - 195/65R15 91V
                            16 x 6 1/2 J - 205/55R16 91V

Jest wszystko ok.
                            Z opisu forum i z opisu tej instrukcji niemieckiej wszystko się zgadza.
                            zauważ że dla konfiguracji tej: 15 x 6 JJ - 195/65R15 91V // tutaj dobrze dopasowano oponę /65/ z uwagi na felgę "JJ".
                            Ty posiadasz taką felgę JJ, czyli bardzo dobrze, bo:
                            Ta felga pozwala na stosowanie 2 rodzajów profilów opony, czyli pony takiej:
                            195/60R15 88H (dopuszczanie)
                            i takiej
                            195/65R15 91V (normalnie)

natomiast
                            jeśli ktoś posiada felgę "J"
                            to dopuszczalna jest tylko 1 opona: 195/60R15 88H.

Konia z rzędu temu, kto znajdzie mi opony zimowe 195/65R15 91V
                            no, o to można zapytać w ASO ? . ... co oni na to .

Więc,
                            Wpakowałem się w opony 15-tki, bo takie mam felgi stalowe i dlatego zamówiłem 195/60R15 88H dla felg 15 x 6 JJ
                            to jest dobra konfiguracja i zgodna z wytycznymi Instr Obsł.

Takie same opony były na tych felgach i zapewne wynikło to z braku dostępności i tym bardziej wyboru.
                            prawdopodobnie.

195/60R15 88H dla felg 15 x 6 JJ. (...) opony są niepoprawne przy tej feldze i nie da się tego przeskoczyć.
                            ale właśnie są poprawne. Wyżej to wyjaśniłem. Na felgę którą masz "JJ" .. na tą felgę można zakładać: 195/60R15 88H

Na felgę "J" nie można (nie powinno się) zakładać: 195/65R15 91V
                            Jeśli takie opony faktycznie nie są dostępne, to i nawet błędu w dobieraniu popełnić nie można.
                            Last edited by rambo7; 20-11-2020, 08:50.
                            Kierownik Działu Diesla

Comment

Gniazdo jest płaskie na zewnętrznej strefie, wklęsłe w centrum.
                              IMG_20201119_154430 opis.jpg

Dlatego wydaje mi się, że nakrętka nr 4 byłaby najlepsza, ale musiałaby być idealnie dopasowana wysokością wypukłości do wklęsłości gniazda felgi. Trudno mi to technicznie opisać, ale chodzi o to, żeby nie było tak, że nakrętka jest mocno dokręcona do felgi, a płaski kołnierz nakrętki nie przylega do niej. Wydaje mi się, że zaokrąglenie w gnieździe felgi musi mieć większą średnicę od wypukłości nakrętki, żeby zostawić tolerancję na dojście kołnierza nakrętki nr 4 do płaskiej powierzchni gniazda felgi

Co do opon fajnie, że się wyjaśniło, czyli będzie poprawnie w moim przypadku.
                              Last edited by fuji; 20-11-2020, 10:26.

Comment

Working...
                              X