Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierścienie centrujące na felgę

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Pierścienie centrujące na felgę

Jakie są rozmiary tych piescieni centrujących? Mam civic vii 2005 1.6benz rozstaw 4x100 felgi 15' 195.65

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

Nie wiem o co Ci chodzi.

Comment

Pierścień centrujący między felgę a piastę.
      Przykładowa aukcja

Czy są nie potrzebne wcale bo mamy szpilki i nakrętki stożkowe. Już dwóch mechaników mi zwróciło uwagę że nie mam jednego pierścienia

Comment

Masz felgi Hondowskie czy innej firmy? Jeżeli felgi Hondy to nic nie trzeba raczej. Jeżeli masz felgi zwłaszcza niemieckiej firmy to zapewne potrzeba pierścienie centrujące.
        Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
        Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.

Comment

Mam w tej chwili letnie opony na alufelgach dezent. Na stalowych nie mam pierścieni

Comment

To zapewne potrzebujesz pierścieni 57-60
            Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
            Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.

Comment

Coś takiego?

Comment

Żeby kupić poprawne pierścienie to trzeba dokładnie wiedzieć jaki auto powinno mieć otwór centrujący w fabrycznych felgach, a jaki mają felgi niestandardowe.

Z tego co pamiętam to Civic VII (2001-2005) powinien mieć fabrycznie 56.1.
                A jaki mają te felgi, o których piszesz to nie wiem (można np. suwmiarką zmierzyć dziurę w feldze).

Więc pierścień powinien być pewnie XX.X/56.1

A jeśli dobrze zrozumiałem, to w trzech felgach pierścienie masz, więc też możesz zawsze wyjąć z jednej ten pierścień i go pomierzyć (ale i obejrzeć - może nawet będzie miał gdzieś wytłoczone jakie ma rozmiary).
                Jest: 1985 Fiat 126p 650E, 2019 Jeep Compass 4x4 1.4t
                Były: 2002 Honda Civic Sedan 1.6 VTEC, 2015 Honda Civic Tourer 1.8 i-VTEC

Comment

gerwazy87, musisz wiedzieć o co pytasz?
                  Poczytaj to:

tu odpowiedź podał Slinger, ja uzupełniłem obrazkowo.

Zamieszczone przez gerwazy87 Zobacz posta
                  Jakie są rozmiary tych piescieni centrujących? Mam civic vii 2005 1.6benz rozstaw 4x100 felgi 15' 195.65
                  to jest informacja żadna.
                  Napisz jakie masz felgi?
                  - oryginalne? (jak oryginalne to jakie? od modelu Standardowego czy Modelu Sport? sport ma 5 śrub i otwór większy niż 56,1mm.)
                  - czy nie oryginalne? wskazujesz że masz 4 śruby to masz na 100% rozmiar jak trzeba czyli 56,1mm. czyli żadnych pierścieni nie trzeba!

Jeśli masz jakieś felgi nie Hondowskie, nie orginalne a jakieś inne o rozstawie szpilek 4x100. to za mało informacji ...!
                  Musisz podać otwór centrujący twojej felgi co masz!
                  Wiec, jaki jest rozmiar otworu centrującego twojej felgi ??? - ta informacja jest tobie potrzebna, aby dobrać pierścienie. Oczywiście pod warunkiem że felga jest nieoryginalna! bo tylko do nieoryginalnej trzeba dobierać pierścienie jeśli otwór jest większy niż 56,1mm.
                  czy to jest jasne?

Mam w tej chwili letnie opony na alufelgach dezent.
                  czyli wiemy na 100% że to nieorginalne felgi i ... jeśli ten dezent ma idealnie otwór centr. 56,1 mm to nie wsadzisz pierścieni - fizycznie to nie możliwe.
                  Jeśli Dezent ma większy otwór niż 56,1mm to nie ma siły ...pierścienie muszą być!

Jeśli

Na stalowych nie mam pierścieni
                  stalowe jaki mają otwór? 56,1mm ? jak tak to nie wsadisz tam pierścieni! nie wejdą!
                  jeśłi mają otwór większy niż 56,1mm to zmierz go jaki???
                  tu jasnowidzów nie ma
                  Więc jeśli ten mechanik mówi że ..."panie, ale tu brakuje pierścieni" - pomijam że na stalowe pierścieni się nie zakłada! to masz stalowe felgi nie od Hondy! to jest 100% pewne.
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

Dobra kurde napisze tak. Mam felgi aluminiowe tego dezenta miałem wszędzie pierścienie w nich w tych Alu ale raz jakoś krzywo założyłem koło i zgniotlem pierścień jeden. od tej pory mi czasem marudzą. Na stalowych felgach nie daje pierścieni żadnych.

Stalowe mam z jakiegoś opla o tych samych rozmiarach co oryginalne stalówki z Hondy. Napisałem tego posta bo się nie znam i myślałem że macie na forum jakieś dane katalogowe i nie będę musiał mierzyć bo mam w tej chwili te koła założone i poczekam aż będę wymieniał na zimowe ze stalowymi felgami i wtedy zmierzę żeby dwa razy nie odkręcać bo w tym tygodniu nie mam jak tego ogarnąć bo pada deszcz i mieszkam na blokach więc musi być też miejsce na parkingu itd itd.

Podsumowując muszę sobie jednak zmierzyć bo okazuje się że parametr tych pierścieni nie jest pewny

Temat można już zamknąć w sumie :-)

Last edited by gerwazy87; 04-11-2020, 10:07.

Comment

No więc, jest tak jak wywnioskowałem Dezent to nie oryginał i Opel - to nie oryginał. Czyli nie masz w ogóle oryginalnych felg żadnych.
                      Ok, to nie tragedia, Dezent jak mają pierścienie na piastę 56,1mm to ok.

ale Opel ma owszem rozstaw szpilek na 4x100 bo to standard w wielu autach, ale otwór centrujący Opla różni się od otworu w Hondzie. Różnica jest w jego wyprofilowaniu, stąd Hondowska Felga stalowa wchodzi i się trzyma, a Oplowska się nie trzyma i do tego ma luz.
                      Otwór w Oplu ma dokładnie 56,6mm.
                      Otwór w Hondzie ma dokładnie 56,1mm
                      nie ma wuja ...by się to trzymało prawidłowo!
                      Dlatego gumiarz mówi o pierścieniach bo felga Oplowska nie jest prawidłowo osadzona na piaście, felgę trzymają tylko 4 śruby. Czyli fatalnie. Felga ma być 100% osadzona na piaście a szpilki tylko trzymają koło. U Ciebie szpilki trzymają cały ciężar auta. Fatalnie!
                      Kolejna sprawa to, że nie ma takich pierścieni centrujących co by miały 0,5mm. Taka niewielka różnica robi dużą różnicę.

Więc moim zdaniem jedyne rozwiązanie to wymiana stalówek z Oplowskich na Hondowskie. To są dziś małe pieniądze do 7 gena.
                      W Alu natomiast dokup pierścień jeśli jeździsz bez tego uszkodzonego to są też koszty żadne.
                      Kierownik Działu Diesla

Comment

Pożyczę dzisiaj suwmiarkę z roboty. I postaram się zmierzyc jutro te stalowe felgi czy.

Comment

Felgi stalowe opel 55.7

Felgi stalowe na których kupiłem auto 56.3 - to raczej hondowskie bo do nich pasują kołpaki z hondy a na te z opla nie wchodzą.

Comment

coś źle mierzyłeś. Jeśli "kółko" piasty w Hondzie ma 56,1mm to nie ma takiej możliwości że wsadzasz tam mniejszy otwór 55,7mm ... no tak, czy nie? .
                            Felgi stalowe na których kupiłem auto 56.3
                            ok 0,1mm a 0,3mm to uznać można za błąd pomiaru. Jeśli masz hondowskie to czemu zakładasz Oplowskie?
                            Czyli komplet Dezent Alu / komplet OEM stalowe / i komplet Opla. Ja bym tego zestawu Oploeskiego nie ubierał.
                            Kierownik Działu Diesla

Comment

Kupiłem auto na stalowych hondy z letnimi oponami. Potem kupiłem zimówki na felgach opla bo gumiok powiedział że byle by pasowały otwory, osadzenie i cała reszta. po jakimś czasie stwierdziłem że chciałbym alufelgi i z felg hondy z letnimi zdjęli gumcie i założyli na Alu i zostały mi oryginały hondy ale nie chciało mi się przekładać samych opon no bo jeśli otwory mają pasować i pozostałe parametry to nie ma to różnicy. Nie wiem może faktycznie gumiok zrobił mnie w bambuko przy kupnie tych stalowych opla i otwory te srodkowe się nie zgadzają. Czasem zdarzalo mi się słyszeć takie tykanie felg tych oplowych jak miałem je założone i nie wiem czy to faktycznie nie trzyma się na szpilkach tylko ale z drugiej strony nie jestem pewien bo jeździłem po dziurach w wiele osób itd więc chyba że felga dodatkowo przyssala się przez odrobinę rdzy do piasty i miała dodatkowe mocowanie :-p

Wiem że miary są dziwne, sprawdzałem kilka razy na suwmiarce bo też mi coś nie pasowało.

Chyba po prostu przełożę teraz opony przy wymianie na salowki hondy a te z opla wywalę na złom oba te komplety stalówek są w podobnym stanie.

Last edited by gerwazy87; 06-11-2020, 08:47.

Comment

Working...
                              X