Samodzodzik 1.6 sedan aktualnie mam opony 185/70 r14 parametry felgi to 6jx14 et 36 i tu rodzi się moje pytanie a mianowicie na lato chciałbym kupic oponki 205/50 r16 i niestety nie wiem jakie mają być parametry felgi żeby wszystko było git. Czy np. Felga 6,5Jx16 o et 40 będzie dobra? I jak ewentualnie odniesie się to do komfortu/spalania.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Felgi do sedana
Collapse
X
-
Sedan z definicji to komfort. Aktualnie to co masz 185/70/14 to skrajne rozwiązanie / 205/50/16 to skrajność po drugiej stronie.
- teraz masz 185/70/14: duży komfort, stosunkowo małe opory - mniejsze spalanie, słabsze prowadzenie na zakrętach, dobre prowadzenie na wprost, duże osiągi prędkość km/h.
- chcesz mieć 205/70/16 podane parametry wejdą są ok: mały komfort, duże opory - wyraźnie większe spalanie nawet do 1,5L, lepsze prowadzenie w zakrętach ale wyłącznie gdy droga płaska jak stół a bardzo niepewne gdy są koleiny gorzej niż teraz! dobre prowadzenie na wprost ale tylko gdy droga będzie płaska bez kolein, małe osiągi spadnie nawet o 20km/h prędkość maxymalna. Do tego dochodzą wybite wcześniej zawieszenie, ząbkowanie opon i wcześniejsze zużycie, głośniejsza praca zawieszenia, głośniejsza praca opon hałas, dużo droższe opony i felgi i dużo wyższe koszty całkowite.
Moim zdaniem ani jedno ani drugie rozwianie nie jest optymalne. Najlepszym czyli optymalnym wyjściem jest wsadzić rozmiar nominalny dla Sedana i na lato i na zimę czyli 195/65/15.
Dostajesz "złoty środek" czyli nie masz negatywnych zachowań auta, a jednocześnie wzrasta pewność prowadzenia nie tracąc na komforcie.
Jest dużo tematów w tej kwestii również w dziale Opony: https://www.civicforum.pl/forumdispl...elgi-AkcesoriaKierownik Działu Diesla
-
kompendium wiedzy zawarte jest tutaj: Opony i Felgi do Hondy Civic VII generacji 2001-2005 dane fabryczne.
kwestia spokojnego przeglądania forum. Nie wiem czy jest coś o sedanie czego jeszcze tu nie napisano, dlatego czytaj, szukaj i czytaj.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Jakie ET i otwór centrujący dla fabrycznych felg 14" w civic VII ES sedan ?
Proszę o podpowiedź szanownych kolegów - Jakie ET i otwór centrujący dla fabrycznych felg 14" w civic VII ES sedan ?
Chciałbym dobrać felgi 15" i do tego mi te dane są potrzebne. Opony nie szersze niż 195. Pozdrawiam.
Comment
-
Najprościej to kupić OEM felgi z wersji sedan IMA. Problem z doborem z głowy bo na 100% będzie pasować. Komfort, lepsze prowadzenie w porównaniu do 14". Chyba, że wygląd Ci nie odpowiada.
Cena jak trafisz to koszt od 300zł
honda_civic7sedanh.jpg
Comment
-
Podepnę się trochę pod temat, sam mam w moim sedanie 185/70 R14 i zauważyłem, że bardzo trudno znaleźć opony, dla marek premium koszt wynosi nawet 340zł/szt. gdy dla 195/65/R15 ta sama kosztuje 250 zł/szt.
Skoro nie są to nomilane felgi to skąd takie mam?
Z Wasych postów i informacji w temacie o felgach, że nominalne to 195/60/R15 rozważam "powrót" a właściwie przejście na nie -> bo chcę teraz zmienić zimówki ale również letnie opony.
Comment
Comment