Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

felgi i opony do Honda Civic 1.4 5D 2004 1.4 polift

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• felgi i opony do Honda Civic 1.4 5D 2004 1.4 polift

Witam!! mam problem..mianowicie z naklejki na drzwiach wynika że seryjne opony to 185/70/R14
    dzisiaj byłem u wulkanizatora w poszukiwaniu używanych opon zimowych i powiedzieli mi,że taki rozmiar jest już bardzo rzadko dostępny i zaproponowali mi opony 175/70/R14 lub 185/60/R14
    i z racji,że bym chciał mieć zimówki na osobnych felgach to ten sam wulkanizator miał felgi do hondy tylko o szerokości 5J (z danych technicznych powinienem mieć 5 1/2 J)
    co drodzy koledzy myślą o tych oponach i felgach??

jak czytałeś: Opony i Felgi do Hondy Civic VII generacji 2001-2005 dane fabryczne.
    to wiesz jakie są możliwości manewrów.
    Zamieszczone przez marekwp2 Zobacz posta
    byłem u wulkanizatora w poszukiwaniu używanych opon zimowych
    a po co używki? przejrzałeś np inne oferty np allego?
    że taki rozmiar jest już bardzo rzadko dostępny
    nie, nie, to jest rozmiar bardzo popularny, chodzi o to że nowe zimówki są tanie jak woda, dlatego on ich nie ma, bo by na nich nie zarobił, daje sobie luz z taką oponą bo musiała by kosztować 40-60zł, jak by doliczył sobie marżę 20 zł to masz 80 zł. a za 80zł to niewiele dokładasz i ma nówkę.
    Rzadkie to są u gumiarzy, ale to opona bez problemu dostępna nowa w atrakcyjnych cenach. Pamiętaj że najtańsze nowe zimówki są 5 x lepsze od jakiś używek niewiadomo po kim.
    ten sam wulkanizator miał felgi do hondy tylko o szerokości 5J (z danych technicznych powinienem mieć 5 1/2 J)
    nie idziemy w połowiczne rozwiązania, nie bierzemy tego co jest, to nie sklep z mięsem z '76roku ! to bezpieczeństwo twoje i twoich bliskich oraz innych użytkowników drogi.
    co drodzy koledzy myślą o tych oponach i felgach??
    dać sobie luz i poszukać tego co ma być. To tak jak byś kupił sobie spodnie i masz albo za ciasne w pasie, albo nogawki za krótkie - no da się w tym chodzić ale co to za przyjemność? żadna - to cierpienie, dyskomfort i męka.
    Opony używki, auto dość ciężkie - szybciej je zetrzesz, to się nie opłaca w żaden racjonalny sposób. Po prostu szkoda kasy.

zerknij na to: https://allegro.pl/kola-zimowe-14-ho...626436094.html
    lub https://allegro.pl/kola-14-4x100-185...623852739.html
    wulkanizator nie ma takich ofert . On tam ma biedę .
    Last edited by rambo7; 28-11-2016, 10:48.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Dzięki za podpowiedzi posłuchałem Ciebie i w necie znalazłem opony z felgami oryginalnymi,wiec wszystkie parametry jakie powinny być to są zachowane z ceną za oponę to Cię zaskoczę, bo chciał za jedną 90zł uroki małego miasteczka gdzie nie ma konkurencji...

Comment

Hej, ja się podepnę do wątku, bo i auto podobne: Hatchback 5D 1.4 z 2002.
        Auto od nowości jeździło na 185/70R14.
        Jako że ostatnio wsadziłem w nie drugie tyle, co jest warte, to pojeżdżę nim jeszcze trochę. Wobec powyższego postanowiłem zmienić te balony na coś fajniejszego w prowadzeniu.
        Pierwszym pomysłem było nominalne 195/60R15 na 6J, natomiast naszła mnie myśl, co by dodać "wincy pazura". Przyznam, że wizualnie kusi mnie bardziej "wystająca" felga.

Tu też pojawia się pytanie: czy ktoś ma/miał felgi szerokości 6,5 z gumami 195/50R15? Jakie jest dopuszczalne ET, żeby nic nie obcierało?

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Comment

195/50R15 Felga 6.5J ET nie jestem pewny ale chyba 35. Posiadam na sprzedaż ładne 15 z ładnymi oponami w tym rozmiarze z ciut mniejszym ET gdyby co.
          20190505_194101.jpg20190505_193949.jpg20190317_164716.jpg20190317_164247.jpg

Comment

Dzięki za odpowiedź! Widzę więc, że nawet z 15-ką auto wygląda tragicznie przez ogromną ilość miejsca w nadkolu, a przy takim ET nadal koła są smętnie schowane.
            W takim razie pewnie pójdę w nominał.

Edit: a czekaj, bo tam masz profil 50 :O w takim razie może niekoniecznie.

Za ofertę sprzedaży dzięki wielkie, ale tak czy inaczej planuję zakup opon całorocznych po ostatnich trzech latach doświadczeń z Quatrac 5.

Last edited by Xel; 29-02-2020, 10:24.

Comment

Auto ma nowe amory i sprężyny stąd taka koza. Co do ET myślę że jest bardzo dobrze. Koło jest ciut schowane. A jeśli tak podobają Ci się wystające poza błotnik to uważaj na kontrole i przeglądy. Może być nieprzyjemnie.

Comment

Spokojnie, w żadnym wypadku nie chcę robić niczego:
                A) nielegalnego (koła wychodzące poza obrys)
                B) ograniczającego możliwość pracy koła w nadkolu.

Comment

Honda Civic VII Lift HB Felgi + opony

Cześć
                  Honda jest już u mnie roczek. Zakupiłem ją z kompletem bieżnikowanych opon i niestety widzę, że właściwości jezdne na tym komplecie są zerowe . Chcę założyć opony wielosezonowe.

Rozważam dwie opcje:

1. Zakup nowych opon i założenie na obecną stalową felgę.
                  2. Zakup felg i opon.

Obecna konfiguracja przedstawia sie tak:

Prosiłbym o pomoc jaką oponę kupić przy opcji 1 (przy obecnej jest różnica między tabliczką a oponą o 10%)
                  Jaką felgę + oponę kupić przy opcji 2
                  Będę

Honda.jpgH1.jpgH2.jpg
                  Last edited by snowdrift; 21-07-2020, 09:54.

Comment

pomijam fakt że koła masz "przymałe" i niezgodne ze specyfikacją Hondy. rozmiar 185/60/14 wygląda pokracznie w tym aucie i nie nadaje się do tego auta!
                    Zobacz jaka szpara jest między oponami a nadkolami... tragedia.
                    Minimalny rozmiar to 185/70/14. Opony i Felgi do Hondy Civic VII generacji 2001-2005 dane fabryczne.

Widzisz nalepkę na drzwiach?
                    ...no, a co masz ubrane?
                    Jak mogłeś do tej pory na tym jeździć? ja sobie tego nie wyobrażam.

Masz fajny polifcik, ale na tych okropnie "bieda kołach" wygląda słabo i jedzie słabo. Nie przeszkadzało Ci to bo pewnie nie wiesz jak być powinno.
                    Zamieszczone przez snowdrift Zobacz posta
                    2. Zakup felg i opon.
                    zdecydowanie ta opcja!
                    dlaczego?:
                    - auto u ciebie zostaje czyli planujesz nim jeździć dłużej, czyli lepsza inwestycja w siebie (swoje bezpieczeństwo oraz ekonomike zakupu)
                    - Zdecydowanie sugeruję przejście na felgę 15" i oponę o standardowym rozmiarze 195/60/15.
                    bo:
                    - zdecydowanie lepsze prowadzenie z większymi prędkościami oraz w zakrętach,
                    - identyczne spalanie paliwa szerokość 185 a 195 niby niewiele ale jest to rozmiar optymalny, łączy w sobie wiele zalet: komfort, sport, spalanie, niską cenę, wygląd, trwałość.
                    - większy komfort zawieszenia,
                    - wolniejsze zużycie opon, czyli na dłużej starczą,
                    - rozmiar 15" popularny tani w zakupie,
                    - stosunkowo tanie felgi stalowe,

Sprzedaj te koła co masz skoro chcesz mieć całoroczne opony, odrobisz jakieś koszta.

Jak felga - specyfika felgi 15" w linku co podałem wyżej.
                    Opony całoroczne, opinie czytaj tu:
                    Wielosezonowe opony czy lato/zima?

Opony wielosezonowe - czy warto i jakie?
                    Last edited by rambo7; 29-07-2020, 12:45.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                    X