Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bridgestone Blizzak 205/85/16 - problem ze ściąganiem i przyczepnością na śniegu

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

zatem wróćmy do 1-go wpisu, moim zdaniem nie jest to najlepszy wybór opon w sensie marki, do tego niezalecane szerokość i profil i do tego wiek opony = to razem składa się na słabe wręcz niepewne prowadzenie.
    W mojej ocenie optymalnym (czyli najlepszym) wyborem opon na zimę jest rozmiar nominalny czyli 195/60/15 lub 195/65/15 szczególnie dla cięższych silników 1,7D i 1,6. W przypadku silnika 1,4 można rozważyć 185/70/14 to zapewni większy komfort i lepsze wybieranie dziur, nierówności kolein itd.
    Opona 205mm w 7gen na zimę to moim zdaniem nieporozumienie, dlaczego? Podam kilka argumentów:
    niski profil poniżej /60/ = uszkodzenia opony> uszkodzenia felg > uszkodzenia sanek silnika > uszkodzenia elementów zawieszenia kół oraz zawieszenia silnika > usterki maglownicy.
    Jak widać to jest domino jedno generuje drugie i leci... jak wiadomo zawieszenie Civca 7-gen jest "specyficzne" to nie jest to samo co ma IV, V, czy VI,, to "wynalazek" łącznie z 1-wszą maglownicą elektryczną = dziadostwo.
    Sanki są delikatne i narażone na przeciążenia skośne czyli z kwadratu robi się rąb generuje to problem z prowadzeniem po łukach lub wychodzeniem z szybkich zakrętów, często z prowadzeniem na wprost.
    Więc do tego niech dojdą tak wielkie koła (bo 16 a już 17 w 7gen) to jest wielkie! no to siłą rzeczy gubimy trakcję, nie ma mowy o przyjemności z jazdy.
    Faktem jest że człowiek z czasem przyzwyczaja do usterek objawia się to tym że jeździ lata i nie wie że to czy tamto nie powinno tak się zachowywać - bo nie ma porównania.
    Jestem przekonany że gdybyś wsadził zwykłe stalówki i opony nowe zimowe w rozmiarze nominalnym do tego sprawdził geometrię to byś był zaskoczony z jakości prowadzenia.
    Dodam jeszcze że te Blizaki dostępne są w marketach (może to nic nie znaczy) ale mój kolega założył je do nowego H. i30 i twierdzi że są głośnie i huczą mimo że przebieg na nich to jakieś 2500km to twierdzi że słabe są widzę że się meczy z tego powodu.
    Last edited by rambo7; 17-02-2015, 08:26.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Na następną zimę na pewno nie popełnienia tego błędu. Mam jeszcze standardowe felgi z hondy. Mam teraz pytanie/prośbę. Zbliża się lato. Czy polecisz mi jakieś konkretne dobre i odpowiednie modele opon do tych felg? Czyli 205? Będę bardzo wdzięczny.

Comment

Temat opon letnich był poruszany więc możesz sobie poczytać:
        Od jakiegoś czasu przeglądam forum i zastanawiam się jaką rzeczywistą różnicę w przekłamaniu prędkości ma rozmiar opony. Proszę o wypisywanie rozmiarów opon zastosowanych w swoich Civic'ach i podawanie obwodu w cm. Standard to np: 205/45/R17 , 195/50/R16. Czy ktoś ma zastosowane inne rozmiary i ile wynosi obwód takiej opony.

Hej :D Czy moglibyście mi pomóc w doborze opon? Mam już felgi z wymiarami: Felgi Sparco Model RTT Rozstaw 5x114,3 Średnica/szerokość 17x7 ET (odsadzenie) 38

Witam !proszę o podpowiedź które opony do hondy civic 5d-1,7ctdi będą przyzwoite.około 1000zł za komplet

Osobiście jeżdżę na uniroyal rainsport 3 i je polecam. Jednak polecam przeczytanie wątków które podesłałem i ewentualnie w nich możesz jeszcze zadać pytanie bo ten jest o innym problemie
        Moja ko-Hanka http://www.civicforum.pl/showthread....ck-Mój-TYPE-R

Szerszeń by grzes41gt https://www.civicforum.pl/showthread...�-by-grzes41gt
        sigpic

Comment

Working...
        X