Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jakie koła dobrać przy zmianie piasty 56,1mm na 64mm. Civic 2005 z otwoerm piasty 64m

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• jakie koła dobrać przy zmianie piasty 56,1mm na 64mm. Civic 2005 z otwoerm piasty 64m

Witam,
    Mam opony zimowe 205/55/R16. Moglibyście podpowiedzieć o jakich oznaczeniach felgę stalową powinienem kupić?
    Czy np. takie coś będzie pasować?
    Last edited by Imhoteb 1981; 23-10-2014, 09:56.

w aukcji pisze: 6,5Jx16 ET55,rozstaw śrub 5x114,3 ,otwór centrujący 64mm.

a w kryteriach dla felgi tu: https://www.civicforum.pl/showthread...dane-fabryczne
    pisze że otwór centrujący w Civic to: Otwór centrujący - piasta 56.1mm
    czyli nie kupuj tego co w aukcji proponują.

Jeśli masz 5 nakrętek a nie 4 to ok 114,3mm będzie ok.
    6,5 x 16 ET55 też będą ok ..ale lepsze chyba by było ET50.
    NIe mam 100% pewności czy otwór centrujący (w wersjach "sport" bo takie miały 5 nakrętek) to 64mm ???? moim zdaniem jest 56.1mm najlepiej zmierz u siebie .
    Jeśli się okaże 64mm to ok, jeśli nie!? - to stanowczo odradzam, pierścienie do stalówek zakładać jest nonsensem.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Dzięki,
      W sporcie mam 5 śrub. Czy do zmierzenia centrującego trzeba zdjąć koło, czy tylko kapsel odczepić i zmierzyć na oko?

Comment

wystarczy kapsel zdjąć, różnice między 64 a 56 to i linijką wyczujesz do którego rozmiaru "bliżej".
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Sprawdziłem i zmierzyłem - otwór centrujący u mnie ma 64mm.

Comment

Zamieszczone przez Imhoteb 1981 Zobacz posta
            otwór centrujący u mnie ma 64mm.
            żebyśmy się dobrze zrozumieli, mierzyłeś otwór felgi po zdjęciu "kapsla" zaślepki? nie wiem jakie masz felgi w sensie ich wymiarów.

Jeśli by się okazało że faktycznie piasta ma rozmiar 64mm w Civic 2001-5 VII generacji - silnik ? wersja?
            to musiałbym wprowadzić bardzo istotną zmianę w danych kompendium wiedzy o Opony i Felgi do Hondy Civic VII generacji 2001-2005 dane fabryczne.
            https://www.civicforum.pl/showthread...e-fabryczneże piasta w VII gen prócz 56,1 może mieć fabrycznie 64mm !! ??

Jesteś pewny na 100% że tak jak pokazałem na rysunku masz u siebie wymiar 64mm ??? 64mm to rozmiar 8-gen, nie spotkałem się by w 7gen był taki rozmiar. Może miałeś coś przerabiane?
            Załączone pliki
            Last edited by rambo7; 28-10-2014, 11:24.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Dokładnie, mierzyłem otwór felgi po zdjęciu kapsla, co prawda linijką, ale miał ok. 64mm (na pewno nie 56,1), 5 szpilek. Moje opony letnie jak i zimowe mają rozmiar 205/55/R16 (niestety na alusach cały rok jeżdżę, dlatego chce teraz szybko kupić stalówy). Silnik D16V1 - EP2, z tym że poprzedni właściciel zrobił face lifting na Type-R, więc może coś kombinował i z kołami. Wstrzymuję się z kupnem felg stalowych na alledrogo, bo na wszystkich aukcjach właśnie jest napisane, że pasują do Hondy Civic... ale ufo 8 gen.

Comment

tu by wszystko pasowało, gdyby nie ta generacja :/

Comment

poprzedni właściciel zrobił face lifting na Type-R, więc może coś kombinował i z kołami
                  więc to wyjaśnia wszystko, zatem wiedząc to, musisz indywidualnie podchodzić do spraw wymian części eksploatacyjnych w zakresie układu hamulcowego, piasty itp. dzięki za wpis bo teraz wiemy że nie jest to typowy standard dla VII gen.
                  Co do
                  felg stalowych na alledrogo, bo na wszystkich aukcjach właśnie jest napisane, że pasują do Hondy Civic... ale ufo 8 gen
                  felg, no to też musisz to rozpoznać, tzn,
                  czy koło o odsadzeniu ET55 wejdzie w nadkole bez konfliktu z zawieszeniem i karoserią (standard w VII gen to ET45).
                  Najlepiej by było podjechać do jakiegoś warsztatu wymiany opon czy nie mają takiej właśnie felgi jak dla UFO (lub innej spełniającej kryteria) czyli 6,5Jx16 / ET55 / rozstaw śrub 5x114,3 / otwór centrujący 64mm.
                  Przymierzyć ubrać najlepiej z oponą 205/55/R16 i pokręcić jakieś ósemki na placu i sprawdzić co się dzieje .. i dać tu na forum znać, jak testy wypadły i czy jest to możliwe do zrealizowania .
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

Przed chwilą gość z tej aukcji przeze mnie zamieszczonej odpisał mi, że wg. katalogu, te jego felgi do EP2, 3D sport 2004r. powinny pasować. Tak coś właśnie z takim warsztatem zaczynam kombinować, tylko ciekawe ile za takie próby policzą i czy będą mieli coś sensownego do zaoferowania

Comment

Ciekawy czy są jakieś oznaczenia obsadzenia na feldze aluminiowej od wewnątrz którą mam aktualnie założoną. Wystarczyłoby zdjąć koło i wszystko by już było wiadomo.

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                        Jesteś pewny na 100% że tak jak pokazałem na rysunku masz u siebie wymiar 64mm ??? 64mm to rozmiar 8-gen, nie spotkałem się by w 7gen był taki rozmiar. Może miałeś coś przerabiane?
                        U mnie w Ep3 po zmierzeniu dojazdówki(nie chciało mi się zciągać koła dla dokładnego pomiaru) wychodzi również coś koło 64mm Widocznie u kolegi był zrobiony swap z CTR-a

IMAG0140.jpg
                        Moja ko-Hanka http://www.civicforum.pl/showthread....ck-Mój-TYPE-R

Szerszeń by grzes41gt https://www.civicforum.pl/showthread...�-by-grzes41gt
                        sigpic

Comment

Wczoraj wieczorem mnie olśniło i pojechałem do ASO, żeby podali mi wszystkie parametry alufelgi. Otóż ASO potwierdziło tylko, że jest to felga 16x6,5J a reszta danych, które mają w systemie...... to numer katalogowy. Czyli akurat tego na czym mi zależało najbardziej (ET i otwór centrujący) nie potrafili mi powiedzieć. Dogadałem się z nimi na dziś wieczór na zdjęcie koła i pomierzenie wszystkich parametrów.

Comment

jakie koła dobrać przy zmianie piasty 56,1mm na 64mm. Civic 2005 z otwoerm piasty 64m

postanowiłem zmienić Wątek na nowy z uwagi na odejście od głównego tematu JJ a J https://www.civicforum.pl/showthread...233-6J-czy-6JJ

Daj znać Imhoteb na czyn stanie - uzupełnimy dane w temacie: https://www.civicforum.pl/showthread...dane-fabryczne
                            Last edited by rambo7; 29-10-2014, 08:41.
                            Kierownik Działu Diesla

Comment

Takie, coś udało mi się znaleźć i z tego wynikałoby, że dla felgi 16x6,5J 5x114,3 otwór ma 64mm, a ET wynosi 55, ale dokładne potwierdzenie będę mieć wieczorem po wizycie w ASO.

Comment

Working...
                              X