Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic 3/4/5 drzwi - VII, opona 196/60/R15 vs alu felga (opcje)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Civic 3/4/5 drzwi - VII, opona 196/60/R15 vs alu felga (opcje)

Witam,

Dzis moja kolejny dzis spedzony na wyborze felgi aluminiowej do opony o rozmiarze 195/60/R15 (standard dla VII hatchback VII 1.4a 5 drzwi).

Mam dosc spory dylemat jesli chodzi o szerokosc felgi oraz jej ET.
    Przegladajac forum nie jestem wstanie uzyskac odpowiedzi na moje pytania, stad ten watek.

Czy do opony 195/60/R15 beda pasowaly do ponizszych felg a takze nie wystawaly ze wzgledu na nizsze ET i szerokosc 6.5 cala?

1. szerokosc 6.5'' i ET42, otwor centrujacy do sprawdzenia ze sprzedawca

2. szerokosc 6.5'' i ET40, otwor centrujacy do sprawdzenia ze sprzedawca

3. szerokosc 6.5'' i ET38, otwor centrujacy do sprawdzenia ze sprzedawca

Szukam felg 15 calowych, jako zamienniki na zimowki 14 cala, ktore dostalem przy kupnie samochodu.
    Zimowki wiec zostawiam na 14 a letnie planuje na 15.

Dzieki z gowy za pomoc i ewentualne opinie.
    Andrzej

EDIT 17 Maj 2013:

Tak jak obiecalem, zalaczam zdjecia z felgami Alutec Blizzard.

Pozdrawiam,
    Andrzej
    Załączone pliki
    Last edited by Andi0000; 17-05-2013, 12:39.

Witaj,
    w tym wątku zapewne już byłeś. Tam jest zamieszczony kalkulator dla kół, a wg niego nasze seryjne opony spokojnie nadają się na felgi od 15x5.5 do 15x7

Co do osadzenia, to wyczytałem gdzieś tutaj, że powinniśmy brać pod uwagę ET35-45, więc teoretycznie ET35 jest ok. Ja brałbym ciut wyższe wartości, bo ta 35 to takie minimum.

Co do twojej pierwszej opcji, to śmiem twierdzić, że to nie są felgi oryginalne, tylko tanie podróbki z Chin. Głównie dlatego, że ten sprzedawca ma w swojej ofercie felgi chińskie, a poza tym te twoje mają niewłaściwe ET. Honda seryjnie daje ET45. Co do otworów centrujących, to większość felg ma pierścienie centrujące, więc nie powinno z tym być problemu ale oczywiście warto się upewnić.
    A tak na marginesie, to ostatnio oglądałem sobie felgi momo, i tutaj jest coś, co myślę, że fajnie by wyglądało na Civicu: https://allegro.pl/alu-felgi-momo-re...174361443.html

Comment

Dzieku je szybka odpowiedz.
      Tak, ten watek przegladalem wiele razy lecz nie bylem pewien jaka min - max szerokosc felgi pasowalaby przy roznych ET.
      Dzieki za rozwianie tych watpliwosci.

Felge z linka do allegro wykreslilem z mojej listy i szczerze mowiac (piszac) to ladne te momo

Comment

dobrze żę ubierasz 15" to optymalny rozmiar do VII gen jednak polecam nie za szerokie bo silnik 1,4 będzie się trochę męczył z masą kół.
        Tak że 195/60/15 i ET w granicach 40-45 było by najlepszym zestawem.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Felga wybrana. Padlo na Dezent V Dark 15''

Dosc malo jest zdjec Hondy Civic na tych felgach ale wydaje mi sie ze bedzie idealnie pasowala do czarnych wstawek jakie mam na samochodzie civ3.jpg.
          Ponadto czarne wnetrze felgi bedzie stwarzalo efekt ze jest ona szersza.

Co myslicie o tym wyborze?

Ponizej pozostale opcje, ktore bralem pod uwage az do wyboru wariantu Dezent:

Comment

ładne, drogie , trochę obawiam się takich lśniących na wysoki połysk każde trącenie będzie widać, one wydają się jak lustro każda skaza świeci.
            Poza tym fotki są większe niz 15" ... sądzę że ona (z uwagi na wiele ramion) najlepiej wygląda jako duża co najmniej 17" - to by był efekt mega, jak mówię wydaje mi się żę przy rozmiarze 15" jej Efect się zgubi. Kolejna sprawa to czyszczenie i utrzymanie jej w stanie połysku - wieczna robota.
            Sprawa gustu i indywidualna, ale ja bym się chyba na taką nie zdecydował .
            Kierownik Działu Diesla

Comment

mi osobiście podoba się najbardziej Alutec Blizzard i to też jest jedna z felg, które brałem pod uwagę zanim kupiłem swoje. Ta też jest ładna. Wg mnie do Civic VII gen tego typu felgi wyglądają najlepiej.

Comment

Zazdroszczę
                Mi te które wybrałeś podobają się najbardziej
                Tylko, że zgodzę się z Hayes te chyba najbardziej będą pasowały https://www.felgi.pl/felga/alutec/bl...zwi/vii/1-4i-s
                Moje EP4
                http://www.civicforum.pl/showthread....P4-by-Ciri-%29

A czy Ty odwiedziłeś już dzisiaj naszą stronę na Facebook?

https://www.facebook.com/Civicforumpl

Comment

@rambo7
                  Znalazlem zdjecie 15'' calowych felg dezent v (szare) i faktycznie nie wyglada to zaciekawie.
                  Najlepszy efekt jest przy 16'' i nizszym profilu opony lub 17 calowych.

Zastanawiam sie na Alutec Blizzard lub Autec Zenit:

@hayes:
                  Jakie felgi wybrales do swojej hondy, jesli nie byly to Alutec Blizzard?

Tak ogolnie wiadomo ze felgi firmy Alutec sa jedne z lepszych jakosciowo.
                  Jak to sie ma to producenta Autec (bez 'l' w nazwie)?

Comment

ja kupiłem oryginalne koła hondy od użytkownika naszego forum
                    ale zastanawiam się, czy na przyszły sezon nie kupię 16" i pewnie wtedy będzie to coś pokroju alutec lub MOMO. Z tego co widzę, MOMO robi bardzo ładne felgi za niewygórowaną cenę. Niektórzy co prawda marudzą że to chiński produkt, ale procesy produkcyjne przecież były opracowywane przez MOMO, więc nie sądzę, żeby to był problem.
                    Co do Autec, to jest to też produkt niemiecki, więc sądzę, że wart uwagi.

Comment

niestety, no trzeba powiedzieć niestety, bo 15" optymalnym wyborem jest felga 5cio ramienna, jednak jest to tuzinkowe i popularne podejście wyglada auto na takich najlepiej. Jednak jak chcesz pójść w większe to zaraz będą większe wydatki na opony.
                      Nie zapominaj że masz silnik 1,4 a to są ograniczenia.
                      16" cali jest jakimś kompromisem, ale co to za kompromis... ani to nie 17" a drożej zdecydowanie iż 15" z dwojga wszystkiego 15" jest ok.
                      Co do Alutec - to markowa firma z pozycją rynkową, co ciekawe (jak sie przyjrzeć modelom) to to jest firma która robi najładniejsze obręcze z 6-cio ramienne, Alutec'a 6-ramienne sa dużo zgrabniejsze niż innych firm i to dodaje uroku.
                      Jednak ładne 15" i 5-cio ramienne moim zdaniem nadal są nr 1.
                      jeśli chodzi o marki to mam dobre zdanie o DOTZ, Ronal, Alutec ATT.
                      Mimo wszystko nie poszedł bym w Auteki, i inne Chiństeki , ale to jest moja opinia.
                      Last edited by rambo7; 18-04-2013, 10:44.
                      Kierownik Działu Diesla

Comment

Opony juz mam zakupione 195/60/R15 stad tylko skupiam sie na 15'' felgach.
                        Jak wspomniales 'rambo7', silnik 1.4 wymusza dobor felg, takze nie mam zbyt duzego pola manewru.

Decyzja podjeta, zamawiam Alutec Blizzard.

Comment

jak dla mnie wybór bardzo dobry Poprosimy zdjęcia kół na aucie

Comment

Beda w drugiej polowie maja jak zjade do PL.
                            Dziekuje serdecznie za pomoc i rady w doborze felg i szczerze nie spodziwalem sie tak szybkiej reakcji na moje posty.

Comment

współczuję wyboru, gratuluję decyzji sprawdź tylko co by Ci przysłali odpowiednią ilość otworów na foto jest 5 a szpilek masz chyba 4 ?? .
                              Alutec Blizzard zgrabna ładna 6 cio ramienna fela .

NO i koniecznie pierścienie centrujące na piastę civic'a - nie zapomnij!!!

Zrób fotki z boku jak to będzie wyglądać ...ciekawym tego image .
                              Last edited by rambo7; 18-04-2013, 11:17.
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                              X