Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zmiana rozmiaru opon z 195 60 15 na 205 50 16

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• zmiana rozmiaru opon z 195 60 15 na 205 50 16

witam tej wiosny zmieniłem koła na wieksze z 195/60 15 na 205/50 16 mam dziwne wrazeie ze ten samochod tak pływa, ze trzeba mocno kierownice trzymac, chyba ze to tylko takie wrazenie bo na zime mam 185 70 14. jak wam sie jezdzi na 16"?

Ja posiadam 16 profil 45, auto dobrze trzyma się drogi, ale mam zamiar(od dłuższego czasu) zmienić na wyższy profil ze względu na komfort podróży wynikający z tragicznego stanu naszych polskich dróg. Kwestia chyba tego kto jak lubi jeździć.( mimo wszystko autko mi nie pływa)

Comment

tez mialem takie wrazenie przez 1sze dni po zmianie opon niepewnie sie jezdzi

Comment

Szersza opona będzie trudniejsza do utrzymania na kierownicy. Oprócz tego jeszcze zmienił Ci się profil na niższy co akurat powinno poprawić stabilność. Zastanawiam się czy dobrze to opisałeś że "auto teraz pływa" bo moim zdaniem powinno być dokładnie odwrotnie. Różnica w prowadzeniu będzie odczuwalna bo przeszedłeś z węższej i wyższej opony na szerszą i niższą ale nie powinno to mieć nic wspólnego z pływaniem. Inność prowadzenia wynika z większego oporu jaki ma przed sobą przekładnia kierownicza w twoim aucie a jak dodatkowo nie masz wspomagania to może tu mamy winowajcę i stąd takie subiektywne wrażenie.

Comment

Też uważam, że to tylko takie wrażenie. Sam jeżdżę zimą na 185/70r14 a latem na 205/50r16 i też mam takie odczucia. Niestety to jest minus "szerokiego kapcia" że szczególnie na nie do końca równej drodze trudniej się prowadzi ale za to w zakrętach jak przyklejony i dużo precyzyjniej się prowadzi.

Comment

Zamieszczone przez kamilen Zobacz posta
            Też uważam, że to tylko takie wrażenie. Sam jeżdżę zimą na 185/70r14 a latem na 205/50r16 i też mam takie odczucia. Niestety to jest minus "szerokiego kapcia" że szczególnie na nie do końca równej drodze trudniej się prowadzi ale za to w zakrętach jak przyklejony i dużo precyzyjniej się prowadzi.
            "kamilen" a ile bijesz pary do tych kapci 16"? ja jak nabije 2.2 to wyglada jak nie dopompowane, ale widocznie tak ma byc

Comment

205/55r16 no ja u siebie to w lecie 2.3 na tył i 2.4 na przód żeby to jakoś wyglądało, na czym oczywiście cierpi doszczętnie komfort jazdy, bo każdy dołek pod dupą czuć

Comment

Nie pamiętam ile pompuję ale na pewno ponad 2. Może 2,2 jak wszędzie. Dużo zależy też od konkretnego modelu opony. Ja mam chyba jakieś Matador Elite II

Comment

Working...
                X