Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dwa/trzy pytania dotyczące opon i alufelg.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Dwa/trzy pytania dotyczące opon i alufelg.

Hej

Autko: Civic 1.6 V-tec 110km 2002r sedan.

Mam trzy pytania:

1. Czy to normalne, że na przednich kołpakach jest duży rdzawy nalot, jest rażąca różnica gdy porównuje się tylne czyste (bo hamulce bębnowe) z przednimi.

2. Rozumiem, że jeśli chcę wymienić na alufelgi 15'' to 4x100, ET-45, otwór centrujący 56.1 mm i szerokość najlepiej 6'', przy założeniu, że opony będą 195/60/15. Ewentualnie prosiłbym o polecenie jakichś dobrych firm, co do alufelg bo się zupełnie na tym nie znam. Znalazłem takie coś, design mi się podoba, ale co to za firma ? :P Pasowałyby?: https://baloon.pl/felgi/255542,Felgi...100_44_60.1%29

3. Czy taka opona: https://www.opony.com/parametry-opon...195-60r15-88-h to dobry wybór?
    Last edited by keizam; 18-01-2011, 22:39.
    Honda Civic 1.8 i-VTEC 4D

moge Ci powiedziec jedynie ze Yokohama to jedne z najlepszych opon

Comment

moim zdaniem dobrze wybierasz (felgi Dezent, Dotz, Ronal, Alutec) są w podobnej klasie miałem wymienione i różnice to tylko wizualne jakościowo porównywalne więc to będzie ok.
      co do rozmiaru to trzymaj się tego co napisałeś a będzie się przyjmnie jeździć szerszych / wiekszych nie bierz - to jest optymalne do tego auta i bedzie i wygladać i dobrze sie prowadzić.
      co do Opon to równiez bedzie ok, ja wybrałem dla ojca takie: https://www.opony.com/parametry-opon...195-65r15-91-h z uwagi na cenę, jakość, nie są kierunkowe więc zatem ciche wyglądają na żywo dużo lepiej niż na foto.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

odp.do pytania pierwszego jest to normalne możesz to unieszkodliwic ładnie nie niszcząc kołpaków za pomoca szmatki i pasty do polerowania

Comment

tak potwierdzam Ice'a skąd sie bierze ? przednie hamulce: tarczowe okładziny cierne w klockach to spiek matreiału o właściwościach ciernych co powoduje pylenie. Wydostawianie się wrzącego pyłu pomiedzy otworami wentylacyjnymi felgi w temp nawet do 350stC powoduje nadtopienie punktowe przez taki mikroskopijny pyłek i wżera się do plastiku kołpaka co charakteryzuje wygląd i trudnością jego zdjęcia podczas normalnego mycia auta. Tu pomagają jedynie pasty polerskie typu tempo lub inne z mikrofazą polerską, szmatka pasta i lecisz, potem dobrze jest pilnować stanu pastowac również felgi / kołpaki i co jakiś czas powtórka.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Domyśliłem sie że to z powodu hamulców, hmm trzeba będzie po polerować. A jak później zadbać o alufelgi? W ten sam sposob ?;]

Comment

Do alufelg masz szereg różnorodnych płynów które bardzo dobrze czyszczą je z zanieczyszczeń drogowych i z samego pyłu z klocków

Wystarczy popsiskac i spłukać, wygląd nieoceniony
              Jeśli masz więcej czasu polecam zwykły płyn do szyb, egzamin zdaje na 5+

Comment

Ciągnąć dalej temat alufelg :] Jak jest z tymi nakrętkami przeciwko kradzieży? daje to coś? ma ktoś z tym jakieś doświadczenie ?

Comment

Zamieszczone przez keizam Zobacz posta
                  Jak jest z tymi nakrętkami przeciwko kradzieży? daje to coś? ma ktoś z tym jakieś doświadczenie ?
                  Jak będą Ci chcieli ściągnąć koła to i tak ściągną...najwyżej za pierwszym razem oblukają co masz za nakrętki, a nastepnym razem przyjdą z odpowiednim kluczem. W każdym razie na łebków spod bloku powinno wystarczyć...
                  Jeśli już to zastosuj jakieś dobre kute nakrętki zabezpieczające, np. McGard lub Gorilla.

Comment

Dzięki za odpowiedź :] Tyle pytań ciśnie się na usta :] zastanawiam sie czy kupować te letnie i alusy już teraz czy poczekać do wiosny :] Ceny pewnie mogą powędrować w górę...

Comment

Jak masz parę złotych to kupuj teraz, ceny nie tylko mogą ale na 100% będą wyższe wiosną,alufelgi zawsze drożeją w tym okresie.
                      Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

Zamówione :] Jak bedą na wiosnę założone to może jakąś fotkę wstawię

Comment

Dobrze że zakupiłem jeszcze zimą. Felgi co prawdą są w tej samej cenie, ale w firmie w ktorej zamawiałem oponki te zdrozały o 100zł na jednej sztuce!! Na innych az tak nie poszły w górę ale i tak niezle wyszło :]
                          Last edited by keizam; 01-04-2011, 22:50.

Comment

Working...
                          X