Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Civic Vll i 16 felgi

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Civic Vll i 16 felgi

Witam , chciałbym kupić do civica alufelgi i nie wiem czy 16 będą pasować, ponieważ seryjnie montowane są tam 14. Jeśli 16 byłyby OK, to jaki profil opony byłby odpowiedni?
    Z góry dzięki za informację.

civic VII standard to rozmiar 15cali. 195 / 60 / 15 lub 185 / 65/ 15 lub 205 / 55 / 15
    Kierownik Działu Diesla

Comment

U mnie siedzą 16 hondowskie, opony 205/50/16 trochę większy profil też by wszedł, mniej więcej tak to wygląda:
      Last edited by jendriu; 19-10-2010, 08:45.

Comment

Nie wiem dlaczego ale moja honda stoi na stalowych 14 i chyba na takich wyjechała z salonu kupiłem ją 2 miesiące temu od l wł kobiety więc ona chyba nic nie kombinowała
        Dzięki wielkie za info a jeśli chodzi o et 45 to można założyć minimalnie inne np. et 38 ?

PS. Właśnie takie felgi jak ty masz poszukuję są extra jeszcze ten kolor... ale na allegro występują sporadycznie i głównie na 5 śrub ;(

Comment

Bo to chyba wzór Type R jest, więc większość na pewno ma 5 śrub. ET 38 podejdzie, na 100%.

Comment

Ok dzięki za info

Comment

czy mógłbyś JENDRIU wstawic jakies zdjecie swojej hondy na tych 16`` felgach bo te zdjecie nie dziala, wlasnie chcem kupic jakies 16 i nie wiem jakie opony kupic do mojej siodemki, pozdrawiam

Comment

Temat prawie dawny, ale ja mam seryjnie 15" blaszaki , ale alufy mam 16, oponki 205/55 , gdzieś na jakiejś stronce liczyłem średnicę, koła (żeby nie było zbyt dużych przekłamań na liczniku) i wyszło mi na średnicy coś koło milimetra - także żadna różnica. Polecam 16".

Comment

Zamieszczone przez krz2348 Zobacz posta
                  Temat prawie dawny, ale ja mam seryjnie 15" blaszaki , ale alufy mam 16, oponki 205/55 , gdzieś na jakiejś stronce liczyłem średnicę, koła (żeby nie było zbyt dużych przekłamań na liczniku) i wyszło mi na średnicy coś koło milimetra - także żadna różnica. Polecam 16".
                  Dobrze policzyłeś ? Powinny być opony 205/50 R 16 ewentualnie 195/55 R 16. Mówię oczywiście o silniku D16V1 - dane ze świadectwa homologacji - 185/70R14, 195/60 R15, 205/50 R16 - Twoje opony w najlepszym przypadku mają różnice średnicy ok. 15 mm, nie 1 mm. Nie twierdzę, że to dużo ale jednak ...
                  sigpic

Comment

No rozmiary brałem z książki .. standardowo 195/60 R15, ale w opcji 195/65 R15 (takie miałem od zakupu i teraz zimówki) oraz 205/55 R16.. sprawdziłem i wyszła 'taka mała' różnica .. silnik 1.7 CTDi 2005 ..
                    Komfort jazdy bardzo dobry ..
                    pozdro

Comment

właśnie tak zastanawiam się na założeniem na lato kapci 205/55 R16,ale obawiam się żeby nie stracić na komforcie,bo jakby nie patrzył jest to auto rodzinne.Nie chciałbym żeby zaczęło dobijać na naszych dziurawych drogach.Teraz mam na zimę założone 185/65 R15.Jak to koledzy jest u Was nie zauważyliście jakiś negatywnych zmian po przejściu na 16"?

Comment

Profil 55 nie jest przecież niski, więc nie powinno ubyć komfortu .

Comment

205/55 R16 to standardowa opona w większych rodzinnych autach np. kombi, także nie powinno być dyskomfortu. Uważam jednak - już pisałem wcześniej - że ten rozmiar jest za duży.
                          Last edited by adam1979; 24-02-2011, 20:39.
                          sigpic

Comment

Zamieszczone przez adam1979 Zobacz posta
                            Uważam jednak - już pisałem wcześniej - że ten rozmiar jest za duży.
                            W sumie Adam ma rację, bo pamiętam, że ojciec w A6 miał takie lacze, a to jest spory samochód .

Comment

właśnie mi skojarzyło się,że kolega ma opla signum i w nim w standardzie koła 16" a opony o profilu 215/55 a to gabarytowo nie jest duże auto.Do Civica te 205/55 R16 nie powinno być za duże ponieważ nawet na drzwiach mam podane ile atmosfer idzie do tego typu kół.W książce do Hani też jest podany ten rozmiar kół i profil opon jako opcja,tylko zastanawiałem się czy nie traci auto na komforcie,ale jeżeli twierdzicie,że będzie OK to skusze się na lato na większe lacze ponieważ auto całkiem inaczej wygląda jest jakby pełniejsze Ostatnio widziałem Civica VII gen 5d na aluskach 14" to już wyglądał troszkę komicznie

Comment

Working...
                              X