Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pasy bezpieczeństwa przód VII słabo się zwijają.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Detergenty "czyszczą" dzięki temu, że działają na brud/nieczystości na następujące sposoby:
    zachowują się jak surfaktanty - ułatwiając mieszanie się brudu z wodą (lub innym rozpuszczalnikiem) ułatwiają zwilżanie mytych powierzchni
    zmieniają pH powierzchni, co prowadzi do zrywania wiązań wodorowych którymi brud jest związany z powierzchnią lub zmiana pH prowadzi do rozkładu substancji tworzących brud
    obniżają twardość wody, dzięki czemu woda lepiej zwilża powierzchnię i łatwiej rozpuszczają się w niej związki jonowe, tworzące brud
    rozkładają brud poprzez reakcję utlenienia
    działają enzymatycznie poprzez katalizowanie reakcji prowadzących do rozkładu cząsteczek organicznych tworzących brud
    działają pianotwórczo - zwiększając powierzchnię styku brudu ze środkiem myjącym. Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Detergent
    I nic o mikrowłóknach Osobiście upiorę karcherem (jak kto nie wie potocznie oznacza prof. odkurzacz piorący) i silikon w spraju. Pozdrawiam.
    Last edited by Gość; 01-12-2010, 16:20.

Comment

Koledze trzeba wybaczyć, bo nie wie co mówi Jeśli byłoby prawdą to co głosi to każdy kto wyprał tapicerkę miałby ją zniszczoną
      Moja była: Honda CRX del Sol VTi B16A2

Moja była: Honda Civic '92 EG8 1.5 (D15B7) automat (V gen) sedan 4D wer. USA

TPGarage - MECHANIKA - DIAGNOSTYKA - KLIMATYZACJA - WULKANIZACJA - SPAWANIE TIG/MIG - SPAWANIE PLASTIKÓW - PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH

PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH - WARSZAWA I OKOLICE

OGLĘDZINY SAMOCHODÓW PRZEZ ZAKUPEM - WARSZAWA I WOJ. MAZOWIECKIE

Comment

To pewnie kwestia skojarzeń osoby starsze kojarzą karchera z odk. piorącym, a młodsze z myjką ciśnieniową, ale nawet myjka nie powinna uszkodzić.

Comment

Witam mam pytanko, czy po tym spryskaniu sylikon nie brudzi ubrań?

Comment

sylikon w spreju jest "suchy" i nie brudzi ubrań. Ael pranie tapicerki niestety zmywa impregnat i albo ponownie zaimpregnujesz tapicerkę albo co pół roku na kolejne pranie będziesz się zgłaszał:|

Comment

zainteresowałem się tematem bo zauważyłem że i mój pas za wolno się zwija.
              Po przeczytaniu co tu napisano, to jestem nie ukrywam mocno zdziwiony że rozwiązaniem jest: pranie pasa, pryskanie silikonem, czyszczenie karcherem. Moim zdaniem pas jest czysty (choć czarny) no ale nie jest uwalony bo bym miał brudne ubrania a auto nie "robi na budowie" wiec ubrudził się pas od potu rąk? i nawalenie tłuszczu, dodatkowo silikonu pomaga? - no jestem mocno zdziwiony.
              Kwestia przechodzenia przez szczelinę przelotki w słupku chodzi wydaje się płynnie.
              W życiu bym na to nie wpadł, prędzej bym stawiał na wyciągniętą sprężynę po 14 latach.
              Przyjrzę się temu, czy ktoś jeszcze może potwierdzić że pranie i silikon pomaga? (ja nie chce mieć uwalonych ubrań).
              Kierownik Działu Diesla

Comment

To jest silikon a nie smar silikonowy,nie zosawia nic.
                Problemem nie jest ucho,ale sam pas,który po wypraniu czy spryskaniu po prostu wiotczeje.
                Co do prania,to można prać i pasa się nie uszkodzi,ale niestety mechanizmy już tak,więc po myciu nie wolno zwijać bo gniją.
                Dobry rezultat przy pasach starszej generacji daje pranie i płyn do płukania tkanin.
                I jeszcze taka ciekawostka , silikon jest idealny na prowadnice szyb jak zaczyna ciężko chodzić,na skrzypiące miejsca wnętrza(plak jest dla brudasów) i idealnie sprawdza się na uszczelkach drzwi (profi środki to to samo)

Comment

mam smar silikonowy, mam silikon w sprayu do uszczelek, ale "silikon"... ? jakiś konkretny środek (silikon) ?
                  edit.
                  informuję że zrobiłem w lipcu przy upale +33stC zgodnie z opisem. Naprawdę to działa! Pasy wyprałem, wysuszyłem (rozciągnięte we wnętrzu), spryskałem dość obficie silikonem - chowają się w mig! dodatkowo wyczyściłem uchwyty i słupki - wsio jak w nówce.
                  Last edited by rambo7; 22-09-2017, 14:25. Powód: edit
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                  X