Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Brak odpowietrznika w baku

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Brak odpowietrznika w baku

Witam jestem swiezym urzytkownikiem civica w jeszcze malo wiem
    Ostatnio troche tankuje benzynki i przy odkrecaniu korka slysze syczenie jakby w srodku nie bylo powietrza czy to normalne?
    Bo w innych samochodach tego nie mialem ?

jak sie jezdi do oparow to tak sie dzieje
    odpowietrzenie powinno byc w korku
    Last edited by ceelx; 22-09-2009, 06:32.
    lookaj gringo

Comment

Przemo nie masz racji. W hondzie tworzy się ciśnienie które ma na celu wypchanie oparów do specjalnego filtra (ochrona środowiska) dlatego na korku masz napis "REMOVE SLOWLY" czyli otwierać powoli żeby ciśnienie nie wystrzeliło korka i nie zrobiło Ci krzywdy. Jaki by był cel pisać takie coś na korku gdyby było podciśnienie? Poza tym łatwo to sprawdzić jak w bezwietrzny dzień po przejechaniu jakiegoś odcinka będziesz odkręcał powoli korek to będzie syk i poczujesz paliwo bo ciśnienie jest w baku i będzie wypychać opary na zewnątrz a gdyby było podciśnienie i by zasysało powietrze to byś nie czuł oparów czy nie tak? Poza tym łatwo sprawdzić czy korek działa - jak go odkręcisz to przyłóż usta z tej strony z której korek jest w baku i zassij powietrze to zobaczysz że działa i da się zassać powietrze a "wydmuchać" na zewnątrz nie więc skoro tak to jest fizyczną niemożliwością żeby tworzyło się podciśnienie! Pozdrawiam

Comment

Może i nie mam racji. Napisu takiego na korku nie mam raczej, ale spojrzę (nigdy nie oglądałem swojego korka aż tak dokładnie). U mnie zasysa powietrze po odkręceniu. Sprawdzę to co piszesz.
        Moja była: Honda CRX del Sol VTi B16A2

Moja była: Honda Civic '92 EG8 1.5 (D15B7) automat (V gen) sedan 4D wer. USA

TPGarage - MECHANIKA - DIAGNOSTYKA - KLIMATYZACJA - WULKANIZACJA - SPAWANIE TIG/MIG - SPAWANIE PLASTIKÓW - PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH

PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH - WARSZAWA I OKOLICE

OGLĘDZINY SAMOCHODÓW PRZEZ ZAKUPEM - WARSZAWA I WOJ. MAZOWIECKIE

Comment

nie jezdze do rezerwy poniewaz jezdze na glownie na gazie
          i jak chce troche szypciej pojezdzic do lece na benzynie
          w baku mam od 3/4 do 1/4 bo wiem ze mniej na gazie sie nie powinno miec
          ale wskaznik nieraz pokazuje mi pol baku nieraz mniej potem znowu wiecej i myslalem ze po prostu nie ma tego odpowietrznika

Comment

z tym syczeniem to dziwna sprawa xD u mnie korek wypycha i jest owy napis co kolega wyzej pisal... ale na czym to polega nie mam pojecia, latem jak byly upaly to niemal sam korek wyskakiwal po odkreceniu, teraz jak nie ma juz takich upalow to praktycznie wogole nie syczy

Comment

heh to pewnie jest po to by benzynie nie wyparowala bo widzialem ze normalnie zaciaga powietrze metoda usta korek ale nie wypuszcza

Comment

Zamieszczone przez didlet Zobacz posta
                z tym syczeniem to dziwna sprawa xD u mnie korek wypycha i jest owy napis co kolega wyzej pisal... ale na czym to polega nie mam pojecia, latem jak byly upaly to niemal sam korek wyskakiwal po odkreceniu, teraz jak nie ma juz takich upalow to praktycznie wogole nie syczy
                Im cieplej, tym rozszerzalność gazów( oparów benzyny ) większa. A tym samym ciśnienie w zbiorniku będzie większe w lato.

Comment

Poczytajcie manual strona 11-B-112 "Sterowanie oparami paliwa EVAP".
                  I jedni i drudzy mają rację: W zbiorniku w zależności od warunków jest ciśnienie (np. auto stoi na słońcu), wtedy "Remove slowly" bo korek wyskoczy, i podciśnienie; pracujący ciepły silnik połyka opary ze zbiornika oparów EVAP.
                  Układ EVAP ma różną budowę w zależności od typu silnika.

Comment

Working...
                  X