Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mokry słupek przedni

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Mokry słupek przedni

Witajcie,
    Dzisiaj po deszczu zauważyłem że jest dość mocno mokry słupek przedni. Mokra tapicerka i ciągnie coraz więcej wody.
    Czy ktoś miał taki przypadek?
    Szyba przednia była wymieniana (był pajączek) jakieś 6 lat temu w profesjonalnej firmie.
    Nie wiem czy szyba puściła czy uszczelka boczna lub górna szyby czy też listwa dachowa.
    Podpowie ktoś coś?

Mam to samo po ostatnich deszczach - od strony pasażera była mokra podsufitka zaczynając od samego rogu. Też miałem wymienianą szybę około 6 lat temu. Wstępnie szukałem przyczyny, ale nic nie widziałem od strony bocznej, a guma od góry jest przyklejona wraz z szybą i oprócz podważenia nie da się jej zdjąć. Chciałem już zdejmować podsufitkę całą, ale jest z tym trochę zabawy, a znalazłem w sieci coś co się nazywa silikon pływający, co ma rzekomo wypełniać drobne przecieki - zamówiłem i czekam, jak przyjdzie i uszczelnię to dam znać. Wydaje mi się, że w moim przypadku jest to przeciek w miejscu, gdzie guma idąca wzdłuż samochodu spotyka się z górną gumą szyby. Przy okazji polecam wyjąć te gumy na dachu i je wyczyścić, bo u mnie pod spodem było pełno igliwia i błota i stała tam woda zamiast luźno ściekać.

Comment

U mnie w miejscu łączenia szyby i listwy dachowej w 6gen była dziura...Przegniło i leciało do środka słupka.

Comment

Opcje masz trzy.

Zgnita blacha.

Za mało kleju i skruszał ale po 6 latach to niemożliwe.

Najpewniej puścił zgrzew przy słupku - problem 6.
        Ściągasz listwę i walisz mastyką albo klejem do szyb i po sprawie.

Wysłane z mojego SM-A127F przy użyciu Tapatalka

Comment

Pisałem że mam to samo i dzisiaj w ramach montażu dodatkowego gniazdka zapalniczki zobaczyłem że mam całe gąbki mokre pod wykładziną od strony pasażera. Wkurzyłem się i rozebrałem gumę tą co idzie na górze wzdłuż całej szyby przedniej. Zacząłem czyścić całą rynienkę i znalazłem dziurę - zgnita blacha o wymiarach końcówki małego płaskiego śrubokręta - pewnie tędy cały czas lała mi się woda, bo nawet jej lokalizacja pokrywa się z miejscem od którego robiło się mokro.
          Wszystko oczyściłem mini szlifierką, pomalowałem i wlałem tam silikonu, a na to położyłem klej epoksydowy. Zobaczymy czy dalej będzie ciekło czy może już będzie spokój.

Comment

Zamieszczone przez raybox Zobacz posta
            Pisałem że mam to samo i dzisiaj w ramach montażu dodatkowego gniazdka zapalniczki zobaczyłem że mam całe gąbki mokre pod wykładziną od strony pasażera. Wkurzyłem się i rozebrałem gumę tą co idzie na górze wzdłuż całej szyby przedniej. Zacząłem czyścić całą rynienkę i znalazłem dziurę - zgnita blacha o wymiarach końcówki małego płaskiego śrubokręta - pewnie tędy cały czas lała mi się woda, bo nawet jej lokalizacja pokrywa się z miejscem od którego robiło się mokro.
            Wszystko oczyściłem mini szlifierką, pomalowałem i wlałem tam silikonu, a na to położyłem klej epoksydowy. Zobaczymy czy dalej będzie ciekło czy może już będzie spokój.
            Silikon to nie najlepsze rozwiązanie w metaloplastyce.
            Co do kleju nie wiem.

Jeżeli miał w składzie ocet to ci zeżre błyskawicznie.

Wystarczyło w lakierniczym kupić klej do szyb.
            Kiedyś to 25 pln za puszkę i wojna by tego nie ruszyła po zalaniu.

Comment

Użyłem czegoś co się zwie silikon pływający i jest właśnie dedykowany do tego typu napraw przy nieszczelności szyby czy lamp więc powinno być ok.

Comment

Podeślij link.

Comment

Wpisz sobie - K2 silikon pływający. Akurat dzisiaj samochód stał na dworze i padało - jak na chwilę obecną sucho na słupku pasażera. Zobaczymy jak dalej będzie.

Comment

Zobaczcie sobie jak wygląda sprawa pod tą długą listwą co idzie wzdłuż dachu, ja od strony kierowcy mam dziurę (mam też jeszcze 6 gen i tam też była dziura - już kilka lat temu). Także jeśli podsufitka mokra i leje się po słupku to bardzo możliwe że to właśnie tamtędy, lub na łączeniach blach lubi pękać uszczelnienie i tamtędy tęż się leje.

1692573272321.jpg

Comment

U mnie była dziura, ale nie aż taka duża jak tutaj. I pod uszczelką na samej górze przy połączeniu z dachem. No ale i tak miałem całą podłogę mokrą od strony pasażera, aż mogłem wykręcać filc z wody jak jakąś szmatę.
                      Screenshot_20230821-080224_1.jpg

Comment

Working...
                      X