Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pleśń i woda w bagażniku - sedan

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

W moim przypadku również zaczęło się od "akwarium w bagażniku" i pływającym kole zapasowym. Pomogło całkowite zdjęcie uszczelki pokrywy bagażnika , jej oczyszczenie i założenie na nowo. Już myślałem że najgorsze minęło a tu wczoraj na tylnym siedzisku coś zimnego i twardego się pojawiło. Podejrzewam, że ze względu na minusowe temperatury wilgoć zgromadzona w piance zamarzła.

Od jutra ma być cieplej ale nie mam pojęcia skąd pod siedziskiem gromadzi się wilgoć ???

Pytanie - w jaki sposób zdemontować siedzisko aby go nie uszkodzić ? - przeszukałem forum ale nie znalazłem info dla tej wersji
    Dzięki

Comment

Witam kolegę

U mnie uszczelka jest poobijana i poddarta ale sprawna. Okazało się jednak, że mimo uszczelnienia lampy i zlokalizowania przecieku z uchwytu haka dodatkowo cieknie gdzieś pod zamkiem bagażnika w sensie w tym miejscu za zderzakiem. Z tematem czekam na blacharza, którego aktualnie złapała grypa i tak czekam już 2 tydzień...
      A ja już nie mam siły samemu z tym walczyć bo brak czasu + kiepska pogoda.

Woda pod siedzeniem zbiera się prawdopodobnie (w moim przypadku) z tego, że woda w bagażniku parowała i wsiąkła w gąbkę siedziska a potem skropliła się pod siedzisko... Najlepsze jest to, że samochód po przygodzie z bagażnikiem przez 3 dni po kilka godzin był wygrzewany farelką a i tak pod siedziskiem było bajoro wody + w siedzisku.

Siedzisko:
      Ja dla wygody i dodatkowej diagnozy zacząłem od boczków - zawsze będzie więcej miejsca, żeby demontować siedzisko. Odkręcasz 2 śrubki (chyba klucz 10 jak dobrze pamiętam) - jedna śruba na każdy boczek a potem do góry. Siedzisko też się trzyma na śrubce. Po odkręceniu mocno ciągniesz aby wypiąć z zacisków nr11 na rys. I tyle.
      20d8791eaa63969721ad9741057e0bed-1056x528.jpg

Taka rada po zdjęciu siedziska - od razu na grzejnik + co jakiś czas musisz wyciskać wodę z tej gąbki bo inaczej nie odparuje - takie czary mary.

Comment

Siedzisko zdemontowane bardzo ciężkie....
        Pomimo, że mróz odpuścił w piance tak jak przypuszczałem lód.... siedzisko ciężkie aktualnie czeka w łazience na odparowanie.

PS - pod siedziskiem znalazłem
        - kasę - 3,32 PLN
        - spinkę do włosów
        - akumulatorek R6
        - plastikową perełkę

Comment

Przebiłeś mnie. Ja znalazłem tylko: 2,15 PLN, wkręt i jeszcze jakieś pierdoły których już nawet nie pamiętam bo trafiły do kosza.
          Będziesz coś jeszcze demontował to pisz- jak sam zauważyłeś jest mało instrukcji o sedanach jak co demontować to każdy tutorial się przyda.

Kanapa sama w sobie nie jest ciężka- swoje gabaryty ma i wiadomo, że musi ważyć. Ale u Cb to raczej ciężar wody.
          Tak jak mówiłem: Musisz roztopić lód i potem raz na jakiś czas ręcznie wyciskać wodę bo sama nie wyjdzie.

Będziesz miał nadal przecieki to dawaj znać - może coś się pokryje z moimi objawami.

Comment

Muszę odgrzać temat ponieważ mam ten sam problem lecz inną przyczynę. U mnie woda dziwnym sposobem dostaję się pod uszczelkę (zdjęcie nr 1) a dalej spływa sobie do bagażnika ( zdjęcie nr 2). Już nie mam powoli pomysłu co może być tego przyczyną? Podsyłam poglądowe zdjęcia. Z góry dziękuję za pomysły jak rozwiąć ten problem. Zdj 1.jpg zdj 2.jpg

Comment

wyjmij tylną półkę, złóż tylne fotele, od środka powpychaj dookoła uszczelki ręczniki papierowe tak by cała klapa wokoło była wyłożona ręcznikami, myjka albo węża woda i jeden polewa drugi ogląda od wewnątrz.
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Dzięki Rambo za odp! Dzisiaj z tymi ręcznikami spróbuje. Dziwne jest to że woda dostaje się gdzieś pod uszczelkę i wtedy wypływa w okolicach "ucha" od zamka i leci do srodka...

No więc zrobiłem Rambo jak mówiłeś i ręczniki były suche. Woda leci po zewnętrznej str. uszczelki a następnie między blachami przy uchu od zamka wlatuje do środka. Uszczelka nowa 340 złotych więc raczej pójdę w stronę masy uszczelniającej na całą uszczelkę.
                Last edited by HCivic; 05-07-2017, 20:55.

Comment

Sprawdz czy na paewno dobrze dolega, ja jak robilem sobei zabudowe to musialem poruszyc uszczelke i tez sie zorientwoalem jak mialem polowe wneki na kolo w deszcowce. Ja do srodka, znajomy polewal, znalezlismy miejsce w ktorym przeciekalo, poprawilem uszczelke i smiga do tej pory.

Comment

Working...
                  X