Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

drgania całego auta civic 1.7d 2002 200t km

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• drgania całego auta civic 1.7d 2002 200t km

witam mam taki problemodczas ruszania oraz przyspieszania a nawet chyba już i podczas równomiernej jazdy odczuwalne mam drgania wszystkiego (mrówki,masaż pleców)Przy przyspieszaniu z niskich obrotów rezonans przenosi się z podłogi na drzwi aż na dach!! pozatym silnik jak się rozgrzeje wydaje jakieś wycia oraz ćwierkania no masakra jakaś nic wspólnego z komfortem jazdy bo jadąc 150km/h nie da sie rozmawiać tak wszystko wyje.Generalnie jest najlepiej jak silnik jest zimny a potem się zaczyna.Spaliny nie są już super hiper bo mają niebieskawą barwę i są duszące niestety więc pomalutku turbinka chyba się kończy.Wymieniłem sprzęgło,rozrząd kompletny wszystkie rolki jakie się kręcą pod maską z napinaczami ,poduszki pod silnikiem 2 wymienione reszta ok,zawieszenie sztywne sprawdzane kilkakrotnie,przeglądane przeguby osłuchane łożyska kół,półośki sprawdzane też rozkładaja mi ręce a chce tym autem trochę pojeżdzić skoro już je mam i włożyłem sporo kasy.Sprzęgło prawdopodobnie będzie reklamowane ale do końca nie jestem pewien czy to coś pomoże pozatym auto2 tyg stoi na kanale.Naprawy nie były dokonywane a ASO.Jestem z Siedlec moze ktoś zna fachurkę z okolic lub z Warszawy tam pracuje więc nie problem podjechać .Ręce mi opadaja chyba do ASO się muszę przejechać tylko się boję ze mi każą silnik wymienić na nowy help
    jeszcze dodam ze opony nówki sztuki,koła wyważane na specjalnej czułej wyważarce,alufelgi równe ,śruby orginalne
    Last edited by arturro74; 08-06-2016, 20:01.

Objawy wskazują na uszkodzone poduszki silnika. Niestety to typowa usterka tego diesla.

Comment

Zamieszczone przez arturro74 Zobacz posta
      poduszki pod silnikiem 2 wymienione reszta ok
      no, to nie jest takie oczywiste. Zapoznaj się z tematami poduszek silnika, bo z tego co napisałeś nie może być tak że wszystko jest ok, a nie jest ok.
      Ostatnimi czasy rozglądam się za "elementem gumowym poduszki bocznej zawieszenia silnika" będzie rysunek to zobaczycie o co chodzi. Nigdzie tego dziadostwa nie mogę znaleźć a panowie z aso proponują za niemal 500 zł netto + 150 zł wymiana. Czy ktoś miał podobny problem i udało mu się znaleźć taki element ? W tedgumie nie mają. W intercarsie mają ale tylko do sprowadzenia od producenta (yamato) i nie dają mi gwarancji że to to :D Proszę jeszcze kogoś żeby mi napisał czy taka poduszka jest jedna

oraz
      Dzisiaj miałem przegląd samochodu i okazało się że mam uszkodzoną przednią poduszkę silnika...wie ktoś jaki ma symbol i gdzie to można dostać ? Widziałem ją i jest do połowy pęknięta....na razie nie czuje, ale jest do wymiany ;/ Taka poduszka będzie na pewno pasowała a może szukać czegoś lepszego ? https://www.hdmot.pl/index.php?p9576,poduszka-silnika-przednia-honda-i54026-50840-s6f-e02 i czy jest to aż tak pilne żeby wymienić już teraz ? Mechanik powiedział żebym jeździł, że nic się
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Sprawdź poduszkę górną silnika(nr 6 na schemacie) powinien być minmalny luz pomiędzy łapą a podstawą mocowania poduszki. Wtedy masa silnika wspiera się na poduszce która amortyzuje drgania. W moim przypadku poduszka wyglądała super, jak nowa bez pęknięć i uszkodzeń. Jednak luzu nie było i drgania silnika przenosiły się z łapy na dolną podstawę mocowania poduszki i w konsekwencji na całą karoserię. Po wymianie na oem, różnica jest kolosalna. Nie radzę kupować używek na allegro, bo jest tam sam szrot. Nie każda zużyta poduszka pęka i wylewa się z niej płyn. Żywotność poduszek oem to średnio osiem lat i ok. 150 tyś km.
        Last edited by jacek-w; 22-06-2016, 12:37.

Comment

Zamieszczone przez arturro74 Zobacz posta
          witam mam taki problemodczas ruszania oraz przyspieszania a nawet chyba już i podczas równomiernej jazdy odczuwalne mam drgania wszystkiego (mrówki,masaż pleców)Przy przyspieszaniu z niskich obrotów rezonans przenosi się z podłogi na drzwi aż na dach!! pozatym silnik jak się rozgrzeje wydaje jakieś wycia oraz ćwierkania no masakra jakaś nic wspólnego z komfortem jazdy bo jadąc 150km/h nie da sie rozmawiać tak wszystko wyje.Generalnie jest najlepiej jak silnik jest zimny a potem się zaczyna.Spaliny nie są już super hiper bo mają niebieskawą barwę i są duszące niestety więc pomalutku turbinka chyba się kończy.Wymieniłem sprzęgło,rozrząd kompletny wszystkie rolki jakie się kręcą pod maską z napinaczami ,poduszki pod silnikiem 2 wymienione reszta ok,zawieszenie sztywne sprawdzane kilkakrotnie,przeglądane przeguby osłuchane łożyska kół,półośki sprawdzane też rozkładaja mi ręce a chce tym autem trochę pojeżdzić skoro już je mam i włożyłem sporo kasy.Sprzęgło prawdopodobnie będzie reklamowane ale do końca nie jestem pewien czy to coś pomoże pozatym auto2 tyg stoi na kanale.Naprawy nie były dokonywane a ASO.Jestem z Siedlec moze ktoś zna fachurkę z okolic lub z Warszawy tam pracuje więc nie problem podjechać .Ręce mi opadaja chyba do ASO się muszę przejechać tylko się boję ze mi każą silnik wymienić na nowy help
          jeszcze dodam ze opony nówki sztuki,koła wyważane na specjalnej czułej wyważarce,alufelgi równe ,śruby orginalne
          Nic się nie łam nie jesteś sam w tym problemie u mnie także huczy ,buczy i zero komfortu na autobanie
          Jednak sprawdź faktycznie poduszki ,nie tylko tą olejową ,a także przednią i tylną ,ta z lewek strony co trzyma skrzynię po d fltrem powietrza niby dobra ,a mi się nie podoba
          MOże Ci także rezonuje dolot ,obudowa filtra powietrza ,może sam filtr jest już zapchany

Comment

Z własnego doświadczenia dodam, że należy unikać tanich zamienników poduszek.
            Z reguły jest to chiński badziew, guma jest zbyt twarda lub przeciwnie, zbyt miękka. Wymiana na taka poduszkę nic nie da, a może nawet pogorszyć kulturę pracy motoru.
            Last edited by Pikolo; 18-10-2016, 06:12.

Comment

Zamieszczone przez Pikolo Zobacz posta
              Z własnego doświadczenia dodam, że należy unikać tanich zamienników poduszek.
              Z reguły jest to chiński badziew, guma jest zbyt twarda lub przeciwnie, zbyt miękka. Wymiana na taka poduszkę nic nie da, a może nawet pogorszyć kulturę pracy motoru.
              Jak będzie firmy uduś to tak np.tedgum oni robią zamiennik olejowy zalewany tylko gumą .to nie będzie izolowało
              Jednak już np. febest robi olejową ,i ona całkiem dobrze spełnia zadanie .Zapewne nie wytrzyma tak długo jak ori ,jednak różnica w cenie znaczna ,kolosalna wręcz

Comment

Working...
              X