Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana lampy tylnej.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Wymiana lampy tylnej.

Witam,

zacznę od tego, że jakiś hultaj stłukł mi klosz lewej lampy (od strony kierowcy) na parkingu. Niestety brak monitoringu i świadków, więc nikomu nic nie udowodnię. Kupiłem lampę - wg. opisu aukcji i telefonu do sprzedawcy wersja europejska, oczywiście jak to ze sprzedawcami - ściema - lampa z anglika. Ale wpadł mi do głowy pomysł, że może dałoby się wziąć klosz lampy angielskiej i obsadzić go na wkładzie plastikowym (tej wewnętrznej czarnej części) z potłuczonej lampy? Czy ktoś próbował już takiego rozwiązania i jest w stanie coś podpowiedzieć? Czy jest to w ogóle możliwe? Z tego co przewertowałem forum, to znalazłem informację, że w celu wymiany lampy muszę zdjąć zderzak, znalazłem obrazki ale wolałbym zobaczyć krok po kroku co i jak - ma ktoś może zdjęcia albo filmik z demontażu?

Będę bardzo wdzięczny za podpowiedź co do tego obsadzenia klosza na wkładzie i wszelkich innych wskazówek.

Civic 2002, 1.7 diesel, 5D HB
    Last edited by averty; 04-02-2016, 17:40.

Chyba zbytnio zamotałem wypowiedź. Ok. To inaczej - czy da się rozłączyć czerwony plastikowy klosz od tej części czarnej/szarej? 5f0a54ff.jpg

Comment

da się, ale będzie to wymagało trochę siły i "techniki". Klosz czerwony jest mocno przyklejony klejem elastycznym do odbłyśnika tego szarego korpusu. Operacja polega na rozwarstwieniu tych 2 elementów. Cześć czerwona jest krucha i łatwo coś ułamać, uszczerbić. Praktyka mówi by taką lampę umieścić w piekarniku na 10 min w temp 60stC - musi być nagrzana i łatwiej klej się podda albo opalarką - tylko musisz uważać by nie stopić/ zdeformować plastików!
      Ten klej to taka fajna substancja co jest non stop elastyczna nawet 15 lat. Chodzi o to by znaleźć miejsce gdzie da się wsadzić coś płaskiego - jakiś nóż, śrubokręt za gruby i może po pękać klosz czerwony, więc wkładasz te noże i przesuwasz się w około dozując siłę tak by nic nie strzeliło (chyba że Ci na tej czerwonej pobitej części nie zależy wtedy sie nie pierniczysz tylko demolujesz dokoła jak leci ale zważasz na krawędzie odbłyśnika - tej szarej części, by nie uszkodzić rantu i by się ładnie składało z zamiennikiem.
      Do sklejenia wyłącznie klej do luster! żaden silikon! taki klej do luster kupisz w Castoramie w tubie około 38zł, nic innego nie kupuj bo nie będzie trzymać ! i będzie przepuszczać wodę.
      Jak będziesz sklejał to najpierw na sucho przymierz czy się składa ładnie. Stary klej usuń na tyle ile się da. Nowy klej daj sporo tak by wyszedł bokami równo po całym obwodzie - nadmiar zbierz od razu i wyczyść - bo jak wyschnie to nic nie zrobisz.
      Last edited by rambo7; 08-02-2016, 09:55.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Dzięki rambo za odpowiedź. Jutro odpalam piekarnik i ruszam do boju z tematem. Jeżeli nic w terminarzu mi się nie przesunie, to postaram się zademonstrować efekty - może komuś się przyda.

Comment

Niestety, ale relacji nie będzie. Mam zerwane zaczepy od lampy pękniętej, a lampa nowa (ta angielska) również przyszła z urwanymi. Lampę zwróciłem i zamówiłem nową - europejską (mam nadzieję, że tym razem nie przyjdzie anglik). Mimo wszystko dzięki za podpowiedź rambo. Zamykam temat.

Comment

Working...
          X