Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Elektryczne szyby rozpychają drzwi

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Elektryczne szyby rozpychają drzwi

Witam,
    problem w mojej VII 3D 2002 to rozpychanie drzwi przy otwieraniu szyb. Efekt taki że otwierając szyby w celu wytarcia kropel wody szyby nie przechodzą przez uszczelki tylko pomiędzy nimi. Widoczne jest rozpychanie skrzydeł drzwi. W rezultacie szyby trzeba wycierać ręcznie bo nie widać przez nie lusterek. Poza tym szyby jakby były oblane czymś tłustym, po wytarciu zostają smugi jakby po benzynie. Mieliście coś takiego? /Będę wdzięczny za podpowiedzi

Nie wiem czy mi "rozpycha" drzwi bo nie zwróciłem uwagi, ale efekt mam taki sam - nie jestem w stanie oczyścić szyby z zewnątrz podczas jej otwierania
    Tak więc również dołączam się do pytania czy ten typ tak ma, czy coś jest nie tak z szybami?
    Moja ko-Hanka http://www.civicforum.pl/showthread....ck-Mój-TYPE-R

Szerszeń by grzes41gt https://www.civicforum.pl/showthread...�-by-grzes41gt
    sigpic

Comment

Co jest celem operacji? ... opuszczenie i podniesienie szyby ma na celu co ? ... wytrzeć mokrą szybę z kropel wody? jeśli tak to "ten patent" w civic nie działa dlatego że uszczelka jest z czegoś w rodzaju zamszu. Uszczelka nie służy do wycierania - do tego służy ściągaczka do wody . Efekt po takim "wycieraniu" zamazana szyba jeszcze bardziej , do tego jeśli tam będzie trochę piasku to w pięknym stylu porysowane szyby na wiosnę "super efekt".
      To ja zapytam bo nie raz widzę jakąś Skodę że ma tak zoraną szybę kierowcy jak by ktoś ją drapakiem i grubym papierem ściernym porysował! skąd pomysł na ściąganie wody za pomocą uszczelki w drzwiach? przecież to nie jest jej rola.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
        Co jest celem operacji? ... opuszczenie i podniesienie szyby ma na celu co ? ... wytrzeć mokrą szybę z kropel wody? jeśli tak to "ten patent" w civic nie działa dlatego że uszczelka jest z czegoś w rodzaju zamszu. Uszczelka nie służy do wycierania - do tego służy ściągaczka do wody . Efekt po takim "wycieraniu" zamazana szyba jeszcze bardziej , do tego jeśli tam będzie trochę piasku to w pięknym stylu porysowane szyby na wiosnę "super efekt".
        To ja zapytam bo nie raz widzę jakąś Skodę że ma tak zoraną szybę kierowcy jak by ktoś ją drapakiem i grubym papierem ściernym porysował! skąd pomysł na ściąganie wody za pomocą uszczelki w drzwiach? przecież to nie jest jej rola.
        To w tej Skodzie musiał mieć coś pomiędzy uszczelką a szybą że tak porysowało. Powiem, że w VW uszczelki od strony szyby też mają jakby zamsz i wycierają ładnie szybę z kropel, przecierają o tak powiedzmy i szyby nie są porysowane nawet w kilku letnich autach. W moim aucie też nie wyciera uszczelka szyby :P. Tak przeglądam serwisówkę od Jazz i piszą że jest to listwa zgarniająca

Comment

Zamieszczone przez Hamann90 Zobacz posta
          Tak przeglądam serwisówkę od Jazz i piszą że jest to listwa zgarniająca
          aaa jak, zgarniająca ale nie mylić z "wycierająca" zapis dot. to wszystkich samochodów. Do wycierania szyby to to nie służy a że niektórzy wpadają na takie pomysły (co ja bym nie wpadł), czasem zastanawiam sie jak na to można wpaść ? Ja biorę ściągaczkę do wody i ściągam wode jak kondensacja pary wodnej z rana szczególnie zaistnieje, ale mój kolega właśnie wpada do auta, szyby elektryczne w dół i w górę .. i jedzie ... mysle ...super, ale już 1 szyba jest porysowana max, opada o 3cm sama poniżej rantu jak jedzie, podnośnik to już zębów nie ma, woda leci do środka jak deszcz pada, wyczyszczona ta szyba to wcale nie jest - jest pomaziana, a listwa zgarniająca jest w niej sam szlam - tam już zamszu to nie ma - to jest sklejone błoto na całej długości ...no to jest 11 lat takiego wycierania .
          To są szczegóły, ale to jest jedna z rzeczy na które ja zwracam uwagę przy zakupie auta - od razu wiem z kim mam do czynienia jak dbał i już wiem że tak samo jest z innymi elementami, raz mi sie przyznał że olej zapomniał wymienić i ma już 48tys km, ... i to pierwszy właściciel! kto by pomyślał .
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Przyznam się szczerze, że jak rano wskakuję do auta żeby wjechać na serwis to automatycznie szyby w dól, do góry i lepiej widzę tak szybciej jest niż znajdę sciągaczkę . Dlatego raz na jakiś czas powinno się podać tam ciśnienie z np karchera żeby wypłukało ten syf . Zaciekawił mnie ten temat i sam sprawdziłem to rozpychanie u siebie. Wygląda to tak: szyba na dole, jedzie do góry i zostaje dociśnięta do ramy szyby w drzwiach ( widać po tapicerce jak lekko się odgina ), ponownie jazda na dól i znów widać jak tapicerka się odchyla tzn wraca na swoje miejsce. Kiedy szyba jest na dole mogę ją lekko przesuwać na boki ( w kierunku od wewnątrz auta na zewnątrz ). Podejrzewam, że boczne prowadnice są już lekko zużyte lub celowo tak zrobione jest żeby nie porysować i dlatego nie wyciera szyby [ w VW tak nie latają na boki, sprawdzałem ]]
            Last edited by Hamann90; 19-11-2014, 18:00.

Comment

i tak dokładnie ma być jak opisałeś, czyli szyba przesuwa sie dół góra (mając luz) nie dotykając listwy zgarniającej. W niektórych samochodach jak Skoda szyba nie odchodzi od tej listwy i chodzi na ciasno i pięknie i wyraźnie słychać jak zgrzyta szkło wycierane piaskiem. Nie wiem czemu taki patent jest w tych autach, może lubią mieć porysowane szyby, albo producent szyb dba o swoje interesy.
              Ja ściągaczkę i zmiotkę do śniegu od listopada do marca, (a w zasadzie ściągaczkę to cały rok) mam zawsze przy sobie i serce mnie boli i sumienia nie mam by tak traktować honde , wytarcie szyb ściągaczką to tylko 30 sek. myślę że warto .
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Aaaa, to dobrze wiedzieć, bo właśnie byłem też zaskoczony, że po opuszczeniu drzwi tak jakby lekko wypych 'drzwi' i nie czyści szyby, jak w większości aut. Przynajmniej pewność, że szyba nie będzie porysowana, dobry patent

Comment

Working...
                X