Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

nadkole,osłona silnika.... sedan

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• nadkole,osłona silnika.... sedan

Witam
    Kupiłem civica i wszystko gra tylko zaciekawiła mnie jedna rzecz. Patrząc na nadkola kół przednich widać silnik itp. Jest osłona plastikowa na nadkole, ale nie ma żadnej osłony od strony silnika na wysokości amortyzatora. Powinna być tam jakaś osłona czy to jest normalne?

w HB VIIgen nie ma takich osłon, jest widok na przestrzał jak w Wartburgu z '83go. być może w Sedanie jest podobnie.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Ja od strony koła mam jak na foto.
      1.JPG

Comment

to jest OK, taka osłona jest w każdym, załóż koło i popatrz na godzinie 13 -14'tej w głab silnika ...co widać? ... okolicę po drugiej stronie ulicy
        Kierownik Działu Diesla

Comment

dzięki za info, też się dowiadywałem i nie ukrywam że jestem w szoku. Dotąd jeździłem francuzami i gdybym zobaczył taką dziurę to bym był 100% przekonany że tak być nie powinno.

Teraz może inne pytanie... co wy na to żeby to zakryć ? Przez to że jest tam dziura to wiele elementów powoli sobie koroduje. Myślałem żeby zakryć to arkuszem plastikowym i ewentualne pokrycie gołych elementów bitexem. Bitex ogólnie się przyda to pokrycia nadkoli z tyłu, bo tam choć dziury nie ma to osłony żadnej też nie ma.

Comment

Cześć.
            Co do pokrycia bitexem jak najbardziej. Dobra konserwacja nigdy nie jest zła.
            Natomiast nie jestem absolutnie przekonany co do zakrywania czegokolwiek folią. Żeby było to solidne, folia musi być odpowiednio gruba i wytrzymała. Z drugiej strony, aby sensownie zakrywać otwory trzeba postawić na szczelność, bo jaki sens pokrywać "dziurę sitkiem" ? Brak jest sensownych punktów mocowania dla takiego "patentu". No ale załóżmy że się powiedzie. Co zyskasz ?
            Woda i generalnie wilgoć nadal będzie penetrowała pod maskę, najnormalniej od podłoża. Ciepło od silnika i masz prawie saunę. Wszystko unosi się do komory silnika bo wentylację skutecznie zaburzyłeś "otulając folią", czyli masz wytworzony mikroklimat "prokorozyjny". Tam wykrapla i spływa w dół bo innej drogi nie ma. Nic nie wysycha w prądzie powietrza. Zamiast ochronić przed korozją stwarzasz warunki do jej przyspieszenia.
            Nie wiem też jak Twój pomysł wpłynie na zasilanie silnika parą wodną zamiast powietrzem. Chyba że planujesz "wyprowadzenie" ujęcia np. do zderzaka ?
            Tyle moich wątpliwości. Może niesłusznych, ale za to własnych>
            Pozdrawiam i z ciekawością czekam na opinię innych Użytkowników.

Comment

słuszna sugestia warta uwagi....

p.s. mam zamiar wygłuszyć auto i przy okazji zrobię fotorelację i opis stanu hałasu przed i po

Cenna inicjatywa, niewątpliwa "wartość dodana" do zasobów Forum. Powodzenia i czekamy na efekty.Pozdrawiam. s-team
              Last edited by syriuszteam; 02-10-2013, 20:40.

Comment

ja również zauważyłem dzisiaj z przodu na wysokości sprężyn amortyzatorów "dziury" przez które widać komore silnika i jak czytam
                jest to normalne?! Czy może brakuje tam jakiejś osłonki? ewentualnie czy jest możliwość zakrycia tej dziury? Ja zauważyłem w czasie jazdy , że jak sie zbliżam do 90 km/h to zaczyna mi coś strasznie wyć. Wymienilem opony , ale bez zmian! BYć może to właśnie powietrze tam hulające wydaje takie dźwięki?

Comment

Ja byłem w szoku przed zakupem jak oglądałem samochód i miałem postanowienie, że dorobię jakieś blaszane osłony. Ale jeśli poważni inżynierowie tak to zaprojektowali to chyba jednak w jakimś celu i najrozsądniej chyba tylko zrobić konserwację.
                  Honda Hybrid 3,4L/100km
                  sigpic
                  https://www.civicforum.pl/showthread...979#post323979

Comment

Working...
                  X