Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

woda w dywaniku kierowcy

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• woda w dywaniku kierowcy

Witam Koleżanki i Kolegów.Czy ktoś z Was spotkał się może z przypadkiem dostawania się wody na dywanik pod nogami kierowcy?Wróciłem właśnie z długiego weekendu i jakie było zdziwienie gdy otworzyłem drzwi a na dywaniku woda(namoknięty dość konkretnie-może ok litra było).
    Auto nie jeździło, stało cały tydzień a ostatnio były gwałtowne ulewy.Nie mam szyberdachu,auto od nowości bezwypadkowe(2005 rok, 5 drzwi).
    Czy mogła się rozszczelnić szyba czy podszybiem leci(czytałem że zatykają się kanały odpływowe ale nie wiem jak się do nich dostać).

Problem zdiagnozowany i usunięty-aż trudno uwierzyć że przyczyną była niedbałość fabryczna!!!Było niedokładnie uszczelnione łączenie blach przy słupku i podszybiu i ściany grodziowej!!!!Szkoda że wcześniej auto nie stało dłużej na dworze(mam na myśli okres trzech pierwszych lat gdy była gwarancja-auto mam od nowości) a teraz stało kilka dni na deszczu i odkryłem smutną prawdę.....Po dobraniu się do wnętrza ,zdemontowaniu plastików pod deską oraz błotnika (u mojego Kolegi blacharza) zostały poprawione niedoróbki fabryczne i już nie cieknie(na łączeniu blach woda nie leciała mocno ale delikatnie sączyła-natrudziliśmy się żeby zlokalizować miejsce ale udało się).Pracy masa i bez pomocy fachowca praktycznie awykonalna.

Comment

Ten sam objaw.
      Woda w kabinie.
      Diagnozy jeszcze nie mam, gdzie jest przeciek.
      Suszenie...
      Civic 1,7 ctdi, 2003 r.

Comment

Zlokalizowałem przeciek.
        Po stronie pasażera, w rogu przy blachach leci czarny wężyk i wzdłuż niego cieknie woda.

Czy macie jakiś pomysł dlaczego po tym wężyku cieknie woda?

2013-05-29 19.09.43.jpg

Ciąg dalszy...

Czarny wężyk na zdjęciu to prawdopodobnie wężyk do spryskiwacza, który leci od zbiornika spryskiwacza w prawym nadkolu -> do kabiny -> przez kabinę do tylnej klapy.
        Przez otwór, którym wchodzi wężyk do kabiny, prawdopodobnie przesącza się woda.
        Żeby sprawdzić moją diagnozę muszę zdemontować prawe przednie nadkole.

Ciąg dalszy...

Po zdemontowaniu nadkola przekonałem się, że to nie przez wężyk, ani nie przez biały korek obok wężyka.

P1040713.JPG

Uszczelka wkoło wężyka jest bardzo porządna i nie ma szans, żeby tamtędy dostawała się woda.

Jeszcze raz zrobiłem test. Lałem wodę z węża na podszybie. Po około 10 min. w rogu (pokazanym na zdjęciu wyżej), wzdłuż wężyka pojawiła się strużka wody.
        Od strony kabiny włożyłem rękę za schowek tak, żeby sprawdzić którędy przechodzi woda.
        Niestety nie widzę co tam jest, ale mokro jest już nad wężykiem.
        Nie jestem włożyć ręki jeszcze wyżej ponieważ musiałbym zdemontować cały kokpit.
        Jutro postaram się zdemontować ten plastik od zewnątrz pod szybą...

Skąd może cieknąć ta woda???
        Last edited by foxlis; 29-05-2013, 22:07.
        Civic 1,7 ctdi, 2003 r.

Comment

Którędy może przeciekać ta woda??? HELP!!!
          Civic 1,7 ctdi, 2003 r.

Comment

Demontaż podszybia.png
            Wymiana osłon podszybia

*Wymontować ramiona wycieraczek szyby.

*Wymontować z obu stron listwy boczne szyby przedniej.

*Odciągnąć uszczelkę tylną pokrywy silnika od pokryw podszybia, a następnie ją wymontować. Wypiąć ostrożnie spinki z pokryw podszybia.

*Wypiąć spinki ostrożnie ciągnąc do góry pokrywę podszybia od strony pasażera aby zwolnić zaczepy . Pociągnąć pokrywę do przodu a następnie ją wymontować.

*Wypiąć spinki ostrożnie ciągnąc do góry pokrywę podszybia od strony kierowcy. Ciągnąc pokrywę do przodu wymontować pokrywę.

Montaż oczywiście odwrotnie.

Może tam znajdziesz odpowiedź

Comment

Zabrałem się za demontaż podszybia.
              Zacząłem od wycieraczek. Zdjąłem osłonki śrub, odkręciłem śruby, ale wycieraczki ani nie drgną. Popsikałem odrdzewiaczem, ale dalej nic. Nie udało mi się zdjąć wycieraczek.
              Jednak nie trzeba zdejmować wycieraczek żeby zdemontować podszybie od strony pasażera, a właśnie o tą cześć mi chodziło.
              Zabrałem się za spinki, nie chciały wyjść... psiknąłem wd40 i spinki wyszły.
              Zdjąłem uszczelkę podszybia.
              Bardzo ważne jest to co napisał Syriusz: "Wypiąć spinki ostrożnie ciągnąc do góry pokrywę podszybia od strony pasażera aby zwolnić zaczepy".
              Jeżeli chodzi o wymontowanie listwy bocznej szyby przedniej to odgiąłem ją w stronę wewnętrzną szyby tak żeby mieć możliwość włożenia śrubokręta, po to żeby rozszerzyć zatrzask.
              Po zdemontowaniu podszybia:

P1040716.JPG

nie znalazłem nic niepokojącego.
              Lałem dużą ilość wody do rynny i to nie spowodowało przecieku do kabiny.
              Szyba również okazała się szczelna.
              Wlot powietrza również szczelny.
              Woda zaczyna przeciekać do kabiny gdy leci po szybie przedniej wzdłuż listwy i NIE TRAFIA DO RYNNY (czerwona strzałka na zdjęciu) tylko obok.
              Od strony nadkola też nie widać nic niepokojącego. Jest tunel blaszany, do którego spływa woda z rynny. Poza tym nic więcej nie da się wybadać.

P1040723.jpg

Czerwonymi strzałkami zaznaczyłem skąd wypływa woda.
              Czerwone obramowanie to tunel do którego wpływa woda z rynny.

Obecnie brakuje mi pomysłu...
              Może jednak spróbuje zlikwidować przeciek od środka, ale musiałbym zdemontować wentylator i bebechy, które mi będą przeszkadzać.
              Załączone pliki
              Civic 1,7 ctdi, 2003 r.

Comment

Robota solidna szkoda tylko, że bez efektu w postaci lokalizacji i usunięcia źródła przecieku. Nie mam pomysłu jak Ci pomóc i co doradzić
                Powiem więc tylko, że jak na 10 lat blacha wygląda nad podziw dobrze. Jak "nieśmigana nówka".

Comment

Przecieka blacha podszybia w civic VII

Muszę wyciągnąć wentylator i jest obudowę, po to żeby się dostać do górnej blachy po stronie pasażera (przeciek).
                  Nie chce ściągać całej deski.

Jak się do tego zabrać?
                  Civic 1,7 ctdi, 2003 r.

Comment

to nie od dupy strony, ja zabrałbym się od góry, od:
                    - ramiona wycieraczek,
                    - pas plastikowy
                    - jestem.
                    - sprawdziłem również że tak podeszło by do tego aso .
                    Last edited by rambo7; 31-05-2013, 13:44.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

foxlis bardzo dobry opis! Ja zasilikonowałem podszybie (mam podgnite), na razie nie pomogło. Przez weekend będę kombinował. Na pewno trzeba sprawdzić czy kanały odpływowe nie są pozatykane (trzy poziome strzałeczki na Twoim foto) oraz czy woda nie leci po kablach do środka. Jeśli coś odkryjesz to daj info.

Comment

Już próbowałem znaleźć przeciek nie od dupy strony - akcje opisałem w tym wątku https://www.civicforum.pl/showthread...aniku-kierowcy.
                        Niestety doszedłem do martwego punktu.
                        To na pewno nie przez:
                        - nieszczelną przednią szybę
                        - nieszczelność w otworze wentylacji
                        - wodę ściekającą z rynny podszybia
                        - blacha nie jest zardzewiała - czyli nie przez dziurę od rdzy
                        Podejrzewam, że przeciek jest wewnątrz blaszanego tunelu, do którego spływa woda z rynny podszybia, ale gdzieś powyżej lustra ściekającej wody.
                        Żeby się dobrać do tego blaszanego tunelu musiałbym zdjąć błotnik, a być może nawet rozciąć blaszany tunel, żeby zlikwidować przeciek od zew.

Dlatego chce spróbować od wewnątrz... tym bardziej, że yacek1969 tak zrobił (od strony kierowcy).
                        Nie mam lepszego pomysłu, jeśli Wy macie to piszcie. Ja walczę od poniedziałku, jak na razie bez rezultatu.

Stąd moje pytanie czy da się wymontować wentylator, po to żeby mieć lepsze dojście do górnych blach.
                        Last edited by foxlis; 31-05-2013, 14:14.
                        Civic 1,7 ctdi, 2003 r.

Comment

Kanały odpływowe są drożne.
                          Wlewałem wodę do rynny podszybia i patrzyłem którędy leci woda. Generalnie sprawnie odpływa przez pokazane miejsca.
                          W moim przypadku blacha jest w dobrej kondycji, dlatego nie biorę pod uwagę dziury przez rdze.
                          Civic 1,7 ctdi, 2003 r.

Comment

a cha, no właśnie zastanawiałem się czy nie połączyć tych 2 Wątków - bo tam w sumie ładnie napisałeś i najlepiej jak by to było razem w jednym Wątku.
                            Później się domyśliłem że skoro zapodałeś kolejny Wątek to właśnie z tego powodu skoro od góry ściana to atak musi być od dołu .
                            (no nic pomyśle później może co połączę bo to się nadaje na jeden Wątek).

Sprawdzę jakie są możliwości grzebaczki od dołu, ale o ile pamiętam to trochę rozbierania jest, czyli metodycznie wentylator , dalej parowacz klimy, bo wentylator to za mało by tam coś było widać, ciasno jak cholera.
                            Last edited by rambo7; 31-05-2013, 14:40.
                            Kierownik Działu Diesla

Comment

Tak, teraz te dwa wątki dotyczą jednego tematu.
                              Proponuje zrobić tak, ten wątek usunąć, ponieważ jak na razie nie ma wartości merytorycznej.
                              I będziemy kontynuować temat w wątku https://www.civicforum.pl/showthread...aniku-kierowcy.
                              Czyli podejście od wew.

Połączyłem wątki. Nie usunąłem żadnych postów żeby wyjaśniały pewien "przeskok" myślowy i wątpliwości Autora i Prezesa.
                              Last edited by syriuszteam; 31-05-2013, 17:17.
                              Civic 1,7 ctdi, 2003 r.

Comment

Working...
                              X