Witam, mam problem ze spryskiwaczem tylnej szyby... nie działa. Co może być przyczyną? Ramię wycieraczki działa. Jak przegręcam dźwignię (tak jakbym chciał spryskać szybę) nie słychać pompy, może to ona. Co Wy na to?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Spryskiwacz tylnej szyby
Collapse
X
-
jest sugestia w instrukcji mówiąca że są 2 silniczki/pompki w przypadku modelu 5D.
Jeśli masz 3D z 1-go silnika/pompki powino pompować na przód i tył (zgaś motor i posłuchaj czy buczy kiedy pompujesz na tył?)
jeśli tak to możliwe że się przytkała dysza w tylnym spryskiwaczu - igła i nieco przepchaj.Kierownik Działu Diesla
-
jak podniesiesz tylną klapę po lewej stronie na górze w rogu bedzie złączka wężyka spryskiwacza, rozepnij ją - podziałaj manetką (przy kierownicy) tylnego spryskiwacza - sprawdź czy wylatuje woda pod ciśnieniem? jak tak to szuksz na drodze złączka dysza spryskiwacza, jak nie poleci to bardziej przy elektryce (pompka, bezpieczniki, przekaźnik etc).Kierownik Działu Diesla
Comment
-
nie mam pewności! no na żywo w 3D nie zaglądałem więc nie wiem. Instrukcja podaje nieścisłą informację mówiącą że w modelu 5D spryskiwacz wylnej szyby na osobną pompkę... czyli jak to rozumieć? taki zapis sugeruje... że 3D ma 1szt. na przód i tył ??? musisz albo to sprawdzić naocznie (ale bez sensu zdejmować zderzak), albo rozpiąć przewód wodny jak mówię
- na tylnej klapie i sprawdzićczy leci woda pod cisnieniem? sprawdź to! 5 sek roboty!.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Może odłączyć bezpośrednio od rurki spryskiwacza przy mechanizmie poruszania wycieraczką. Ponieważ tam jest wciśnięty wężyk. Mało tego bardzo możliwe że ktoś zaślepił wężyk lub zagiął żeby nie leciało właśnie w tym miejscu. Robi się to wtedy kiedy płyn wypływa przez uszkodzoną mosiężną rurkę spryskiwacza. No i wtedy nie słychać pompy. Zdejmij plastiki aby dostać się do mechanizmu i wszystkiego się dowiesz. Czynność dość prosta. Myślę że niczym nie różną się te urządzenia w 5D i 3D. Rurka może być ukręcona. Można ją wyjąć z całego ustrojstwa ale nie wiem czy da się ją kupić osobno a ASO. O ile w tym leży problem.
Comment
-
witaj kolego sorry że z takim opóźnieniem ale dopiero zaczynam aktywnośćw tylnej wycieraczce masz dysze wyjmowaną więc pokręcając lewo prawo i ciągnąc musisz ją wyciągnąć ? od tyłu dyszy zbierają się różne drobiny finalnie zapychając ją. polej tą wewnętrzną część np. wd-40 i sprężonym powietrzem próbuj to wydmuchać przykładając strumień powietrza od strony zewnętrznej dyszy. w moim przypadku pomogło a tego syfu było dość sporo jak na wymiary dyszy.
Comment
-
posprawdzałem scheamty i wychodzi mi na to że w 3D i 5D są 2 pompki różnice są w sterowaniu, inne sterowanie dla 3D a inaczej dla 5D.
W takim razie masz spaloną pompę tylnego spryskiwacza.
Aby się tam dostać masz 2 możliwości: zdjąc zderzak albo wyjąć nadkole - instrukcja podaje że należy to robić poprzez djęcie nadkola, zbiornik jest przykręcony na 3 śruby.
Tak to wygląda na schemacie:
wystarczy że się tam dostaniesz i zrobisz prosty test:
zamień wtyczki A z B (są identyczne) jeśli nie będziesz miał spryskiwania pzedniej szyby (a tyly spryskiwacz działa) to na 100% pompa spalona.
browara sie stawia, jeśli chce się dziękowaćLast edited by rambo7; 19-09-2011, 07:29.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Witam w mojej hondzie VI 3d są dwie pompki czyli jakby bez zmian.Też czytałem, że trzeba odkręcić nadkole żeby się tam dostać.Ja wziąłem odchyliłem w nadkolu tą gumową osłonę od strony zderzaka i widać te pompki koła skręcone max w lewo. W moim przypadku okazało się, że jest zatarta i jak ją wyjąłem poruszałem zaczeła działać. Sporo tam syfu.Aha trzeba mieć w miarę szczupłe ręce żeby je wsunąć. Nie wiem jak będzie z tym testem bo u nie przód ma inną końcówkę i tył też. Ja zamieniłem całe gniazdo żeby sprawdzić.
Comment
Comment