Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Opadające tylne szyby

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Opadające tylne szyby

Witam,
    posiadam Civica 5D z 2003r. Z przodu szyby elektryczne a z tylu na korbki.
    Od dluzszego czasu mam ten problem ale ostatnio mocno sie nasilil. Opadaja mi w trakcie jazdy tylne szyby (same sie otwieraja). Lewa szyba po 10km jazdy potrafi otworzyc sie na 2cm. Czy ktos mial podobny problem? jak sobie z tym radzic?
    Pozdrawiam

Pewnie korbki ustawione są do góry i jak ktoś wsiada czy wysiada nie mając pojęcia o tym otwiera szybę. Zmień położenie korbek. Tak aby je domykano podczas wsiadania. To proste odchylasz lekko korbkę wkładasz coś cieńkiego pomiędzy obicie drzwi a korbkę. Wciskasz drucianą sprężynę od odpowiedniej strony. Z jednej jest rozwarta więc jak się przyjrzysz sam będziesz wiedział co i jak. Po wciśnięciu zdejmiesz korbkę. Teraz ustaw sprężynę i wciśnij jak ci odpowiada. Jeśli widziałeś kiedyś jak zamocowane są kółka w wózku dziecięcym to powinieneś wiedzieć już o co chodzi. Jeśli jednak korbka się nie odkręca a szyba jedzie w dół no to trzeba rozebrać drzwi i zobaczyć czemu tak się dzieje. W każdym razie korbkę itak trzeba zdjąć.
    Last edited by Krzysztof1969; 01-04-2011, 15:54.

Comment

Ja bym sprawdził,czy prowadnice szyb nie rozsunęły się.I tak trzeba będzie zdemontować boczek i sprawdzić śruby mocujące
      ビートル ジョン

Comment

Przerabiałem tamat opadających szyb tylnych w swoim Civicu z 2004 roku. Przestawienie położenia korby nie skutkuje.

Comment

Podłącze się pod temat, choć trochę w innej kwestii. Problem pojawia się w początkowej fazie elektrycznego otwierania szyby pasażera (3d), a konkretnie szyba osuwa się w dół w nierównomierny sposób wydając przy tym dość denerwujący dźwięk. Dzieje się tak do ok 5cm od góry drzwi, później szyba opada już równo i cicho tak jak powinna. Czy może mieć to związek z prowadnicami?

Comment

to chyba faktycznie w moim przypadku moga byc rozsunieteprowadnice. Otworzylem szybe do polowy i poruszalem na boki - cala sie kolysze i suwa na lewo i prawo. Nic tylko rozebrac boczek. Czy to trudne zadanie?
            Pozdrawiam.
            Imhoteb jezeli przez nierownomierny sposob rozumiesz kolysanie sie szyby to wydaje mi sie ze u ciebie tez moze byc problem z prowadnica.

Comment

Working...
            X