Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

A/C załączyłem i nic się nie dzieje!

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• A/C załączyłem i nic się nie dzieje!

Witam!!. Ostatnio odkryłem że nie dmucha zimnym powietrzem z klimy, tzn. wciskam przycisk A/C, kontrolka w przycisku na zielono świeci i nic / wentylator i sprężarka nie oddycha /. Proszę o najlepiej trafne podpowiedzi. Pozdr.i dziękuję.

Może układ jest pusty i presostat niskiego ciśnienia trzyma, może bezpiecznik od sprężarki spalony, może coś z kabelkami, może być wiele przyczyn.
    Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

Może jest po prostu za zimno, klima nie działa na mrozie.
      sigpic

Comment

adam1979, chcesz się założyć że działa? Jak na zewnątrz za zimno to włączasz trochę ogrzewania i klimę jednocześnie,przełączasz na obieg wewnętrzny, sprężarka wystartuje bo czujnik jest na parowniku przez który przechodzi w takim ustawieniu ciepłe powietrze.
        Last edited by Tomo1; 19-02-2010, 21:27. Powód: dopisek

Comment

Zamieszczone przez Tomo1 Zobacz posta
          adam1979, chcesz się założyć że działa? Jak na zewnątrz za zimno to włączasz trochę ogrzewania i klimę jednocześnie,przełączasz na obieg wewnętrzny, sprężarka wystartuje bo czujnik jest na parowniku przez który przechodzi w takim ustawieniu ciepłe powietrze.
          Ja mówię o normalnym użytkowaniu a nie oszykiwaniu czujnika. Nie jest to chyba za zdrowe dla klimy przy dużym mrozie.
          Last edited by adam1979; 19-02-2010, 22:26.
          sigpic

Comment

Tak jak napisał Tomo1 przyczyn może być całe mnóstwo i samemu zdiagnozować jest bardzo trudno. Polecam mimo wszystko jechać do specjalisty zajmującego się tylko klimatyzacją. Oczywiście najlepiej sprawdzonego

Tomo1 ma rację, że klima zadziała i w zimie, mimo wszystko jednak przy obecnej pogodzie ciężko będzie Ci dostrzec naprawdę różnicę.
            sigpic

Comment

Zamieszczone przez adam1979 Zobacz posta
              Ja mówię o normalnym użytkowaniu a nie oszykiwaniu czujnika. Nie jest to chyba za zdrowe dla klimy przy dużym mrozie.
              A ja mówię o sposobie dzięki któremu można sprawdzić czy klima działa w takich warunkach pogodowych jakie panują teraz. Zresztą do temp. minus 5 stopni na zewnątrz spokojnie można tak użytkować klimę np. w celu osuszenia auta wewnątrz.
              Dodatkowo klimę nawet przy mrozach powinno się uruchamiać przynajmniej dwa razy w tygodniu po kilka minut aby układ został przesmarowany (olej krąży w całym układzie razem z czynnikiem chłodniczym)
              Last edited by Tomo1; 19-02-2010, 22:53. Powód: dopisek

Comment

Witam ponownie. Jak zwykle - Prezesi mają prawie zawsze rację.Tomo1 - miał rację, brak było już czynnika,zrobili pełny serwis klimy i teraz wszystko OK!. Dzięki za zaineresowanie. Pozdrawiam.

Comment

Working...
                X