Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klimatyzacja - sprężarka działa na krótko, brak reakcji po wciśnięciu przycisku A/C

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Klimatyzacja - sprężarka działa na krótko, brak reakcji po wciśnięciu przycisku A/C

Witam.
    Jestem po wymianie chłodnicy z osuszaczem, sprawdzeniu szczelności oraz napełnieniu układu czynnikiem. Niestety pojawił się jakiś problem z prądem. Klimatyzacja nie załącza się po wciśnięciu przycisku (zielona lampka się pali).
    Co sprawdziłem do tej pory:
    - czujnik ciśnienia wkrecany w osuszacz - działa
    - po wciśnięciu przycisku klimy nie załącza się sprężarka ani żaden wentylator
    - po wyjęciu przekaźników i zmostkowaniu na krótko zarówno wentylatorów oraz sprężarki wszystko działa i chłodzi aż miło

Większość poszukiwań tematu w Internecie wskazuję na czujnik ciśnienia, jednak ten jest sprawny. Wydaje się, że problem leży gdzieś po stronie prądowej, jednak nie mogę dojść do tego gdzie. Brak jakiejkolwiek reakcji poza palącą się lampka a/c.

Byłbym wdzięczny za rady.

Pozdrawiam

Tak na logikę jeśli wykluczasz z całego układu przekaźnik i wtedy problem nie występuje to wydaje się, że problem leży właśnie w nim.

Comment

Ale to 3 na raz by się zepsuły? Od sprężarki i od wentylatorów? Wydaje mi się, że prąd wcale do przekaźników nie dochodzi. Jeśli zepne na krótko tylko sprężarkę to wentylatory wciąż nie działają.

Comment

Tam jest w szeregu ten czujnik ciśnienia, jeśli on wykrywa za małe ciśnienie to nie odpalisz klimy bo sterowanie przekaznikami jest odłączone. Na jakiej podstawie twierdzisz że czujnik jest ok? Jaki ma on obecnie stan? Jest na nim zwarcie czy przerwa po zdjęciu kostki?

Comment

Podejrzewałem na początku ten czujnik. Kupiłem inny ale problem ciągle występuje. Dodatkowo sprawdziłem ten pierwszy czujnik (zapodalem mu ciśnienie i wtedy było na nim zwarcie więc działa jak powinien). Czy coś innego może odciąć sterowanie przekaźnikami?

Comment

Trzeba by spojrzeć w schemat elektryczny. Zapodales mu ciśnienie, a teraz w układzie w aucie ma zwarcie, na pewno?

Comment

Właśnie szukam jakiegoś schematu. Oba czujniki (stary i nowy) maja zwarcie po podłączeniu do układu. Wyraźnie słychać mechaniczne pstryk podczas napełniania układu gazem

Comment

Wyżej pisałeś że sprężarka nie startuje a teraz piszesz ze słychać pstryk podczas napełniania układu gazem. Nie rozumiem za bardzo. Startuje w końcu ta sprazarka czy nie? Może słyszysz sprzeglo ale ma za duży luz i nie startuje sprężarka?

Comment

Teraz mowa jest przecież o czujniku ciśnienia, a nie o sprężarce. Pstryk słychać z tego właśnie czujnika, czyli on 100% działa. A sprężarka po podłączeniu na krótko działa.

Comment

Ja tam się wymadrzac nie będę natomiast czujnik ciśnienia który znajduje się obok osusacza u mnie nie wywołuje żadnego slyszalnego cykniecia, najprościej sprawdzić po prostu przejście miernikiem. Z drugiej strony samo cykniecia przekaznika którego chyba tam w środku nie ma, nie powoduje jeszcze ze wszystko będzie działać ponieważ zdarzają się przekazniki w których elementy zwierne zostały uszkodzone iimo cykniecia jest lipa ale to tak z innej beczki.

Comment

Owy czujnik na prawdę działa i to nie w nim jest problem. Oczywiście, że sprawdziłem go miernikiem. Po wykreceniu nie było przejścia. Jak zapodalem mu ciśnienie to przejście na mierniku było. A to cykniecie jest delikatne i trzeba się nieźle wsłuchać.
                      Może z innej strony teraz pytanie. Czy wiatraki powinny załączyć się razem ze sprężarka, czy coś nimi steruje kiedy mają się włączyć?

Comment

Nie wiatraki a wiatrak bo jeden jest od klimy a drugi od chłodzenia silnika i tak jak cyknie sprzeglo sprężarki to równo z nia włącza się wentylator i wyłącza się równo z odłączeniem sprzęgła sprężarki, moze to kliknięcie to sprzeglo sprężarki ale jest źle wyregulowane?

Comment

Cykniecie jest na pewno od tego czujnika. A czy przy źle wyregulowanym sprzęgle sprężarka działała by normalnie po podłączeniu na krótko?

Comment

Hmm wydaje mi się że jak ja zasilisz sprzeglo to przy złej odległości i tak nie zaskoczy widziałem filmik jak koleś januszowym sposobem wkrętak iem odpycha to sprzegielko żeby wogole ogarnac temat. Mechanikiem nie jestem jednak wiec....

Comment

Czujnik parownika klimatyzacji - podobno jest uszkodzony. Wiecie coś więcej o nim?

Comment

Working...
                              X