Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

brak ciepłego powietrza z nadmuchu

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• brak ciepłego powietrza z nadmuchu

Cześć,
    Czy jak włączę nawiew maksymalnie gorący oraz na poziom maksymalny 4-ty to powinno lecieć powietrze dosyć ciepłe? Oczywiście podczas jazdy dłuższej niż godzinę.

W/w przypadku u mnie leci powietrze lekko, troszeczke ciepłe a jak włączę jeszcze klimę to nie ma róznicy.
    Dopiero jak włączę guzik od obiegu wewnątrz samochodu to wtedy faktycznie leci ciepłe, aż auto paruje.

Więc czy u mnie coś nie działa?

Proszę o pomoc.

W mojej Hondzie zerwała się linka regulacji temperatury. Na tę chwilę nie mam opcji naprawy. Próbowałem ustawić temperaturę "dźwignią" pod kierownicą (do niej przyczepiona jest linka). Niestety trudny dostęp i silny opór tego regulatora nie pozwoliły mi zmienić temperatury na tyle aby nie marznąć. Czy jest możliwość regulacji temperatury w innym miejscu? Słyszałem, że w komorze silnika można to zrobić. Jeśli nie, to w którą stronę przesunąć ten regulator przy nagrzewnicy? W kierunku komory

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Comment

poza podpowiedzią, to cały dział jest pełny informacji o grzaniu. Po godzinie jazdy z nawiewów benzyniaka powinno być gorące powietrze. Siła nawiewu nie ma znaczenia czy 1 czy 4 przy 4 to wszyscy się ugotują, nie wysiedzą.
      Zamieszczone przez gbr Zobacz posta
      W/w przypadku u mnie leci powietrze lekko, troszeczke ciepłe
      czyli jest jakieś niedomaganie. Tylko że w całym twoim wpisie nie ma ani jednej formacji o tym co się dzieje? i co sprawdziłeś?
      jedziesz 1 godzinę ogrzewanie na max i leci letnie powietrze, noo to stajesz na poboczu, silnik pracuje, maska w górę i pomacaj węża z zaworem co pokazał w linku kolega wyżej. No i tym zaworem wpuszczany jest gorący płyn o temp 90stC do nagrzewnicy. Czyli spodziewamy się że węża nie utrzymasz w dłoni 90stC tym wężem wpada temp. cieczy do nagrzewnicy - wiec musi lecieć z kratek 90stC
      - no i jak jest temp. tego węża??? na oko, masz pojecie jak to jest dotykając 30stC a 90stC? powinieneś mieć ...
      a jak włączę jeszcze klimę to nie ma różnicy.
      to już jest poza moim pojęciem, kompletnie nie rozumiem twojego działania???? wielki znak [?] ... po co to robisz?
      ogrzewanie masz słabe, na polu około +2stC a Ty uruchamiasz sprężarkę ?????? to jest niezrozumiałe? czyli chłodzisz to ledwo zagrzane powietrze? po co??
      chcesz ciepłego powietrza a chłodzisz sprężarką - agregatem chłodniczym? wytłumacz mi cel tego działania - załączenia chłodzenia?
      Mniej więcej, zrobiłeś tak: załączyłeś ogrzewanie w domu, kaloryfery na max, ale stwierdziłeś nie grzeje, no to otwarłeś lodówkę na oścież ... i spodziewasz się że będzie ...cieplej? . takie działanie zrobiłeś.
      Do czego jest A/C ?? do czego jest sprężarka??? do grzania czy chłodzenia?
      sprężarka chłodzi od temp +16stC ...na polu masz +2stC ..po co załączasz??
      Musisz się dowiedzieć, poczytać do czego jest A/C? i kiedy się stosuje?

Co do ogrzewania, (przede wszystkim nie załączamy chłodzenia) musisz rozpoznać pod maską rozkład temperatur układu chłodzenia.
      Jeśli leci letnie powietrze - to dotknij ostrożnie węża który wprowadza płyn do nagrzewnicy, silnik po godzinie jezdy na 100% ma 90stC ... pytanie- gdzie jest ta temperatura?? w którym wężu? skoro w wężu d nagrzewnicy jej nie ma?? ..węże macasz cofając się w stronę silnika tak długo macając co 5cm aż trafisz na miejsce gdzie jest 90stC?
      Wtedy trzeba się zastanowić dlaczego jest 90stC nie w tym miejscu co chcesz?
      Dopiero jak włączę guzik od obiegu wewnątrz samochodu to wtedy faktycznie leci ciepłe, aż auto paruje.
      ogrzewasz kabinę nie temperaturą cieczy chłodzącej a powietrzem wydychanym z ust, ogrzewasz kabinę wydychanym powietrzem z płuc a te jest ciepłe, do tego wilgotne i parują szyby.
      Last edited by rambo7; 15-01-2019, 07:48. Powód: literówka
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Dave Gahan
        Dzięki

rambo7
        Dzięki za cierpliwość, porady i za wytłumaczenie co i jak działa.

Comment

Working...
        X