Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

klimatyzacja - nie działa - Sprzęgło?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• klimatyzacja - nie działa - Sprzęgło?

Cześć, mam problem ze swoją klimatyzacja - nie działa. Czy sprzęgło klimatyzacji manualnej w sedanie jest sztywne? Na wyłączonym silniku mogę kręcić jednym palcem sprzęgłem klimy bez poruszania się paska klinowego, w VAG to objaw jego uszkodzenia, czy u tutaj też tak jest? Ponadto na rozgrzanym silniku po włączeniu klimatyzacji sprzęgło się nie porusza. Dlatego mam obawy co do uszkodzenia tego elementu. Ma ktoś rady co dalszej diagnozy klimatyzacji, na pewno w niedługim czasie sprawdzę szczelność układu.

Pierwszy wpis nie w tym miejscu, korzystaj z wyszukiwarki tematów. Nie pomijamy Regulaminu przy rejestracji.
    Last edited by rambo7; 22-05-2018, 09:26. Powód: Regulamin.

Zamieszczone przez docze Zobacz posta
    Czy sprzęgło klimatyzacji manualnej
    nie ma znaczenia jakiej, są takie same.
    Na wyłączonym silniku mogę kręcić jednym palcem sprzęgłem klimy bez poruszania się paska klinowego
    bardzo dobrze - tak ma być. Jak załączysz przyciskiem A/C to (jak jest sprawna) zasprzęgli i będzie się obracać.
    Ponadto na rozgrzanym silniku po włączeniu klimatyzacji sprzęgło się nie porusza
    jeśli np nie ma czynnika w układzie to sprzęgło nie powinno i nie ma prawa zasprzęglić.
    Dlatego mam obawy co do uszkodzenia tego elementu.
    nie ma prawa działać coś co nie ma zapewnionych warunków pracy - bo się zepsuje. Bardzo dobrze że nie działa - bo nie ma prawa działać gdy np. nie ma gazu w odpowiedniej ilości w układzie. (to nie wieśwagen).
    na pewno w niedługim czasie sprawdzę szczelność układu
    o widzisz, bardzo dobre podejście. Dodam że układy A/C w Civic od 6 gen do 10 gen czyli pięć generacji mają identyczne zasadę działania, czyli identyczne niedomagania i identyczne zasady działania i identyczne pracujące co do zasady części składowe. Zatem możesz czytać każdy z działów dot A/C.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Dobrze wiedzieć, że układy klimatyzacji w tych generacjach są podobne. Widziałem temat o podobnej treści w VIII gen., ale nie wiedziałem jakie ma to przełożenie dla mojego modelu. Jak posunę się w diagnostyce to dam znać.

Comment

w końcu moja klima działa. Niestety do wymiany była sprężarka, chłodnica i jakaś złączka.

Comment

Working...
        X