Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Hałasująca manualna klimatyzacja - filmik poglądowy

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Hałasująca manualna klimatyzacja - filmik poglądowy

Witam serdecznie.
    Mam problem z hałasująca klimatyzacją. Nagrałem filmik, na którym słychać włączenie klimy (hałas) i potem dodawanie gazu i pogłębiający się hałas. Łatwo można wyłapać. Może ktoś pomoże na odległość od czego zacząć sprawdzanie. Klima po przeglądzie i nabiciu w tamtym sezonie, problem zaczął się pod koniec tamtego sezonu teraz chciałbym coś z tym zrobić. Dodam, że chłodzi ładnie bez problemu - po prostu hałasuje.

Link do filmu: https://www.youtube.com/watch?v=-29LpApjp1Y

Dziękuje.

nakładają się tu 2 sprawy:
    1. hałas o wysokiej częstotliwości gwizdanie - to nie od klimy a jakaś rolka łożysko - trudno powiedzieć od czego ale pięknie gwiżdże, to nie ma związku z A/C gdyż gwiżdże nawet gdy sprężarka nie pracuje.
    2. sprężarka A/C wchodzi do pracy w 21 sekundzie filmu, gruby tyrkoczący dźwięk, i po chwili się wycisza - to prawidłowe, tak ma być. Mogłeś nie dodawać gazu tylko zostawić auto na biegu jałowym i odczekać cykl sprężarka się załączy - po pracuje - wyłączy - po jakiejś chwili znowu się załączy - to drugie wejście (już nie nagrałeś) było by zdecydowanie cichsze.
    Czyli szukaj problemu w łożysko wjuuuuuuu to co tak ładnie pieje i pieje wraz z rosnącymi obrotami to nie z układu A/C.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
      nakładają się tu 2 sprawy:
      1. hałas o wysokiej częstotliwości gwizdanie - to nie od klimy a jakaś rolka łożysko - trudno powiedzieć od czego ale pięknie gwiżdże, to nie ma związku z A/C gdyż gwiżdże nawet gdy sprężarka nie pracuje.
      2. sprężarka A/C wchodzi do pracy w 21 sekundzie filmu, gruby tyrkoczący dźwięk, i po chwili się wycisza - to prawidłowe, tak ma być. Mogłeś nie dodawać gazu tylko zostawić auto na biegu jałowym i odczekać cykl sprężarka się załączy - po pracuje - wyłączy - po jakiejś chwili znowu się załączy - to drugie wejście (już nie nagrałeś) było by zdecydowanie cichsze.
      Czyli szukaj problemu w łożysko wjuuuuuuu to co tak ładnie pieje i pieje wraz z rosnącymi obrotami to nie z układu A/C.
      Sprostowanie dla Ciebie:

https://youtu.be/CQjyfFEArDE

Comment

1. to jedna sprawa łożysko sprzęgła wpis #9 https://www.civicforum.pl/showthread...168#post278168
        2. wygląda na to że sprężarka wymaga regeneracji. Rzęzi prawdopodobnie łożysko lub sprzęgło:
        Cewka kompresora

nie widzę pracujących wentylatorów, ale to że hałas jest wprost proporcjonalny z obrotami to jednak masz rację hałasuje sprężarka. Wydaje mi się że do póki chodzi to niech chodzi, lub rozważyć trzeba regenerację, używka to niepewne czy nie kupisz podobny stan.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

dzięki jutro odstawiam samochód do kumpla mechanika i chciałem mniej więcej naprowadzić gdzie ma szukać, mam nadzieję, że nie trzeba będzie rozszczelnić całego układu...no jutro się okaże...

Comment

z kumplami mechanikami bywa różnie bądź ostrożny, Po naprawie silnika brak mocy.

to dla przestrogi. Kolega, nie kolega, z czegoś żyć musi, spróbuj najpierw sam się rozejrzeć za cenami sprężarki, kwotami za wymianę itp. tak byś był przygotowany do ceny kolegi i pewnie się okaże że ktoś jest tańszy a wcale nie gorszy.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
            X