Witam. Dawno nie uczestniczyłem w życiu na forum choć często je przeglądam, Dzisiaj także przeglądałem cale forum i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Otóż zaczął on się jakiś miesiąc temu od zaświecenia kontrolki silnik. Po sprawdzeniu okazało się że wyrzuciło mi płyn z zbiorniczka wyrównawczego. Dolałem płynu i kontrolka zgasła.. Po jakimś czasie kontrolka znów się zaświeciła. Sprawdziłem płyn w zbiorniczku było ok, ale za to w chłodnicy go trochę brakowało. Uzupełniłem i znów wróciło do normy. Ale znów zaczęła się świecić kontrolka silnika, ale po jakimś czasie zgasła i tak na przemian. Byłem u sprawdzenia na kampie. Elektronik powiedział że to czujnik załączania wentylatora. Gdy już go chciałem wymienić to kontrolka znów zgasła. Wczoraj przeczyściłem styki czujników i kontrolka się nie swieci, ale zauważyłem braki płynu w chłodnicy ale za to przybyło mi oleju w silniku. Co możę być powodem tej sytuacji. Pozdrawiam .
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Ubywanie plynu chłodniczego a przybywanie oleju.
Collapse
X
-
Zamieszczone przez mucha511 Zobacz postanie znalazłem odpowiedzi na mój problem..
Zamieszczone przez mucha511 Zobacz postajakiś miesiąc temu od zaświecenia kontrolki silnik
Zamieszczone przez mucha511 Zobacz postaPo sprawdzeniu okazało się że wyrzuciło mi płyn z zbiorniczka wyrównawczego
Sprawdzenie jest / było / podłączyć urządzenie diagnostyczne i odczytać zakodowaną informację i ..przyjść z nią na forum - to jest prawidłowe działanie.
Wyrzucenie płynu ze zb. wyrównawczego to już są konsekwencje, zaniedbania.
Zamieszczone przez mucha511 Zobacz postaDolałem płynu i kontrolka zgasła..
Zamieszczone przez mucha511 Zobacz postaPo jakimś czasie kontrolka znów się zaświeciła
Na razie jesteś w "ciemnym lesie" ..ale dalej..
Zamieszczone przez mucha511 Zobacz postaSprawdziłem płyn w zbiorniczku było ok, ale za to w chłodnicy go trochę brakowało.
Zamieszczone przez mucha511 Zobacz postaUzupełniłem i znów wróciło do normy.
Zamieszczone przez mucha511 Zobacz postaAle znów zaczęła się świecić kontrolka silnika,.
Zamieszczone przez mucha511 Zobacz postaByłem u sprawdzenia na kampie. Elektronik powiedział że to czujnik załączania wentylatora.
Kody błędów Civic 7 generacja
Zamieszczone przez mucha511 Zobacz postaGdy już go chciałem wymienić to kontrolka znów zgasła....ale co wymieniać?
Informacja w postaci Kodu mówi np. "czujnik temp. cieczy wyłapał nadmiernie wysoką temperaturę" i co ? wymienisz czujnik dobry, na ... dobry. Znowu dostaniesz informację: ""czujnik temp. cieczy wyłapał nadmiernie wysoką temperaturę" - i co tak będziesz co 3 dni wymieniał czujnik dobry na kolejny dobry?
Informacja mówi że w obszarze jest niedomaganie. Ty lub ten mechanik musi wydumać ..co? kto, skąd co powoduje że generowana jest taka informacja ? ..czujnik zostaw w spokoju - on działa zajebiście ! sprawny jest i mówi do ciebie ....zrób coś z tym bo ja czujnik odpowiadam za bezpieczeństwo twojego silnika, jak nie zrobisz nic z tą sytuacją to się silnik spierd....li!
Zamieszczone przez mucha511 Zobacz postaWczoraj przeczyściłem styki czujników i kontrolka się nie swieci,, kontrolka jest sprawna prąd leci - kontrolka świeci - styki są ok!
Zamieszczone przez mucha511 Zobacz postazauważyłem braki płynu w chłodnicy ale za to przybyło mi oleju w silniku
Zamieszczone przez mucha511 Zobacz postaCo możę być powodem tej sytuacji.
Teraz spokojnie wiesz co czytać. Czytaj wszystkie wątki (najczęściej 6 i 7 gen) dotyczące UPG. Wymiany uszczelki pod głowicą. Poczytaj też tematy których tytuł brzmi "sinik się przegrzewa i wyrzuca płyn".
Jak zdobędziesz wiedzę o swojej sytuacji będziesz wiedział co robić. Jak będziesz potrzebował opinii z forum to pisz w tym wątku.
Nie poddawaj się.
(mówiłem że finał będzie taki że 98% wątków jest o tym samym)Last edited by rambo7; 05-04-2018, 13:55.Kierownik Działu Diesla
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postanie cytujemy całości wypowiedzi. r7.
Comment
-
Zamieszczone przez mucha511 Zobacz postaCo do kodu błędu to mechanik określił własnie tak jak napisałem czujnik załączania wentylatora.
Zamieszczone przez mucha511 Zobacz postaOlej sprawdzając na bagnecie nie nosi śladów emulsji,
Zamieszczone przez mucha511 Zobacz postaprzybyło mi oleju w silniku. (...) ten olej zaczął przybywać jakieś trzy dni temu
Zamieszczone przez mucha511 Zobacz postaPisząc posta chciałem po prostu umiejscowić usterkę i czy dam sobie radę sam ją usunącKierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez rambo7 Zobacz postagdzie się dolewa płynu chłodniczego?
A jak jest w zbiorniczku a w chłodnicy nie ma to nie wlewać wcale?
Comment
-
do chłodnicy oczywiście też się dolewa. Natomiast w sprawnym układzie chłodzenia absolutnie nie dolewa się do chłodnicy, dolewa się do zb wyrównawczego, do tego został on zaprojektowany jako integralna część układu spełnia ściśle określoną funkcję.
Jak Ktoś ma wypaloną upg, albo nieszczelność mówiąc ogólnie układ niesprawny to aby nie pogłębiać destrukcji silnika, siłą rzeczy dolać trzeba do chłodnicy - ale to nie jest rozwiązanie problemu! W żadnej instrukcji na świecie nie pisze że co tydzień należy uzupełniać płyn w chłodnicy, to nie jest rozwiązane. Jeśli tak się dzieje (w chłodnicy ubywa w zb. wyrównawczym przybywa) to użytkownik powinien wiedzieć że ma poważną awarię, bo tak należy do tego podchodzić, ponieważ taka sytuacja rodzi określone konsekwencje.Kierownik Działu Diesla
Comment
Comment