Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Panel sterowania nawiewem - pokrętło temperatury nie działa. Civic VII

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Panel sterowania nawiewem - pokrętło temperatury nie działa. Civic VII

Witam, w moim Civicu pękł plastik, do którego przymocowana jest blaszka, która trzyma linkę regulacji temperatury. Znalazłem parę aukcji czegoś takiego na allegro, ale w panelach z allegro pokrętło regulacji kierunku nawiewu wygląda nieco inaczej. Pokrętła i tak zostałyby moje, ale nie wiem czy to będzie pasować i prawidłowo działać. Moja wersja ma takie pokrętła jak w manualu II rambo7, nba allegro są tylko tylko takie jak w linku poniżej. Pozdrawiam

staraj się umieszczać małe Foto bo adresy linków z czasem wygasną i trudniej przedstawiać problem (zdjęcie nie jest podpisane - więc nie ma problemu .
    jeśli chodzi Ci o to czy konsola z pokrętłem kierunku ma "miedzy nawiew" - jak zaznaczyłem to nie ma problemu - cała konsola będzie pasować nawet bez zamiany modułu samych pokręteł.
    Tak że wymiana - Panel za Panel, chyba że Twój jest w lepszym stanie to przełożysz co trzeba, a reszta na strych (bo widziałeś jak mi pękł trzpień pokrętła ).

UWAGA:
    1. bardzo istotna uwaga to taka - byś precyzyjnie zmierzył linki (cięgna) czy mają identyczną długość.
    2. wyjątkowo ważne jest by pancerzyki linek były zapięte w spinkach dokładnie co do [1mm] jak było fabrycznie zaznaczone farbą, jak będziesz zapinał (przekładał) i zapinał to przyłóż się wyjątkowo precyzyjnie do tego by pancerze linek były tak zaczepione jak wyszło fabrycznie !!!
    od zamontowania pancerzyków bowiem zależy, czy pokrętła będą się prawidłowo otwierać i zamykać od pozycji MAX otwórz do MAX zamknij, i szkoda by to rozbierać 2 razy by poprawiać ustawienia w spinkach pancerzyków.
    Załączone pliki
    Last edited by rambo7; 19-03-2012, 14:19.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

tez mam ten problem, pęknięty plastik.
      zamiast wymieniać cały panel spróbuję może coś w tym stylu:

Comment

tzn. nie na zatrzask ale obejma na wkręta też można każdy sposób dobry kiedy jest skuteczny i więcej opcji do rozważenia.
        Tego wkręta to po dokręceniu bym ciapnął klejem dla pewności (tak od góry) by się nie poluzował.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

jak myślicie czy nie za dużo wymontowałem?
          ta blaszka na końcu nie powinna zostać w samochodzie??

Comment

powinna zostać, ale skoro wymontowaleś to spowrotem zaczepisz.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Ja rok temu mialem taki sam problem. Ułamał się plastik w którym zamocowana jest spinka mocująca linki od nawiewu. Te blaszki mocujące to jest straszna tandeta :P
              Co zrobiłem?
              Kupiłem epoxydowy klej oparty na żywicy naturalnej i po prostu ordynarnie przykleilem linkę do plastiku. Zrobiłem to wieczorem. Nazajutrz klej zastygł i zrobił się twardy jak kamień!
              Może to śmieszne i głupie rozwiazanie ale do dziś nie mam z tym kłopotu! Panel demontuję bez problemu. Gdyby zaszła potrzeba to zawsze można po prostu odkleić linkę (np. w celu całkowitego demontażu panelu) i wyczyścić miejsce klejenia.

koszt:
              Klej kosztuje ok dwóch dyszek. A kompletny panel ile...?
              Oceńcie sami

Comment

No i mnie tez do dotknelo, te auta powinny byc do aso do poprawki :/ teraz musze zbadac dokladnie co tam sie urwalo i wybrac sposob naprawy :/

Comment

Zgadzam się. Rozwiązanie tego to straszna tandeta. Pytałem w ASO o cały moduł i wyliczyli mi to w ten sposób: Moduł sterujący nagrzewnicą - 1230,00 pln, blaszki podtrzymujące pancerz linki 8,67 szt, wymiana ok. 200 pln.

Comment

Witam
                    Czy ktoś miał taki problem jak na zdjęciu? Zerwany zaczep linki ogrzewania. Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać?

Comment

aby nie doprowadzić do takiej właśnie sytuacji zrobiłem wcześniej tak jak na Foto nr 2: https://www.civicforum.pl/showthread...758#post177758
                      załozyłem gumową rurkę i złapałem cybantem, po to by nie zsunęło sie oczko linki i nie ułamało tego uchwytu jak to pokazałeś.

Jak poradzić, typowo....kolejny ruski patent musisz zastosować.
                      Zrobił bym tak,
                      - na płasko zeszlifowałbym (lub usunął nożem) ten kawałek który został.
                      - kupił śrubkę 4-kę lub 5-ke długości tego "paliczka" (oraz 3 nakrętki),
                      - przewierciłbym wiertełko 4-5 idealnie tak by w miejsce tego paliczka na ciasno weszła śrubka.
                      - 2 nakrętki od góry z podkładkami cienkimi tak by usztywnić konstrukcję i nie dokręcać śrub w plastik.
                      - drugą nakrętką skontrował pierwszą nakrętkę
                      - wsunął oczko cięgna i podobnie zamocował jak ja zrobiłem

kwestia podzióbania jak na foto - musiało by działać .
                      Załączone pliki
                      Last edited by rambo7; 18-09-2012, 19:13. Powód: edit
                      Kierownik Działu Diesla

Comment

Powinno zadziałać. Jak tylko to zrobię wrzucę zdjęcia i zdam relację jak to rozwiązanie się sprawuje. Mam nadzieję, że wytrzyma to. Cały mechanizm do której jest przyczepiona linka na drugim końcu działa bardzo ciężko i to jest pewnie powodem, że plastiki przy panelu łamią się.

Comment

większość tych paneli VII gen tak pracuje, dlatego jak kręcisz to nie kręć od razu i na siłę od Min do Max. tylko skokami aż linka się "odpręży" coś jak 2 kroki do przodu - jeden do tyłu / znowu 2 do przodu - jeden do tyłu itd aż zamkniesz/otworzysz bo inaczej nie ma siły coś pęknie.
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

Panel sterowania nawiewem - czy pasuje?

Cześć

Potrzebuję kupić panel jak w temacie, do Civika EP3 wersja z dużymi pokrętłami. Robię naprawy po zakupie auta. Szukam na alegro panelu pasującego do modelu ale są od innej wersji nadwozia, rocznika.

Mój panel:
                            12623d87c001230e5c9d829d04ef702a.jpg

I teraz pytanie, są na alegro panele o oznaczeniach

79500-S6D-G022-M (benzyna 1.4, 2004)
                            79500-S6D-G023-M1 (diesel, 2005)

czy one będą pasowały? Dla zainteresowanych podam linki do aukcji.
                            Jeśli zdublowałem wątek to sorry, szukałem.

Pozdrawiam
                            Paweł

Comment

Przecież to się niczym nie różni. Każda wersja z klimą manualną była identyczna.

Comment

Working...
                              X