Witam, w moim Civicu pękł plastik, do którego przymocowana jest blaszka, która trzyma linkę regulacji temperatury. Znalazłem parę aukcji czegoś takiego na allegro, ale w panelach z allegro pokrętło regulacji kierunku nawiewu wygląda nieco inaczej. Pokrętła i tak zostałyby moje, ale nie wiem czy to będzie pasować i prawidłowo działać. Moja wersja ma takie pokrętła jak w manualu II rambo7, nba allegro są tylko tylko takie jak w linku poniżej. Pozdrawiam
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Panel sterowania nawiewem - pokrętło temperatury nie działa. Civic VII
Collapse
X
-
staraj się umieszczać małe Foto bo adresy linków z czasem wygasną i trudniej przedstawiać problem (zdjęcie nie jest podpisane - więc nie ma problemu.
jeśli chodzi Ci o to czy konsola z pokrętłem kierunku ma "miedzy nawiew" - jak zaznaczyłem to nie ma problemu - cała konsola będzie pasować nawet bez zamiany modułu samych pokręteł.
Tak że wymiana - Panel za Panel, chyba że Twój jest w lepszym stanie to przełożysz co trzeba, a reszta na strych (bo widziałeś jak mi pękł trzpień pokrętła).
UWAGA:
1. bardzo istotna uwaga to taka - byś precyzyjnie zmierzył linki (cięgna) czy mają identyczną długość.
2. wyjątkowo ważne jest by pancerzyki linek były zapięte w spinkach dokładnie co do [1mm] jak było fabrycznie zaznaczone farbą, jak będziesz zapinał (przekładał) i zapinał to przyłóż się wyjątkowo precyzyjnie do tego by pancerze linek były tak zaczepione jak wyszło fabrycznie !!!
od zamontowania pancerzyków bowiem zależy, czy pokrętła będą się prawidłowo otwierać i zamykać od pozycji MAX otwórz do MAX zamknij, i szkoda by to rozbierać 2 razy by poprawiać ustawienia w spinkach pancerzyków.Załączone plikiLast edited by rambo7; 19-03-2012, 14:19.Kierownik Działu Diesla
-
tez mam ten problem, pęknięty plastik.
zamiast wymieniać cały panel spróbuję może coś w tym stylu:
Comment
-
tzn. nie na zatrzask ale obejma na wkręta też możnakażdy sposób dobry kiedy jest skuteczny i więcej opcji do rozważenia.
Tego wkręta to po dokręceniu bym ciapnął klejem dla pewności (tak od góry) by się nie poluzował.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
jak myślicie czy nie za dużo wymontowałem?
ta blaszka na końcu nie powinna zostać w samochodzie??
Comment
-
Ja rok temu mialem taki sam problem. Ułamał się plastik w którym zamocowana jest spinka mocująca linki od nawiewu. Te blaszki mocujące to jest straszna tandeta :P
Co zrobiłem?
Kupiłem epoxydowy klej oparty na żywicy naturalnej i po prostu ordynarnie przykleilem linkę do plastiku. Zrobiłem to wieczorem. Nazajutrz klej zastygł i zrobił się twardy jak kamień!
Może to śmieszne i głupie rozwiazanie ale do dziś nie mam z tym kłopotu! Panel demontuję bez problemu. Gdyby zaszła potrzeba to zawsze można po prostu odkleić linkę (np. w celu całkowitego demontażu panelu) i wyczyścić miejsce klejenia.
koszt:
Klej kosztuje ok dwóch dyszek. A kompletny panel ile...?
Oceńcie sami
Comment
-
aby nie doprowadzić do takiej właśnie sytuacji zrobiłem wcześniej tak jak na Foto nr 2: https://www.civicforum.pl/showthread...758#post177758
załozyłem gumową rurkę i złapałem cybantem, po to by nie zsunęło sie oczko linki i nie ułamało tego uchwytu jak to pokazałeś.
Jak poradzić, typowo....kolejny ruski patent musisz zastosować.
Zrobił bym tak,
- na płasko zeszlifowałbym (lub usunął nożem) ten kawałek który został.
- kupił śrubkę 4-kę lub 5-ke długości tego "paliczka" (oraz 3 nakrętki),
- przewierciłbym wiertełko 4-5 idealnie tak by w miejsce tego paliczka na ciasno weszła śrubka.
- 2 nakrętki od góry z podkładkami cienkimi tak by usztywnić konstrukcję i nie dokręcać śrub w plastik.
- drugą nakrętką skontrował pierwszą nakrętkę
- wsunął oczko cięgna i podobnie zamocował jak ja zrobiłem
kwestia podzióbania jak na foto - musiało by działać.
Załączone plikiKierownik Działu Diesla
Comment
-
Powinno zadziałać. Jak tylko to zrobię wrzucę zdjęcia i zdam relację jak to rozwiązanie się sprawuje. Mam nadzieję, że wytrzyma to. Cały mechanizm do której jest przyczepiona linka na drugim końcu działa bardzo ciężko i to jest pewnie powodem, że plastiki przy panelu łamią się.
Comment
-
większość tych paneli VII gen tak pracuje, dlatego jak kręcisz to nie kręć od razu i na siłę od Min do Max. tylko skokami aż linka się "odpręży" coś jak 2 kroki do przodu - jeden do tyłu / znowu 2 do przodu - jeden do tyłu itd aż zamkniesz/otworzysz bo inaczej nie ma siły coś pęknie.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Panel sterowania nawiewem - czy pasuje?
Cześć
Potrzebuję kupić panel jak w temacie, do Civika EP3 wersja z dużymi pokrętłami. Robię naprawy po zakupie auta. Szukam na alegro panelu pasującego do modelu ale są od innej wersji nadwozia, rocznika.
Mój panel:
12623d87c001230e5c9d829d04ef702a.jpg
I teraz pytanie, są na alegro panele o oznaczeniach
79500-S6D-G022-M (benzyna 1.4, 2004)
79500-S6D-G023-M1 (diesel, 2005)
czy one będą pasowały? Dla zainteresowanych podam linki do aukcji.
Jeśli zdublowałem wątek to sorry, szukałem.
Pozdrawiam
Paweł
Comment
Comment