Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klimatyzacja Honda Civic 1,7 CTDi - osuszacz klimatyzacji

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Klimatyzacja Honda Civic 1,7 CTDi - osuszacz klimatyzacji

Witam
    Klimatyzacja w Hondzie Civic z silnikiem 1,7 CTDi manualna, niby nic skomplikowanego, jak w innych samochodach. Ale jak wystąpi problem, to nie jest to proste.
    Skraplacz chłodnica cena 450 zł wymian, robocizna. Sprężarka klimatyzacji używka na allegro 350 zł, po regeneracji 760 zł. nowa 1260 zł.
    NAJWAŻNIEJSZE filtr osuszacza klimatyzacji, w ASO Honda 622 zł. DELPHI dla numeru OE: 80351-S5D-A111.
    Czy ktoś wymieniał filtr osuszacz klimatyzacj, czy można go kupić gdzieś poza ASO.
    Czy jest jakiś zamiennik z innego modelu.
    Pozdrawiam

problem z kupieniem osuszacza? dostać każdy element na alelgro nie ma problemu.
    tutaj Poecam jeśli chodzi o wszelkiego typu chłodnice do wszystkiego (nawet promu kosmicznego) chlodnice gość z Bydboszczy GG- 9386305
    ja skraplacz i paru użytkowników nówkę kupiło za około 360zł robocizna "0" bo zbyt proste by dawać zarobić "fachowcom".
    Pozaglądaj na allegro na rozbitki - te elementy zazwyczaj "przezywają" nawet czołówkę - używka około 80-150zł.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Osuszacz jest tylko dostępny w ASO Honda na zamowienie. Osuszacz musi być nowy bo będę używał uszczelniacza do klimatyzacji i w ukladzie nie może byc wilgoci. Używki są nie zabiezpieczone i naciągnięte wilgocią z otoczenia. Takie części nowe są przechowywane pod azotem. Osuszacz jest rzadko wymieniany, w/g ASO Honda, ale by użyć uszczelniacz, trzeba wymienić osuszacz.
      Last edited by Rajders; 10-05-2011, 22:39.

Comment

brednie... niezgadzam się z Tobą w kwestii osuszacza.
        Czy ktoś wymieniał filtr osuszacz klimatyzacj, czy można go kupić gdzieś poza ASO.
        TAK - ja jestem tego przykałdem i na dodatek potwierdzić to może ASO któremu zleciłem montaż klimy.
        Kupiłem (kupowałem) po trosze po całej polsce elementy klimy do modelu VI i części do mnie schodziły z 2 tygodnie - wszystko używane (łącznie z osuszaczem) nie mam pojęcia ile leżały te części osobno po łąkach czy w krzakach u handlarzy ale były widać używane.
        Osuszacz (jak już Cię interesuje) miałem odpięty od rurek i tylko siedział w nim czujnik i tak sobie leżał z resztą gratów na wolnym pwietrzu - tak jak na tej focie.

Kompletnie nie maiało to znaczenia, po złożeniu klimatyzacji przez ASO w Opolu ( https://www.honda.opole.pl/ nr. Kier serwisu który nadzorował mi te robote znajdziesz- to potwierdzi) klima chodziła b/db i nie miałem z nią żadnego kopotu przez prawie 4 lata - tyle jeździłem tym autem.
        W klimatyzacji oczywiście muszą być odpowiednie środki a maszyna robi próżnię a później uzupełnia klimę R134 i skąd niby ma tam być powietrze czy wilgoć?
        Wydaje mi się że ktoś Cię wpuszcza w maliny.

Nie wiem kto tak naściemniał Ci z powodu tego elementu, zapewniam Cie że nie musi być nowy, i nie bardzo rozumiem po co i do czego ma być ten uszczelniacz? co to za uszczelniacz ? - bo pierwsze słysze o czymś takim ?
        przykład - tak to kupiłem jak tu: https://moto.allegro.pl/honda-civic-...566736433.html lub tu: https://moto.allegro.pl/honda-civic-...568176484.html i działało jak nowe !!!
        po wpisaniu w allegro "osuszacz civic" wyświetliło mi 2 strony osuszaczy od ceny 29zł ! więc jak sie nie da kupić ?

Podsumuję od początku, rozumiem że chcesz skompletować i założyć sobie klimę do auta? - nie widze problemu a już osuszacz to chyba najmniejszy z nich.
        ASO nie sprzedaje / nie wymienia / nie wymienił jeszcze? no bo chyba nie było jeszcze takiego "jelenia" skoro normalnie można to kupić za 40zł z przesyłką.
        Last edited by rambo7; 12-05-2011, 08:24.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

rambo, muszę niestety wyprowadzić Cię z błędu, zajmuję się klimatyzacją i chłodnictwem od 20 lat i osuszacz który pełni również rolę filtra powinno montować się nowy, po pierwsze, używany może być przypchany nieczystościami, po drugie absorbuje on wilgoć z układu, co prawda przy wytwarzaniu próżni w układzie wilgoć jest usuwana ale z osuszacza nie tak prosto ją zlikwidować bo znajdują się w nim resztki oleju który również absorbuje wodę.

Miałeś dużo szczęścia że trafiłeś na drożną używkę bez dużej zawartości oleju i wilgoci.

Nowe osuszacze tak jak napisałeś bez problemu można kupić na allegro.
          Honda Civic MB2 2000r. liftback 5D. D16W4

http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=20077

Comment

OK. no to chociaż raz miałem farta? no nie mam powodu by ściemniać ja byłem szczęśliwy a w ASO nie mieli takiej roboty wcześniej i sami byli pod wrazeniem że wszystko chodzi super, i nie pojawiłem sie nawet na żadne uzupełniania czynnika przez prawie 4 lata wszystko chodziło perfect.
            Skoro jest jak mówisz / mówicie no to kupując taki osuszacz za 40zł to chyba ich mogę kupić z 6 szt. i tak taniej będzie ja bynajmniej tak bym zrobił a nie szukał tego elementu z 700zł prawie do auta co ma 10 lat. no bez jaj...
            Sądzę mimo wszystko że przy tak małej pojemności układu chłodniczego tyle ile się tam zgromadzi wilgoci to jest ułamek %, chyba że taki osuszcza lezałw wiadrze z wodą no to ok.
            Mogę się załozyć żę kupi używkę i zadziała . Nówkę to bym kupił (i zrsztą tak zrobiłem) chłodnicę skraplacz a nie jakąś wypiaskowaną.
            Last edited by rambo7; 12-05-2011, 08:35.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Mógłbyś się zdziwić rambo jak zapchany może być osuszacz. Poza tym jak sam napisałeś używany mógł się walać wszędzie, a jak dostało się do niego trochę piasku i później pójdzie to w układ i w konsekwencji do sprężarki to jak myślisz, długo popracuje?

Zdecydowanie przy montażu/naprawie układu klimatyzacji warto zamontować nowy osuszacz, koszt niewielki 40 - 50zł. na allegro a pewność jest
              Last edited by Tomo1; 12-05-2011, 08:41.

Comment

nie kwestionuje tego że że tak być może - pewnie że może, ale mówię chyba że trzymał taki osuszacz w warunkach skrajnie niewłaściwych.
                niee no, kolega Rajders pisze że koszt wielki: "filtr osuszacza klimatyzacji, w ASO Honda 622 zł. DELPHI dla numeru OE: 80351-S5D-A111."
                to ja piszę że używka 40-50zł na allegro i ja w to bym poszedł bez zastanawiania.
                ...nie kupisz NÓWKI za 40zł Tomo... gdyby tak było to nie ma o czym gadać.
                Rajders zrobi co będzie chciał ja tylko się "wychyliłem" odpowiadając na pytanie: "Czy ktoś wymieniał filtr osuszacz klimatyzacj? " więc mówię tak ja - i zrobiłem to jak opisałem i drugim razem też bym tak zrobił
                Last edited by rambo7; 12-05-2011, 08:48.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

Tak sądzisz rambo? Tak na szybkiego ---> https://allegro.pl/osuszacz-klimatyz...607650812.html

Comment

AVE CEZAR !! - tylko brać ! (w każdym razie bez czujnika (pewnie ze 100zł i kto Ci go sprzeda osobno?) i też nie zabezpieczony próżniowo) ja nie kupiłbym żadnego zamiennika wyłącznie org. używkę. (miała być nówka oryginalna )
                    czyli mamy:
                    Delphi nówka org. 622zł
                    zamiennik 59zł (bez czujnika)
                    org. używka Delphi 40-100zł

wybór należy do klienta.
                    Last edited by rambo7; 12-05-2011, 09:07.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

Czujnik wykręcasz ze starego i wkręcasz w nowy a osuszacze są wysyłane zabezpieczone (w ubiegłym roku kupowałem).

Teraz to czepiasz się szczegółów ten zamiennik niczym nie ustępuje oryginałowi zresztą honda nie produkuje osuszaczy i układów klimy, biorą od innych producentów, więc co rozumiesz przez ori?
                      Last edited by Tomo1; 12-05-2011, 09:08.

Comment

kol. Rajders nie napisał że go ma? więc jeśli ma to OK, może tak zrobić.
                        czepiam ...no opieram sie na tym co wiemy... i taka polemika wychodzi.
                        co do org. elementów samochodu to rozumiem tak samo jak Ty to czego używa fabryka do budowy auta to org. czyli Deplhi w tym wypadku to dla mnie org. .
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                        X