Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

W klimatroniku w pozycji Auto leci ciepłe powietrze.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• W klimatroniku w pozycji Auto leci ciepłe powietrze.

Witam
    Jestem nowy na tym forum, bo też dopiero niedawno nabyłem swoją pierwszą Hondę. Jest to Civic w wersji sedan z przełomu 2004/2005 (wyprodukowany w 2004, ale zarejestrowany w 2005). Moje ogólne wrażenie (poprzednio jeździłem Nissanem Almerą) jest baaaaardzo pozytywne. W samochodzie posiadam automatyczną klimę. Problem nie z klimą, ale z sytuacją kiedy jest ona WYŁĄCZONA. Mianowicie z nadmuchów leci ciepłe powietrze niemalże zaraz po uruchomieniu silnika. Wskazówka temperatury silnika nawet jeszcze nie drgnie w górę, a nawiey grzeją. Jedynie zmniejszenie temperatury pokrętłem do całkowitego minimum pomaga. Wystarczy obrócić pokrętło regulacji o jeden skok ... i grzeje. I to mocno, chociaż silnik nadal jest zimny. O co tu chodzi ? Jak to możliwe ? Czy to normalne ? Pozdrawiam Wszystkich i bardzo liczę na jakąś podpowiedź.

Pewnie samochód jest nagrzany przez słońce i dla tego leci ciepłe.

Comment

Pewnie nie, bo dzieje się tak także o chłodnych porankach

Comment

Normalne to na pewno nie jest. Z tego co piszesz to jest to jakieś Perpetum mobile! Za taki cud energetczny to Nobla można dostać! Od razu po uruchomieniu leci ciepłe powietrze?! Jezus w Kanie zmieniał wodę w wino a Ty masz cud energetczny! Pozdrawiam

Comment

Noże masz vebasco i nie wiesz o tym. Ciepłe powietrze będzie leciało ale dopiero po upływie jakiegoś czasu po włączeniu ogrzewania. Z prostej przyczyny silnik jest zimny i nie ma z kąd wziąć ciepła. No i nie rozumiem o co ci chodzi skoro możesz zrobić tak aby leciało zimne to w czym problem? Regulacja ci za dobrze działa? Wiadomo że ciepłe powietrze pojawi się nawet w zimie po minucie pracy silnika nie będzie gorące ale wystarczy aby rozmrozić przednią szybę i o to chodzi z resztą tak też mówi instrukcja. Nie wiem jakie rozwiązanie jest zastosowane w sedanie, myślę jednak że gdyby było coś nie tak z regulacja to cały czas leciałoby z nawiewów albo gorące albo zimne powietrze.

Comment

Problem w tym, że przy wyłączonej klimie leci albo zimne (przy całkowity skręceniu regulacji temperatury), albo bardzo ciepłe już przy obrocie pokrętła o jeden stopień w prawo. Nic pośredniego Cud energetyczny ... może być. Ale wolałbym inne cuda ... Dziękuję za zainteresowanie.

Comment

Nie mam pojęcia jak to rozwiązali w sedanie i czy regulacja jest elektryczna czy mechaniczna. W każdym razie jeśli regulacja jest zła to sprawdz jak ustawiony jest zaworek nagrzewnicy pod maską. W Civicu 5D znajduje się za pudłem filtra powietrza. W gruncie rzeczy ten zawór odpowiedzialny jest za ilość ciepła jakie trafia do nagrzewnicy. Może tam coś ktoś poprzestawiał lub nie właściwie złożył. Najlepiej byłoby odłączyć linkę i sprawdzić ręcznie co się dzieje. Może wykorzystaj pomoc kolegi niech obserwuje co się dzieje podczas regulacji. Szczerze mówiąc raczej wątpie aby było coś nie tak ale zawsze warto sprawdzić.

Comment

Working...
              X