Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klimatyzacja - Brzeczenie podczas właczania/ słabe chlodzenie po nabicu

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Klimatyzacja - Brzeczenie podczas właczania/ słabe chlodzenie po nabicu

Witam

Zgodnie z waszymi instrukcjami nabiłem i odgrzybilem klime jakies 2 miesiace temu. Przez jakis czas bylo naprawde zimno, kiedy jej uzywalem. Nie jestem w stanie stwierdzic ile trwała dobra praca ale wydaje mi sie, ze ten czas był naprawde krotki ( duzo jej nie uzywalem).

Aktualnie kiedy ja włączam ( zauwazylem to kilka dni temu) slychac jakis dziwny dzwieki jak by blaszka obracajaca sie syczala i zgrzytala o jakis mechanizm. Slychac taki syk obracajacego sie jakiegos mechanizmu ( tarcie czy cos w tym stylu). Klima sama w sobie chodzi, chlodzi lepiej od zwyklego nawiewu ale tylko przy porownaniu co ma wieksza moc - trudno nazwac to chlodzeniem bo jest po prostu cieplo w upalny dzien.

Pierwsza sprawa jak dla mnie to zapewne nieszczelny uklad? A druga to no wlasnie skad ten dzwiek - macie jakies sugestie?

Pozdrawiam

opisałeś to bardzo dobrze.
    Po nabiciu klimy - ta chodzi realtywnie cicho a chłodzenie jest intensywne czuć chłodek, czasem jest odczuwalne lekkie szarpnięcie obrotami silnika przy załączeniu się sprężarki.
    Po jakimś czasie odczuwalne słabsze chłodzenie i głośniejsza praca sprężarki - jak by miała się rozlecieć. Jest to ewidentny objaw utraty czynnika z układu.
    W Hondach przeważnie jest to od 450g-550g. poniżej tej wartości zaczyna się dziać dokładnie tak jak opisałeś, może to oznaczać że gdzieś ucieka - masz nieszczelność.
    Pozatym jest czujnik cisnienia odpowiadający za pracę układu Klimy jeśli cisnienie spadnie poniżej wartości krytycznej - klimatyzacja przestaje chodzić wogóle.
    Tak że polecam warsztat co załaduje tzw. "kontrast" i jeszcze raz czynnik. Trzeba pojeździć z włączoną klimą czynnik się rozejdzie po układzie a potem - lampa UV jak na dyskotekach i spec żółte okulary (tak policja ma do identyfikacji kropek krwi) - ale to oczywiście powinien mieć wykfalifikowany zakład typu "auto-klima" i po 2 dniach wracasz i wycieki widać jak na dłoni - bedziesz wiedzai co wymienić.
    Stawiam że na 99% masz wypiaskowany skraplacz klimy (chłodnicę) i to jest najczęstrzy problem. No chyba że miałeś krakse - to wtedy może być wszsytko rurka spawy, sprężarka etc. bez "kontrastu" nie ma sensu nabijać klime.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

swietnie opisane, ale taki "kontrast" jest ładowany razem z czynnikiem chlodzacym wiec po prostu jechac na UV i sprawdzic, nie daj sie "nabic" ponownie bo ten "kontrast" napewno juz masz w układzie i za to sie nie doplaca
      sigpic
      niebieska perełka D14Z2 EJ9 2000

Comment

nie zgodzę się. Kontrast jest dawkowany odpłatnie koszt około 40zł. decyduje właściciel auta, a jesli już załadują "gratis" - to poinformują! przynajmniej tak jest w Servisie auto-klima które podałem w dziale Sklepy-Warsztaty-Stacje ASO - Opole.
        nie zarzekam się że kontrast Fach wcześniej podał do układu - możliwe ?! więc pojedź sprawdź co widać - i sprawa jest prosta ! za sprawdzenie (co gdzie puszcza ) nie biorą opłaty odbiją sobie przy robocie, tak ze za darmoche jedź sprawdź co widać?
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Mam trochę inny problem. Niedawno zmieniłem osuszacz, sprawdziłem szczelność (ok), nabiłem. Klima w sumie fajnie chłodzi, ale tylko powyżej 2 - 2,5 tys obrotów. Niżej działa po prostu jak nawiew. Czy myślicie, że szykuje się wymiana sprężarki? A może da radę to naprawić? Czy może się coś posypać jak będę jeździł z taką sprężarką jak teraz (tzn. włączającą się powyżej tych 2 tys.)?

Comment

U mnie podobne objawy jak nabiłem czynnikiem ok super itd. Po tygodniu słabo chłodziła. Po 8- 9 dniach syk z nawiewów (rzeczywiście świadczący o małej ilości czynnika) ale jeszcze klima się odpala. Po 10 dniach już zero reakcji na włączenie czyli brak wystarczającej ilości czynnika. Dziurawa chłodnica klimy w kilku miejscach. Aktualnie przygotowuje się do wymiany. Zamiennik już zakupiłem za 270zł mam nadzieję że jakiś czas pochodzi.

Kolego sprawdz czy klimatyazacja odpala się odrazu po włączeniu. Czyli włączasz i powinieneś usłyszeć coś w rodzaju trzasku i wentylatory oba startują. Jeśli tak jest to zachowanie jest normalne. Po upływie kilkunastu sekund powinna się wyłączyć, po czym znów się włączy i tak w kółko. Wiadomo że nie bedziesz miał odrazu w samochodzie lodówki, zwłaszcza wtedy kiedy auto jest nagrzane w środku. Poza tym normalna temperatura chłodzenia klimy to +4 st C. Sprawdz też filtr przeciwpyłowy pewnie jest zapchany na amen i słabo leci przez niego powietrze.

SPRAWDŹ TO NA POSTOJU ZARAZ PO ODPALENIU AUTA !
            Last edited by Krzysztof1969; 23-05-2011, 17:05. Powód: stosuj Edit

Comment

Working...
            X