Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Norma EURO w CEPIK

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Norma EURO w CEPIK

Jaką dostaliście normę spalin EURO w CEPIKu w waszych Civicach?

U mnie rocznik 2001, silnik 1.4 dostałem EURO 3.

Do sprawdzenia na historiapojazdu.gov.pl

U mnie to samo, 2001, silnik 1.4 także EURO 3.
    A angielka z 1998 roku, silnik 1.4 z LPG niestety EURO 2.
    Szkoda ze paliwo LPG nie jest w Polsce uznawane za ekologiczne...
    Konsekwencje w przyszłości mogą być nieciekawe

Comment

Hondzina 2005, silnik 1.6 i EURO 4

Comment

Dzisiaj natknąłem się na informację na grupie na fb że podobno civic VII (nawet z początku produkcji) ma normę emisji spalin euro 4, tak mają co niektórzy wpisane w karcie pojazdu... czy ktoś z was ma też taki wpis w karcie pojazdu i może potwierdzić tą informację?

Według auto centrum też jest euro 4

https://www.autocentrum.pl/dane-tech...0km-2001-2005/

Comment

Jak jest w karcie pojazdu to wizyta w wydziale komunikacji i zmienią.
          Auto kierownika: Honda Civic VIII gen (FD7) Comfort, R18A2, 2011r. Był Civic VI 1.4 MB2 1995r., Accord VI 1.8 CH6 2001r.
          Auto kierowniczki: Honda Civic VII gen (EU8) LS, Hatchback 5d, D16V1 2004r.

Comment

W moim przypadku w karcie pojazdu nie ma adnotacji o spełnianej normie emisji spalin, a innych papierów poza kartą pojazdu nie mam. Ale jeśli ktoś z was może potwierdzić że faktycznie spełnia euro 4 to będę musiał załatwić dokument homologacyjny.

Można taki zdobyć tu https://www.honda.pl/cars/owners/duplicata-coc.html ale chyba jest odpłatny

Comment

ja pisałem do Hondy na maila(mam Hondę z początku produkcji - 2001 rok). Podawałem swój VIN i odpisali mi, że mam normę Euro 3, co zresztą się zgadza z moim wyciągiem z homologacji, ale tam nie ma nic o normie, ale za to są wartości i w sumie jedna wartość przy "Toksyczność spalin" wynosi CH = 0,1340 g/km, a dla Euro 4 było to max 0,1 g/km czyli o 0,034 za dużo mam, bo pozostałe wartości to nawet i do normy Euro 5 pasują. Muszę jeszcze poszukać i sprawdzić kartę pojazdu, ale nie pamiętam co tam wpisane jest u mnie, ale z drugiej strony jak ktoś może mieć wpisane w karcie pojazdu Euro4, skoro w momencie, gdy wychodził ten samochód nie było czegoś takiego jeszcze jak Euro4?
              Last edited by raybox; 17-11-2023, 08:41.

Comment

Zamieszczone przez raybox Zobacz posta
                jak ktoś może mieć wpisane w karcie pojazdu Euro4, skoro w momencie, gdy wychodził ten samochód nie było czegoś takiego jeszcze jak Euro4?
                Ta osoba z grupy miała wpisane to do karty pojazdu w 2017 roku.

A inny użytkownik na obserwowanej grupie napisał: "Moja z 2001 miała w niemieckich dokumentach Euro 4".

Nie wiem jak to jest, ale chyba z ciekawości też napisze lub zadzwonię do jakiegoś oddziału Hondy, może coś się jeszcze dowiem.

Z tego co pamiętam to ewentualne zmiany trzeba wprowadzić do końca roku

Comment

Raybox czy mógł byś podać adres @ na który podałeś do Hondy???

Comment

na oficjalnej stronie Hondy masz dokładnie tutaj: https://www.honda.pl/cars/useful-links/contact-us.html - [email protected]

Comment

EP2 1.6 2004 EURO4 w/g Hondy. Niestety w CEPIK EURO3 wpisali. Do amiany w CEPIK konieczne jest pobranie certyfikatu z Hondy (za opłatą 400 zł) i wycieczka do CEPIK.

Comment

ps: nie do CEPIK tylko do odpowiedniego urzędu miasta czy gminy.

Comment

jakie są korzyści z wydania 400zł ?
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

Możliwość wjazdu do SCT do 2030 roku.

Comment

ale czekaj, aby nie dotyczy to rezydentów? żeby 2 dni swędzieć u rodziny to każdy pojazd musi to spełniać?
                              w otchłani neta znalazłem:
                              "Aby wjechać do warszawskiej SCT na pierwszym etapie, kierowca będzie musiał prowadzić samochód benzynowy spełniający co najmniej normę Euro 2 lub pochodzący z rocznika 1997 albo nowszego lub samochód z silnikiem Diesla spełniający co najmniej normę Euro 4 lub pochodzący z rocznika 2005 albo nowszego"

...więc twój jest co najmniej Euro 4 spełniasz warunki. Ja mam diesla Euro 3 ale 2009 to też spełniam ?
                              Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                              X