Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co może terkotać jak przegub, ale na postoju?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Co może terkotać jak przegub, ale na postoju?

Bardzo głośno. Tak jak jakimś prętem o szprychy w rowerze. Niesie się tak, że nie mogę namierzyć źródła.

A zaczęło się przed chwilą. Myślałem, że najechałem na jakieś cienkie zwinięte druty, które leżały na asfalcie po sylwestrze, bo to był dokładnie taki odgłos. Chwilę się przeciągnęły pod samochodem i poleciały gdzieś uderzając o podwozie. Ale tuż po tym jak stanąłem na światłach to zaczęło tak głośno hałasować, więc to raczej nie były druty, tylko coś się rozwaliło. Ale wszystko idealnie działa i nie widzę uszkodzeń.

Tłucze tylko na biegu jałowym. Bez względu czy sprzęgło wciśnięte czy puszczone, żadnej różnicy. Wystarczy dodać obrotów i cisza. Biegi bez problemu wchodzą i nic nie hałasuje jak już ruszę. To jest dokładnie tak, jak słychać uszkodzony przegub podczas skręcania/ruszania, ale tu samochód stoi w miejscu i w dodatku na luzie. Łożysko oporowe lub wałek sprzęgłowy, to by przy naciśnięciu sprzęgła hałasowało. A tu wysprzęglenie nie ma wpływu na dźwięk. Macie pomysły, co to może być?

Aktualizacja:
    Zaczynam się przyglądać paskowi osprzętu.
    Last edited by grzeg0rz; 01-01-2023, 18:31.

Patrzył do komory silnika?
    pasek osprzętu cały?

Comment

Zamieszczone przez zadra Zobacz posta
      Patrzył do komory silnika?
      pasek osprzętu cały?
      Dobry timing. Napisałeś o tym w tym samym czasie jak zacząłem przyglądać się paskowi osprzętu, a dokładniej to napinaczowi i łożyskom.

Comment

Nie wiem. Nie mogę znaleźć przyczyny. Ten dźwięk słychać ze wszystkich stron na raz. Może być ze skrzyni, może rezonować coś przy wydechu, może któraś rolka, pomimo, że nie czuć nigdzie luzu, a może któryś tłumik drgań w sprzęgle. Pewnie się na koniec okaże, że padła skrzynia. A dwa dni temu samochód wysprzątałem i przygotowałem do sprzedania. W sumie to szczęście, że zdarzyło się to u mnie, a nie komuś dzień po zakupie. Najbardziej mnie zastanawia, że tak nagle. Żadnych oznak nie było.

Comment

Mimo, że dociskanie i dokręcenie napinacza nic nie zmieniało, to chyba już po prostu kończy żywot. Wyszukałem z ciekawości jaki dźwięk wydaje uszkodzony i ten dźwięk z filmów to jest dokładnie ten sam co u mnie w hondzie. Dam znać co będzie po wymianie.

PS. Chciałem połączyć posty, ale chyba przekroczony czas na edycję.

Comment

na filmiku z audi nawet widać jak kółko ucieka w czasie pracy silnika..
            Czyli jednak pasek osprzętu - elementy są winne..

Comment

Autor napisał, że to stabilizacja obrazu robi to złudzenie, jakby rolka podskakiwała. W rzeczywistości nic się nie porusza. Zobaczymy co będzie u mnie po wymianie. Okaże się czy to jest to. Fajnie by było. Dam znać po zmianie.

Comment

Temat ogarnięty. To jednak nie był napinacz i całe szczęście nie była to też skrzynia. Źródłem tego dźwięku okazała się osłona nad wydechem. Jednak po samochodzie jak po metalowej puszce dźwięk się tak roznosi, że szukałem źródła w złym miejscu.

Comment

To i dobrze, bo obyło się "bez ofiar" .
                  Życzyć tylko takich awarii w hondach..

Comment

Working...
                  X