Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Drgania kokpitu

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Dokładnie, skombinuj sobie za kilka złoty tani interfejs pod obd i zobacz wykresy.

W tym temacie masz pięknie pokazane na wykresach jak powinna prawidłowo wyglądać praca sondy w twoim silniku.

Cześć. Kilka miesięcy temu (około 3000 km od zakupu auta) zapalił się check engine z błędem: P0420 - zewnętrzne układy kontroli emisji - system katalizatora (Bank 1) - wydajność poniżej progu Mechanik powiedział mi, że katalizator jest przytkany (dzisiaj już wiem, że to trochę pochopny wniosek na podstawie samego kodu błędu) i można z tym jeździć. To jeździłem. Na początku kontrolka sama zgasła 2 razy, ale niedługo potem wracała. Teraz sama już nie gaśnie, a po skasowaniu szybko wraca.

Zamieszczone przez Razor1352 Zobacz posta
    Zrobiłem analizę napięcia sondy, jest odpowiednie.
    Podczas jazdy tez mierzyłeś? Na jałowym może być wszystko ok, a np. podczas jazdy uszkodzona sonda może reagować zbyt wolno, dlatego najlepiej sprawdzać na wykresach podczas różnych warunków obciążenia i obrotów.
    Last edited by thirdman; 19-10-2022, 19:14.

Comment

Zrobiłem analizę napięcia sondy, jest odpowiednie.
      No to po co chcesz wymieniać? Znaczy przyczyna leży gdzieś indziej.
      Na początku to zakręć butle z LPG i pojeździj kilka dni na benzynie. Jak się ustawienia poadaptują to dopiero zacznij diagnostykę. To jest podstawa.
      Niestety takie rzeczy wymagają czasu.

Comment

Zresetuj kompa, żeby usunęły Ci się korekty do mapy benzynowej, i potem jeździj na samej benzynie, i zobacz jak auto będzie się zachowywać. Przy okazji kolejny argument do zakupu interfejsu do obd, będziesz mógł podglądać korekty, i zweryfikujesz czy masz dobrze wystrojoną instalację lpg.

Comment

Zamieszczone przez tegies Zobacz posta
          "kominek" odmy
          Można wiedzieć coś więcej na ten temat? Jaki to konkretnie element i gdzie się znajduje, bo też mam u siebie LPG i też czasami potrafi mi samochód wchodzić w wibracje wraz z kokpitem, a sondy czy poduchy silnika mam nowe, a same korekty dawek na Pb i LPG nie przekraczają 1,5% w górę lub w dół(sam stroiłem gaz, samochód na mieście zjada 11 litrów gazu, a na trasie schodzi do 7,5)

Comment

Element nr 1 na schemacie (11850-PLA-000)
            001a.jpg
            Last edited by tegies; 20-10-2022, 10:03.

Comment

Jeszcze tylko jedno pytano, bo widzę, że to nie jest droga rzecz, a może i warto wymienić, skoro ma już 300k km i nigdy nie była wymieniana. To ma jakieś uszczelki(bo na zdjeciach nie widzę) czy to po prostu trzyma się do bloku silnika/dolotu na śrubach i tyle?

Comment

Wydaje mi się że na silikon. No bo połączenie metal-metal to tak średnio...
                Najpierw zobacz jak wygląda. Ja też po informacjach kumpla że miał to wymieniane zajrzałem pod samochód i u mnie zdrowiutkie było.
                Nawet purchelka na farbie nie znalazłem, a też samochód dobijał do 300.000km (2002 rok produkcji).

Comment

Byłem dzisiaj w aso, zapłaciłem 250 zł, rozkładają ręce, ale…. Mam na wtorek podstawic ponownie fure, powiedzieli ze w tej cenie beda szukac przyczyny do bolu, na bieząco bede informowal.

Comment

Widzisz, jednak dobrze, ze nie kupowałeś sondy w ciemno.

powiedzieli ze w tej cenie będą szukać przyczyny do bólu
                    I to się chwali, oby zawsze na takich trafiać

Comment

Witam ponownie, okazało się, że poprzedni mechanik wyregulował zawory gdy silnik nie był zimny. W związku z tym zostało to zrobione niezgodnie ze sztuką. Aso wyregulowało zawory i jest ok(trzeba to robić na kompletnie zimnym silniku, najlepiej z rana). Wgl ASO chce wycisnąć ode mnie pieniądze, twierdzą że rozrząd jest do wymiany (nie mówiłem im, że został wymieniony 20tys km temu)... Pozdrawiam

Comment

Working...
                      X