Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zamienne numery części OEM

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zamienne numery części OEM

Pytanie - jak to jest z numerami części i ich odpowiednikami innej budy lub modelu? Podam konkretny przykład: szukam ogranicznika do drzwi i znajduje część o numerze 72380-SNA-003 a do mnie jest (odpowiednik - lewe przednie drzwi) 72380-S5D-A03.
    Pytając Pana sprzedawcę czy do mojego będzie to pasować (część z modelu FA1, FD1, FD2) sprzedawca mówi że na pewno nie. Ja mam jednak wątpliwości ponieważ ze zdjęcia widać że jest idento a przeglądając inne zagraniczne aukcje znalazłem ten element gdzie oba modele i obydwa numery były zawarte na jednej aukcji jako zgodne.

Czy ktoś mi powie czy da się połapać w tej sytuacji jak to jest?
    Mam wrażenie że te pierwsze numery to jest główny numer który odpowiada za rodzaj/rozmiar części itd, a reszta to oznaczenie budy i jakieś bajery.

Kto liznął może takiej wiedzy?

Wysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu Tapatalka

Czasem,choć rzadko ,te same części mają różne numery.
    Nie powiem jak jest w tej konkretnej kwestii (ogranicznika) bo po prostu nie wiem,ale jest możliwe że to to samo,lub prawie takie samo,ale po modyfikacji/ulepszeniu.
    Czasem numer jest inny tylko ze względu na to że to inny rynek.Słowem nie ma reguły i do końca nie można się kierować tutaj żadnym stuprocentowym schematem .
    Sam to kiedyś rozkminiałem i tym sposobem mam np u siebie blok d16z9,wał Y7,glowicę z6 z klawiaturą z9,śruby głowicy z d14z6,część zaworów z d15b7, a część już nie wiem sam z czego,a reszta gratów to całkowita zbieranina z różnych silników.W sumie nic z numerami się nie zgadza a graty te same.
    Jak tak na to teraz popatrzę to podsumowanie od IV do VII gen i żadnej sprawdzającej się zawsze logiki w numerach.
    Trzeba też zwrócić uwagę na producenta,bo od niego też zależy niejednokrotnie nr choć przeznaczenie części to samo.
    Last edited by m26; 14-09-2021, 22:29.

Comment

Dzięki. Tak coś podejrzewałem. Muszę w takim razie pogrzebać przy tym jeszcze bo drukowany zestaw naprawczy kupiłem do wszystkich drzwi i po 2 miesiącach jest praktycznie ten sam efekt czyli drzwi na wietrze same się otwierają i zamykają... Dramat. Filament miękki jak masło.

Comment

Working...
      X