Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

9 piknięć z głośników

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• 9 piknięć z głośników

Dzień dobry, dzisiaj podczas jazdy samochodem parę razy usłyszałem z głośników 9 krótkich piknięć (3 serie po 3 piknięcia). Żadna kontrolka się nie świeci. Mój samochód do Honda Civic VII po liftingu z 2004r. Ma ktoś może pomysł co to może być?

pierwszy wpis dział powitań, nie witamy się w dziale technicznym, nie pomijamy Regulaminu przy rejestracji.

Zamieszczone przez MuchaJusia Zobacz posta
    Ma ktoś może pomysł co to może być?
    nie jeździć po liniami wysokiego napięcia.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
      nie jeździć po liniami wysokiego napięcia.
      Nie bardzo rozumiem jaki ma to wpływ, mógłbyś coś więcej wyjaśnić? Pikanie słychać nawet jak stoi tam gdzie zawsze od roku, a nigdy wcześniej tak nie było.

Comment

Zamieszczone przez MuchaJusia Zobacz posta
        jaki ma to wpływ
        myślę, że żaden - chodzi o to, że tematów o dziwnym zachowaniu radia, czy ogólnie o radiu jest sporo. W samej instrukcji też masz przynajmniej 30 stron o radiu w samochodzie. Też mi kiedyś zaczęło pikać jak nacisnąłem coś przypadkowo. Nie chciało mi się szperać za bardzo co to jest; odpiąłem klemy z aku na minutę i po sprawie. Zapisz sobie tylko kod.
        Moja VII gen

Comment

Zamieszczone przez szymv Zobacz posta
          myślę, że żaden
          Czyli mówisz, że jeżeli odpięcie akumulatora nie pomoże i nie przestanie pikać to mimo wszystko nie muszę się tym jakoś bardziej przejmować? Nie byłem właśnie pewien czy to po prostu radio czy może coś innego.

Comment

... żartowałem . Pytanie czy to był incydent 1 raz? czy tak jest regularnie, co każdą jazdę?
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
              Pytanie czy to był incydent 1 raz? czy tak jest regularnie, co każdą jazdę?
              Zdarzyło mi się tak raz około rok temu, chwilę po kupnie samochodu od poprzedniego właściciela aczkolwiek po pierwszym zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu problem ustał więc sprawa została zapomniana. Tym razem zgaszenie silnika i ponowne uruchomienie nie pomogło i co jakiś czas słychać pikanie (od 2 dni), gdy samochód stoi jedynie z włączonym zapłonem, słychać częściej niż podczas jazdy.

Comment

trudno powiedzieć, sprawy elektryczne nie są oczywiste. Kupiłeś auto z 2giej ręki, tu jest kluczowe pytanie, czy poprzednik dokonywał jakichkolwiek zmian, w instalacji fabrycznej, np. zmieniał radio, głośniki, zdejmował konsolę w celu wymiany żarówek itd. najczęściej z tego powodu sa takie niedomagania, coś źle styka, jest jakieś przebicie itd. Jeśli coś było rozbierane to będzie to widać, zawsze jakieś ślady się zostawia, nierówno spasowanego zakładania czy porysowanie rantów konsoli.
                Wszystko wygląda na to że ktoś gdzieś grzebał i po prostu jest jakieś przebicie, coś jest niezaizolowane itp.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

Radio i głośniki są na pewno fabryczne, nie były wymieniane ale co do zdejmowania konsoli nie mam pewności aczkolwiek żadne ślady na niej nie są widoczne. Jeżeli rzeczywiście jest to przebicie, to czy poza pikaniem może mieć jakieś inne negatywne skutki?

Comment

samo radio może mieć jakiś defekt, np usterkę jakiegoś kondensatora i to przenosi się na głośniki, jeśli radio fabryczne to ma swoje lata. Trudno powiedzieć. Z czasem będzie to irytujące wiec może zdecydujesz się na wyjęcie konsoli i dokonanie oględzin a być może wymiany radia na DIN2 lub inne z RDS, jest dużo informacji i mauali na forum, poszukaj.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

Jeśli stanie się to bardziej irytujące to rzeczywiście się nad tym zastanowię. Póki co bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Comment

Udało mi się dojść do przyczyny, okazało się, że problemem był włączony tryb TP/TA (informacje drogowe). Ikonka informująca o jego włączeniu zaświecała się tylko podczas pikania przez co nie mogłem początkowo tego zauważyć.

Comment

hymm samo z siebie nie powinno się załączyć, musisz ten przycisk w radiu nacisnąć - wyświetli się. funkcja TP załączasz gdy chcesz aby komunikaty drogowe załączały się podczas słuchania CD.
                          Ustawisz np Polskie Radio Program I i załączasz funkcję TA, na tym radiu co godzinę (za 5 min o pełnej godzinie) automatycznie załącza się audycja 3 minutowa o utrudnieniach w Polsce. Po audycji automatycznie przełącza się ponownie na CD.
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

Przycisk prawdopodobnie nacisnąłem przypadkowo aczkolwiek ikonki TP i TA zaświecały się dopiero podczas pikania więc trochę zajęło zanim to dostrzegłem. W każdym bądź razie problem rozwiązany, dzięki wielkie za wszelką pomoc i wyjaśnienie jak działa ta opcja w radio

Comment

Working...
                            X