Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

filtr paliwa

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• filtr paliwa

cześć
    czy ktoś z was wymieniał filtr paliwa ten który znajduje się po lewej stronie za bakiem? ten taki okrągły czarny? wiem że filtr jest jeszcze przy pompce w baku ale tego nie będę ruszać chyba że warto???? u mnie generalnie nic się nie dzieje ale auto 2002 rok więc może warto zmienić?

Zamieszczone przez robson90 Zobacz posta
    więc może warto zmienić?
    nie warto. Filtr jest "dożywotni" nie ma interwału wymianie dla tego elementu. Wymiana dopiero wtedy jak nie będzie odpowiedniego ciśnienia paliwa w Listwie. a jak nie będzie prawidłowego ciśnienia w listwie wtryskowej to dostaniesz informacje Check Engine z kodem "niskie ciśnienie" wtedy się w to bawimy, nie ma konieczności wcześniej, chyba że z nudów.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
      Filtr jest "dożywotni" nie ma interwału wymianie dla tego elementu.
      Miałem sedana VII gen 1.6 i filtr paliwa na 100% miał interwał wymiany podany w książce serwisowej. Było to 120 tyś km lub 6 lat (zależy co wystąpi wcześniej). I ja go zapobiegawczo zmieniłem przy tych 120 tyś km, zgodnie z instrukcją, mimo, że żadnych niepokojących objawów zużycia nie było.
      W ogóle na 120 tyś był przewidziany taki duży przegląd, bo łapał się tam m.in. jeszcze rozrząd i np. olej w skrzyni biegów.
      Jest: 1985 Fiat 126p 650E, 2019 Jeep Compass 4x4 1.4t
      Były: 2002 Honda Civic Sedan 1.6 VTEC, 2015 Honda Civic Tourer 1.8 i-VTEC

Comment

W mojej instrukcji do Civic 5D mam zapis:

"Filtr paliwa powinien być wymieniany w odpowiednim czasie i po odpowiednim przebiegu samochodu, zgodnie z tabelą przeglądów okresowych.
        Czynności wymiany filtra należy przeprowadzać w zakładzie specjalistycznym. Ponieważ układ paliwa znajduje się pod ciśnieniem, przy manipulowaniu może nastąpić wytrysk paliwa, co stanowi duże zagrożenie.
        Wymiana filtra paliwa może okazać się konieczna wcześniej, gdy tankowane paliwo jest zanieczyszczone. Sprawdzić lub wymienić filtr paliwa, jeśli zachodzi podejrzenie, że filtr jest zablokowany przez zanieczyszczenia."

A w tabeli przeglądów okresowych przy pozycji "wymiana filtra paliwa" zaznaczona jest kropka przy 120 tys. km, czyli jak napisał Slinger.

Comment

Working...
        X