Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowa posiadaczka Hondy Civic - jakie przeglądy na początek?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Nowa posiadaczka Hondy Civic - jakie przeglądy na początek?

Witam
    W dniu dzisiejszym kupiłam Hondę Civic VII - 5 drzwiową. Wersja automat D14Z6. Rok produkcji 2003. Pojemność 1396cm3/66KM. Przebieg 210 tyś. Kupiłam w komisie ale w sumie właściciel był tylko jeden. Jako, że nie mogę znaleźć w książce ani w załączonych rachunkach informacji co było w jakim momencie robione zwracam się z prośbą o informację co powinnam na początku wymienić. Właściciel komisu wspomniał tylko o wymianie oleju w silniku i skrzyni biegów. A co z rozrządem? Jak pisałam nie mogę znaleźć informacji, że poprzedni właściciel to zrobił.
    Samochód jeździ wg mnie bardzo dobrze ale nie chciałabym by mnie coś zaskoczyło a z drugiej strony nie chcę też być naciągnięta przez mechaników na niepotrzebne roboty. I proszę też o podanie "mniej więcej" kosztów.
    Będę wdzięczna za informację.

Pierwszy post piszemy w dziale przywitanym, skoro chcesz się przywitać w postach nie piszemy Witam. Proponuję wrócić do Regulaminu i doczytać chociaż do 3.
    Last edited by rambo7; 17-01-2016, 19:54. Powód: Regulamin pkt 2.

podpowiedziałbym, ale jest sporo tematów (tylko nie skorzystałaś z wyszukiwarki) przecież inni kupujący podobnie jak Ty mają dokładnie takie same pytania,a forum nie istnieje od przed wczoraj.
    Jeśli nie ma żadnych informacji to masz dodatkowe wydatki bo nie wiesz w jakim stanie są elementy o które pytasz. Dziwne jest to bo skoro jedyny właściciel to dlaczego nie ma tych informacji?
    Ok, nie wazne, ale olej, rozrząd, ewentualnie olej w skrzyni biegów, płyn hamulcowy można zmienić. Nie pytaj oczywiście o szczegóły bo na forum również jest sporo tematów "dyżurnych" obejmujących twoje troski.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Ja bym dodał jeszcze do listy płyn chłodniczy i sprawdził akumulator (mrozy ponoć znowu nadchodzą)
      Civic 8 2.2D -> Civic 8 1.8 -> Civic 9 1.6D -> Golf 7 2.0 TDI -> C 220d 4MATIC -> Lexus GS-F

Comment

Trochę kiepsko jak nie wiadomo co kiedy było robione i czy w ogóle było robione, ale z podstaw tak jak pisali koledzy wyżej, to w pierwszej kolejności wymienił bym rozrząd (komplet), olej silnikowy, płyn hamulcowy, płyn chłodniczy, olej skrzyni biegów, świece, regulacja zaworów. Z tym ufaniem osobie sprzedającej to różnie bywa, szczególnie że słowa jego nie mają jakiekolwiek pokrywać na papierze, a mówić można wszystko. A potem ew. wymieniać, naprawiać inne eksploatacyjne części w zależności co się pojawi, bo może to być sprzęgło, tarcze/klocki hamulcowe itp.

A o kosztach ciężko mówić, bo zależy co kupisz. No ale kilka stówek będzie.

BTW. gdy tylko chciałem kupić auto i pytałem o takie rzeczy, a mi odpowiadano "Panie, ja nie wiem, ja tylko sprzedaję" to takie auto od razu było skreślane, bo można wpaść jak śliwka w kompot po zakupie i obudzić się z ręką w nocniku.
        Last edited by Pablo90; 17-01-2016, 22:07.

Comment

Admika, ja wymieniłam, oprócz rozrządu i oleju z filtrem, pasek alternatora. Co prawda ja kupiłam manual z 2003 D16V1 1.6 benzyna, ale przebieg od 1szego właściciela przy zakupie to 245 tyś. km.

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
          Dziwne jest to bo skoro jedyny właściciel to dlaczego nie ma tych informacji?
          W oryginalnej książce serwisowej (auto robione od nowości w ASO, w jednej rodzinie) niestety już nie było po tylu latach miejsca na wbicie kolejnych przeglądów i prac. Właściciel też nie do końca pamiętał kiedy dokładnie wymiana była robiona (a rachunki to różnie w domu giną), więc po 2 m-cach od zakupu zdecydowałam zrobić rozrząd + pasek altka. Kosztowało mnie to w znajomym warsztacie niecałe 700 pln (pasek alternatora był mocno zużyty, ale też było słychać, że zaczął piszczeć). Filtr paliwa i olej wymienił mój osobisty mechanik.
          Przy okazji padł termostat, więc przy jego wymianie płyn chłodniczy uzupełniliśmy. Reszta (typu świece i to co koledzy wymieniają) bez zmian.
          Słuchaj jak auto pracuje, czy nie ma niepokojących dźwięków i wtedy działaj, bo jak napisałaś - nie ma sensu wydawać kasy na niepotrzebne roboty.
          Last edited by drabi; 21-01-2016, 18:20.

Comment

Working...
          X