Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linka klapki wlewu paliwa zacina się blokada klapki

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Linka klapki wlewu paliwa zacina się blokada klapki

Dzisiaj na stacji po zatankowaniu nie mogłem zamknąć klapki. Widać było, że nie odbił kołeczek blokady. Rozbrałem na szybko na parkingu plastiki na progu i tam widać, że mam załamaną linkę. Jak popchnąłem ręką to kołeczek odbił i zamknąłem.
    Teraz tą linkę da się jakoś wymienić? Drogie to? Czy jakoś naprawić? Ale jak załamana to raczej tylko wymiana, dojdę samemu?

zerknij tu: https://www.civicforum.pl/showthread...a+wlewu+paliwa
    myślę że nie musisz wymieniać linki jeśli nie pękła. Wymiana jest dość prosta. Od dźwigni demontuj po kolej kolejne osłony, plastiki itd aż dojdziesz do bagażnika.
    Jak będziesz tak rozbierał to być może nie obejdzie się bez rozbierania boczka w bagażniku pod którym kryje się mechanizm otwierania klapki. Tak że to jest robota czasochłonna i żmudna.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Dzięki za link, ja nie znalazłem w szukajce, bo pewnie źle wpisywałem hasło, ale z drugiej strony tamten temat nie wyjaśnia niczego w mojej sytuacji. Twój opis jest o wiele bardziej doskonały. No dobra, skoro tak się ma sytuacja, to trzeba kupić nową linkę, piwo i znaleźć wolną sobotę

Comment

Majster, problem mam. Nie mogę dostać linki nigdzie nowej, używanej nie chce. Co by było jakbym dał drut spawalniczy 1,0 mm? Przejdzie czy lepiej nie próbować?

Comment

kupiłbym linkę używaną, czego się obawiasz i co im tym linkom używanym dolega? Drut spawalniczy jest opcją, ale obawiam się o jego trwałość, próbuj bo pewnie tanio wyjdzie , sugeruję by końcówkę zagiąć w pętelkę tak by końcówka była półokrągła lepiej przejdzie przez pancerzyk. Jeśli będzie obcięty to może haczyć i ciężko będzie włożyć? ...no chyba że cały pancerz masz już wyjęty z auta?
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Nie, jeszcze nie kombinowałem bo czekam na linkę. dowiedziałem się od sąsiada, że nie daleko mnie sprzedają linkę plecioną na metry, to może tego spróbuję. A używanej boje się, że już pogięta lub poszarpana będzie.

Comment

nie no bez jaj, co Ty "Smerf Maruda?" używana musi być cała i nie pogięta , jakoś da się to sprawdzić przez zakupem!/.?
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Na alledrogo to nie bardzo, ja leniwy człowiek jestem i nie chce mi się jeździć po szrotach hehe. Ale zobaczymy pomysły są.

Comment

Skończyło się tym, że kupiłem jednak używaną linkę i wymieniłem. Rozkładania trochę jest, składania też, trzeba uważać by nie połamać plastików... spinki połamią się na pewno. Później spasować wszystko jest drobny problem, ale chwała dla Hondy za to, że ma porzeźbione tak plastiki, że inaczej nie da się złożyć, pasować będzie prawie zawsze, trzeba tylko wycelować pojedyncze otwory
                  Temat można chyba zamknąć, jak komuś będzie potrzeba jakiejś informacji, to może pisać do mnie albo poprosić o otworzenie tematu?
                  Dziękuje Rambo za pomoc.

Comment

Bolec/pin od zamykania klapy wlewu paliwa.

Czy można dostać gdzieś zamiennik lub oryginał bolca/pinu do zamykania wlewu paliwa lub czy ktoś ma coś takiego do sprzedania?

Niestety przy mrozie mi odpadł i nie znalazłem go, a klapa otwarta cały czas.
                    Chodzi mi o ten element zaznaczony na zielono.
                    Załączone pliki
                    Last edited by Tysieeek; 22-12-2021, 00:01.

Comment

Korzystaj z wyszukiwarki tematów. Zerknij na temat co robili inni. Będzie ciężko kupić do civic w sklepie, bo to jedna z nielicznych rzeczy która się kompletnie nie psuje .

Szukaj po rozbitych egzemplarzach, do rozbiórki, ewentualnie wpisuj treść "blokada klapki paliwa honda civic" i szukaj.
                      Kierownik Działu Diesla

Comment

Muszę sprawdzić czy mam linkę z bolcem , tylko moja będzie z 6 gen ale bardzo prawdopodobne , że mogą być takie same

Comment

A czy ktoś wie jak dojść do tej blokadki bo być może spadła mi z miejsca do środka tego otworu

Udało się, jednak wypadlo tylko z trzymania.
                          Dostęp do włożenia blokady jest łatwy przynajmniej w 3D, po lewej stronie w bagażniku zdjąć plastik (tam, gdzie jest również dostep do żarówek/lampy) i włożyć element, który wypadł i przekręcić, aby się zblokował.
                          Last edited by rambo7; 23-12-2021, 08:32.

Comment

To spoko , Ja linkę mam od Ej9

Comment

Working...
                            X