Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czujniki cofania

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Czujniki cofania

Witam wszystkich.
    Posiadam VII `05 1.7 ctdi z czujnikami cofania. Nie wiem czy są one fabrycznie zamontowane czy też nie.
    Mają tylko system dźwiękowy bez żadnej wizualizacji. Dźwięk jest bardzo cichy, aby usłyszeć "pikanie" muszę zgasić radio i nadmuchy.
    Z mojego "śledztwa" wynikło iż dany element wydający pikanie znajduje się w bagażniku z lewej strony. Dostępem do tylej lampy nie dostane go.
    Moje pytanie jest takie, czy da się ten dźwięk zgłośnić, jakoś wzmocnić? Nie wiem czy opłaca się rozbierać tapicerkę.
    Może ktoś z Was wie?

Witaj. Z tego co kojarzę to chyba VII nie miały fabrycznie montowanych czujników. To pewnie dokładka ASO lub poprzedniego właściciela.
    Co do samej centralki i jej głośności to trudno powiedzieć. Modeli jest dużo i mają różne możliwości konfiguracyjne. Odszukaj centralkę i zobacz czy możesz ją otworzyć. Na płycie zwykle regulacja głośności jest w postaci potencjometru. Wystarczy go wyregulować. Jeśli nie ma nic do regulacji, to trzeba przyglądnąć się płycie i ewentualnie dokonać małej modernizacji układu. Sprawa do zrobienia samemu o ile dobrze czujesz się z lutownicą w ręku . Można też oddać płytkę do punktu serwisowego RTV i powiedzieć w czym rzecz. Na pewno sobie z tym poradzą.

Comment

Dziękuje za wskazówki. W sobotę znajdę chwile to rozbiorę tapicerkę.

Comment

Working...
      X