Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

poduszki powietrzne pytanie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• poduszki powietrzne pytanie

Mam pytanko nie wiem czy dobrze trafilem bo nie wiedzialem w jakim dziale napisac. A pytanie jest takie moze mi ktos podac jakie czesci beda potrzebne do poduszek tz. jakie sensory, czujniki,tasmy itp? niestety wywalilo mi obie i trzeba by naprawic. A nie wiem czy jest jakas roznica ale jak cos to wszystko pod EP4

Nie wiem kto jest w stanie sprostać Twojej potrzebie. Opis systemu SRS jest sam w sobie trudny.
    Z tego co piszesz będziesz potrzebował:
    - moduł SRS z czujnikiem bezpieczeństwa i czujnikiem uderzeniowym
    - taśmę w kierownicy
    - poduszki L i P
    - napinacze ( choć jeśli nie było zapiętego pasażera to może tylko jeden )
    - czujniki uderzenia czołowego ? też nie wiem 1 czy dwa.
    Sprawa jest zbyt poważna żeby gdybać i tylko w ASO po numerze VIN dobierzesz części idealnie. System musi być kompletny i wpełni kompatybilny w całym zakresie. Nie może być tu "dopasowywania" jeśli to ma działać i chronić, a nie tylko być zamontowane "na sztukę". Koszty nowych części w ASO zbliżą się prawdopodobnie do wartości samochodu.
    Mając wykaz części z numerami będziesz musiał Się zorientować co i za ile jest ewentualnie dostępne na rynku wtórnym.
    Pzdr.
    Last edited by syriuszteam; 12-01-2014, 11:55.

Comment

poduszki i taśma w kierownicy może być dowolna (oby sprawne), czujniki muszą być nie po uderzeniu, moduł również, bo zapisuje on w pamięci zdarzenia i drugi raz nie odpali poduchy.
      czujników i modułów używanych z allegro nie polecam, bo dopiero po następnym dzwonie jak poduchy nie wypalą dowiesz się że moduł nie był ok, choć wcześniej może już po zamocowaniu świecić się kontrolka srs, ale nie musi.
      Ogólnie sprawa srs ze względu na bezpieczeństwo powinna być raczej naprawiana w odpowiednim serwisie na nowych podzespołach.
      Last edited by endrju1; 12-01-2014, 12:33.

Comment

tylko nie chcial bym wydac wlasnie na to kwoty ktora sie zbliży do wartości samochodu :/ No nic bede szukla gdzies nowych modułów i czujników. dzieki za podpowiedz

Comment

A powiedzcie mi czy moduł moze byc inny niz jest znaczy czy moze byc z innym nr seryjnym? czy musi byc taki sam??

Comment

Zamieszczone przez Mateoo Zobacz posta
            czy moze byc z innym nr seryjnym?
            Musi być taki sam. SRS to "system zamknięty" którego sercem jest moduł z danymi dla danego pojazdu. Inne wartości będą zapisane w module Civica poszczególnych generacji, inne dla Accorda czy Jazza. Coś co w ciężkim Accordzie nie wywoła reakcji w lekkiej V gen wywali poduszki i odwrotnie. Dlatego użyte moduły nie powinny być regenerowane nawet przez "specjalistów", a tacy się zdarzają i nawet dość szeroko reklamują. Programowanie przebiega też pod poszczególne czujniki. Tak więc nie ma tu miejsca na "odpowiedniość".
            Przeczytaj też to : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1446376.html

Comment

Ale nie chodzi mi o to czy moze byc naprzyklad z EP2 do EP4?? czy to bedzie tez rozniica czy tak moze byc ??

Comment

Nie jestem specjalistą aby odpowiedzieć stanowczo, ale uważam że raczej nie. Tak jak pisałem, istotne są dane specyficzne dla danego pojazdu,masa, jej rozkład, umiejscowienie czujników, ich charakterystyka. Inna dla każdego pojazdu nawet w ramach generacji. Coś wstrząśnie solidnie lekkim VII 1.4hb ale dla 1.7 ctdi będzie niezauważalne. Tu lepiej zapytaj w ASO dla bezpieczeństw Własnego i Twoich Pasażerów.

Comment

Working...
                X