Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Honda VII-SPORT- 2005 Diesel- kilka pytan poczatkujacego.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Honda VII-SPORT- 2005 Diesel- kilka pytan poczatkujacego.

Witam!

Mam chwilowo Hondę Civic 1,7CDTI 2005r, Sport.
    Jako, że jest to mój pierwszy samochód i nie znam się zbytnio na motoryzacji mam kilka pytań.

1.Jak prawidłowo odpalać ten samochód ( jako , że jest to diesel) wiem, że trzeba odczekać po przekręceniu kluczyka jak zapalą się kontrolki, żeby świece żarowe się zagrzały. Ile muszę odczekać zanim go mogę uruchomić ?(nie mam kontrolki od świec żarowych wiec nie wiem). , a także kiedy tak muszę postępować ? Czy tylko jak odpalam auto z rana czy np. za każdym razem? nie wiem zatrzymując się np. na stacji , w sklepie itd po kilku minutach tak samo mam go odpalać ?

2.Ostatnio skasował się po odłączeniu akumulatora CODE do radia. Skąd go mam wziąść ? Czy jest on napisany gdzieś w kodzie na samochodzie? Gdyż nie mam do samochodu karty serwisowej a pewnie tam by był gdzieś zapisany.

3.Akumulator- jak użytkować samochód, żeby nie mieć problemu z akumulatorem? Czy codzienna jazda samochodem da coś , a żeby się nie rozładował ? Samochód stoi w garażu lecz nie ocieplanym więc dużo to nie da jeśli chodzi o mrozy.
    Jak będę miał jakieś pytania jeszcze co do tego samochodu to będę je tutaj zadawał żeby nie zakładać nowych tematów,

Primo - Regulamin, Pkt. 2.
    Secundo - Lektura OBSZERNEGO Działu Diesla

Comment

Regulamin Pkt. 2 zalatwiony.
      Co do drugiego to nie wiem gdzie szukać:/
      Jeśli mkożesz mi udzielić odpowiedzi na pytania to proszę bardzo.

Comment

Zamieszczone przez nofack Zobacz posta
        Co do drugiego to nie wiem gdzie szukać:/
        DZIAŁ DIESLA - tematyka związana z modelami wyposażonymi w silniki wysokoprężne

Comment

1.Jak prawidłowo odpalać ten samochód ( jako , że jest to diesel)
          Nie ma żadnej większej filozofii w uruchamianiu tego auta, nie ma też potrzeby odprawiania magicznych rytuałów. Kontrolkę świec żarowych na pewno masz. Zerknij na zdjęcie poniżej, to ta kontrolka oznaczona jako B

W ciepłe dni kontrolka pali się przez chwilę. W większe mrozy będzie świecić trochę dłużej. Na pewno warto autem robisz większe przebiegi niż tylko jazda do sklepu.

2.Ostatnio skasował się po odłączeniu akumulatora CODE do radia. Skąd go mam wziąść ?
          Powinien być w książce serwisowej, czasem też jest przyklejony w schowku.

3.Akumulator- jak użytkować samochód, żeby nie mieć problemu z akumulatorem?
          Na pewno warto sprawdzić stan akumulatora aby być pewnym, że jest w dobrej kondycji. Lektura działu Diesel wyjaśni dużo w tym temacie. To szczególnie ważne bo słaby akumulator może spowodować uszkodzenie alternatora (były już takie przypadki).

O tym wszystkim poczytasz w dziale Diesel. Wszystko o co pytasz zostało tam opisane. Wystarczy poszukać. Życzę miłej lektury.

Comment

(nie mam kontrolki od świec żarowych wiec nie wiem)
            - jest to niemożliwość techniczna w aucie z silnikiem 1.7ctdi.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
            X