Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Honda Civic 1.4 16V 90 KM koszty otrzymania

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Honda Civic 1.4 16V 90 KM koszty otrzymania

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów,
    Mianowicie jestem przed zakupem hondy civic jak w temacie, interesuja mnie koszty utrzymania, mianowicie:
    -jakie jest spalanie
    -koszty wymiany filtrów i olejów
    -koszty wymiany rozrzadu
    oczywiscie jezeli chodzi o czesci to raczej interesowaly by mnie dobre zamienniki.

spalanie zależne od jazdy. mi na lpg przy dynamicznej jeździe pół na pół trasa miasto wychodzi średnio 8,6 l. a co do wymiany to jakoś 3 lata temu za wymianę rozrządu, pompy wody, świec, pasków, filtrów i oleju zapłaciłem troszkę ponad 900 zł. sama wymiana oleju i filtrów koło 200 zł. chyba ceny zbyt się nie zmieniły, ale może ktoś akurat to robił i się wypowie. ogólnie wymiana oleju i filtrów wychodzi dużo taniej jak to się robi samemu a trudne to nie jest

Comment

wymiana oleju filtr od 15-25 zł spokojnie kupisz olej 4 litry wystarczy 10w40 shell cena 72 zł 5w40 ok 90-100zł
      spalanie miasto ok 7-7,5 litra trasa ok 6 kitrow
      rozrzad z wymiana ok 500-600zł w zaleznosci od mechanika

Comment

no raczej ze nie jest filtry i oleje smialo mozna samemu wymienic
        http://www.civicforum.pl/showthread....oupe-b18c4-%29 6GEN CoupeB18C4

Comment

VII - generacja,
          wydaje mi się że to co podałeś, nie jest najlepsze kryterium jeśli chodzi o "koszty utrzymania" ... bo
          trzeba by zdefiniować co znaczy "koszty utrzymania"
          ale jeśli kryteria jakie podałeś są dla Ciebie ważne to są to ogólnie minimalne kryteria bo tak:
          - rozrząd dla Hondy civic (benzyna) najczęściej co 120tys najczęściej koszt jednorazowy ...bo nawet jak wymienisz to ile musisz jeździć by zrobić kolejne 120tys ? pewnie już auto tego nie dożyje... nie zaliczam tego do kryteriów utrzymania, wydatek jednorazowy.
          - Oleje i Filtry - indywidualne podejście klienta, więc koszty są takie jaka jest zasobność Twojego portfela, możesz kupić olej silnikowy( ilośc około 2,7L) za 40zł albo za 200zł interwał co 15 tys. (więc koszty szacujesz sam może wyjść taniej niż utrzymanie Malucha)
          - spalanie, no to jest kryterium właściwe jeśli chodzi o utrzymanie spalanie na benzynie również w zależności od okoliczności i własnego stylu powiedzmy w granicach 6,3 - 9,0 L/100km

biorąc pod uwagę np. konkurencję to pod tym względem bije wszystkich na łeb a nawet o 2 łby, przykładowo w Wv albo Daewoo rozrząd co 40 tys.
          biorąc pod uwagę pozostałe kwestie których nie wymieniłeś np. naprawy ogólne to też zależy w jakim stanie kupisz auto, pewne mankamenty są standardem ... więc koszty dodatkowe dokładające się do ogólnych wydatków, ale znowu jednorazowo.
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
          X