Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Długa podróż a oszczędzanie silnika

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Długa podróż a oszczędzanie silnika

Witam,
    Czeka mnie długa podróż - ok 1000km. Moja Honda jest z 2003 roku także już troszkę ma i tu pytanie co ile robić przerwy by silnika nie zajechać. Samochód jest przygotowany (przegląd, płyny itp.) ale długa podróż to obciążenie dla silnika a chciałbym by "pracował" jak najdłużej.

Za info z góry wielkie dzięki,
    Pozdrawiam

Skoro 2003 to chyba nie takie stare auto. Szczerze mówiąc po raz pierwszy słyszę o przerwach ze względu na silnik, a nie ze względu na zmęczenie kierowcy Myślę, ze jeśli płyny wszystkie są w normie, nic nie ubywa, nie było wcześniej żadnych dziwnych objawów w pracy silnika to możesz śmiało gnać robiąc przerwę na jakąś kawę, odpoczynek, zwiedzanie czy jakieś tam zakupy

Comment

dokładnie tak, jak pisze Sebulerbin dodam że tą kawę to możesz wypić po "stuknięciu" 1000km i zaraz wracać okolejne tyle, jak dasz rade (bo jak furmanka utrzymana) to technicznie nie ma przeciwskazań jechać aż się paliwo w baku skończy.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Jadę na zmianę z żoną więc raczej się nie zmęczę aż tak - zastanawia mnie tylko czy 10 godzin prawie ciągłej pracy silnika to nie za duży wycisk dla niego?

Comment

Nie za duży. Ja swoim 94 rocznikiem robiłem czasem po ~8 godzin ciągłej pracy i żyje bez problemu. A ludzie robią jeszcze większe trasy.

Comment

spokojnie silniki az takie delikatne nie sa wiec smialo mozesz jechac bez przerwy
            sedan 89r ED3 USDM http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=25716

Comment

Dzięki za info Panowie Jak wrócę zdam relację :P

Comment

Zamieszczone przez scoobany Zobacz posta
                Dzięki za info Panowie Jak wrócę zdam relację :P
                Powodzenia i szerokości.

Comment

szerokosci i jedz ostroznie
                  sedan 89r ED3 USDM http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=25716

Comment

ja swoją zrobilem na wakacjach 1060 z przerwami tak ok. 10-15 min i nic sie nie działo. To nie te czasy, takimi autami możesz śmialo jechac takie odległości. Kontroluj temperaturę silnika i tyle.
                    pozdrawiam
                    Nie wierzcie zegarom, czas wymyślił je dla zabawy!

Civic HB 2001r, 1.6 VTEC, 110kM, D16V1

Comment

w ten weekend wyruszam do Grecji. do pokonania około 2000km. auto przygotowane. martwi mnie tylko moja forma :-)
                      na zmianę za kółkiem mam szwagierkę ale ona troszkę się boi ;-)

Comment

Working...
                      X