Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

za duże średnie spalanie

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• za duże średnie spalanie

witam

mam problem a mianowicie w mej hondzie 7generacji wersji sport chodzi o komputer,

chodzi dokladnie o srednie spalanie,zazwyczaj pokazywalo6,5l na sto,i zmienialo sie co parenascie sekund to na wyzsze to na nizsze,teraz zaczelo sie tak ze kumputer srednie zuzycie paliwa pokazuje bardzo powoli,dochodzi do np,7 litrow i sie zatrzymuje i przez pol godziny nic sie nie zmienia,pokazuje nadal 7 ani mniej ani wiecej,probowalem restartowac,to pomaga ale na kilka minut inadal ten sam problem,o co moze chodzic ze srednie spalania zatrzymuje sie w pewnym momencie i ani w dol ani w gore,czy ktos zna tą przyczyne?czekam na odp.

pozdrawiam

W naszych modelach nie ma wskazań spalania, że tak powiem "on-line" czyli chwilowego. Jest tylko średnie. Tuż po skasowaniu licznika faktycznie wskazania moga sie zmieniać stosunkowo szybko jednak im dłuzej jedziesz tym rzadziej (matematyka - przy w miarę stałej ilości spalanego paliwa bo od 6-9 litrów i przyrastającej nieustannie liczbie kilometrów szybko zmieniają się tylko liczby dalekie od przecinka). Jak zrobisz z 200 km to praktycznie wskazanie ustabilizuje się chyba, że drastycznie zmienisz styl jazdy i np. wpadniejsz na autostradę i przejedziesz jakieś 200 km z prędkościa 90 albo 150km/h wtedy cyfra sie zmieni w dół lub górę ale nieznacznie. Reasumując - licznik cały czas wylicza i wskazuje średnie spalanie a nie chwilowe. Wspomne tylko, że przekłamanie tego wskazania średnio wynosi ok. 0,5 litra w dól tzn. do tego co wskazuje dodaj 0,5l a uzyskasz w miare faktyczne spalanie. Bawię sie w liczenie przy każdym tankowaniu (zawsze tankuję do pełna i prawie zawsze na tej samej stacji i tym samym dystrybutorze) więc mam sprawdzone (wielokrotnie) dane. U mnie wskazania oscylują ( w zależności jakie mam dni ) 6,8 - 7,3 a w większości jeżdżę w mieście, i codziennie 6 km A-4 (to lubie najbardziej ) https://www.ix-m.com/gps?movieID=28549_08062009154240
    Last edited by Gość; 09-03-2010, 21:43.

Comment

dzikuje za odpowiedz,
      ale powiem ze tydzien temu wskaznik zuzycia paliwa pokazywal jak nalezy,to znaczy zmienial sie z minuty na minute ,a teraz stanal,aha zapomnialem napisac ze obudowa od katalizatora brzeczy mi,chyba zlapala luzy a tam przeciez jest druga sonda lamda ,moze to byc moze spowodowane tym,zobacze taą pokrywe jutro jak ona wyglada ,pozdrawiam

Comment

Zamieszczone przez igor1410 Zobacz posta
        dzikuje za odpowiedz,
        wskaznik zuzycia paliwa pokazywal jak nalezy,to znaczy zmienial sie z minuty na minute ,a teraz stanal
        Jakby na to patrzeć nie jest to wskaźnik spalania chwilowego i tak szczerze mówiąc szkoda - funkcja ta pozwala naprawde nauczyć się oszczednie jeździć poprzez odpowiednie operowanie pedałem gazu - kto już jeździł samochodami z taką funkcją wie o czym mówię.

Comment

Working...
        X