Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Silnik regulacji leflektorów.
Collapse
X
-
Z tego co mi mówił mechanik wynika, że nie można. Jest do część wtapiana na stałe, no chyba żeby zrobić jakiś self made, wyciąć a potem wkleić inny. Niestety jest to częsta bolączka VII gen. W kwietniu 2009 miałem założoną nową lampę w ASO i już zaczyna mi szwankować regulacja. Mam nadzieję, że uwzględnią reklamację.
-
Dzięki koledze Mr_Harry z civicklub.pl mamy opis jak to naprawić. Jak tylko zrobi się ciepło to zabiore się do tego.
Naprawiłem regulację lampy, w miarę tanio ale roboty troche jest. Ale po kolei:
Robimy diagnostykę jak opisał powyżej kolega rdzenny, jeżeli wygląda na defekt silniczka regulacji to potrzeba będzie troche czasu.
1. Demontujemy zderzak - sprawa w miarę prosta, kilka śrób i kilka zapinek, szcegóły są w manualu. Jeżeli połamiemy jakieś zapinki (kołki) plastikowe to albo do Hondy, ale srednio po 8 zł sztuka, albo dokupujemy zamienniki po ok. 1 zł.
2. Demontujemy lampę - śruby od góry i od dołu - dlatego trzeba zdjąc zderzak.
3. Czyścimy lampę i zaberamy do mieszkania w celu rozebrania. Niestety rozbieranie lampy polega na ściągnięci kilku metalowych spinek z brzegów lampy i jej rozklejeniu na gorąco podgrzewając suszarką do włosów. Podgrzewamy stopniowo od rogu lampy i odklejamy. Warto nie połamać klosza, bo to kruchy poliwęglan, trzeba to robić stopniowo - zajmie to z 30 minut nawet.
4. Następnie czyścimy klosz przeźroczysty i czarną obudowę z lepiącego kleju, który już się raczej nie przyda. Czyszczenie mechaniczne poprzez skrobanie zajmie około godzinki.
5. Demontujemy silniczek - są tam 2 śruby, ale na śrubokręt w kształcie gwiazdy - TORX. Ja to odkręciłem za łeb śruby kombinerkami. Wtyczka z kablami wyczepia się z obudowy silniczka, wystarczy pociągnąć.
6. Silniczek to jednostka BOSCH o numerze 0 307 853 303. Występuje on również w samochodzie Iveco Daily pod numerem 42536208 oraz w Fordach jako YU3X13K069CAA. Najlepiej jednak szukać po numerze Bosch. Cena nowego w Bosch 104 zł, cena w Inter Cars Warszawa 89 zł. Jeżeli chodzi o samo uszkodzenie to u mnie spalił się mikroprocesor na płytce - poprostu eksplodował. Nie do naprawienia raczej dla nie-elektronika. Jeżeli będziecie szukać silniczka, to podobne są na allegro do Opli, Fordów, VW, Audi - niestety różnią się numerem, więc nie ryzykowałem. Może by działał, może nie.
7. Po wymianie silniczka na nowy przystępujemy do sklejenia reflektora, ja użyłem spoiwa przypominającego silikon o nazwie Sika-Flex. Jest jak guma i lepiej się klei do reflektora. Może być jakiś uszcelniacz dekarski, klej do akwariów, może być coś, czym klei się szyby do karoserii w samochodach. Silikon odradzam, bo nie jest wystarczająco gęsty i średnio się klei.
Po sklejeniu zakładmy spinki na kloszu i czekamy a wyschnie i montujemy w aucie. Potem zderzak i VIOLA!
Wiem, że jest to sporo roboty, ale robiłem przy okazji zmiany skraplacza klimy, bo się pokruszył. Lampa używana kosztuje ok. 250 zł. Nie wiadomo, w jakim stanie jest silniczek i ile pochodzi.
Powodzenia
HarryLast edited by Gość; 21-01-2010, 10:18.
Comment
-
Z mojego doświadczenia, kiedy nowy silnik pada po roku, nie jest to gra warta świeczki ale okazuje się, że jednak można.
Comment
Comment