Witam posiadam Hondę 1.6 110 KM bęzyna wersja sedan z 2001r. mam pewien problem z lampką kontroli silnika. Po pierwszym podłączeniu pod komputer (nie w ASO) "fachowiec" powiedział że jest to prawdopodobnie spowodowane złą jakością paliwa. Usunął błąd. Zatankowałem 98 na renomowanej stacji ale zapaliło się ponownie. Po drugim podłączeniu pod komputer w czasie jazdy powiedział mi że to wina rozrządu. Jestem świeżo po wymianie - na nowym rozrządzie zrobiłem około 6 tyś km. Mówił, że prawdopodobnie pasek ma luz. Auto przyspiesza normalnie tylko że przy 4 tyś obr/min następuje szarpanie tak jakby Hania nie dostawała paliwa. Nie jestem znawcą ani fachowcem i nie wiem czy gada mi prawdę czy buja żeby zedrzeć kasę. Pomóżcie!!!! Dzięki!!!
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
lampka kontroli silnika-pomóżcie!!!!
Collapse
X
-
Radzę kupić na Allegro tester lub interfejs do skanowania pamięci komputera pokładowego.
Koszt takiego urządzenia to 80 -140 zł.
Można wtedy samemu odczytać kod błędu oraz go skasować i dopiero z informacją o przyczynie błędu iść do fachowca. Taki wydatek bardzo szybko się zwróci.
Bardzo często jest tak, że pokazują się przypadkowe błędy i wystarczy je tylko skasować.
-
przy pierwszym podłączeniu pod komputer numer błędu przetłumaczono mi jako usterka mechaniczna- i przyczyna prawdopodobnie paliwa. drugie podłączenie to niby ten wspomniany pasek. błąd był usunięty w obu przypadkach, jednakże przy podciągnięciu do 4000 obrotów kontrolka znów sie zapala.
Comment
-
Z tego co dowiedziałem sie jak kupowałem pasek do swojej a mam silnik D16V1 to występują dwa rodzaje pasków o liczbie zębów 103 i 104. Kupiłem w InterCarsie wg. ich specyfikacji CT1081 i niestety zły. Dopiero na stronie contitecha dowiedziałem się że ma byc ten drugi CT1082. Jednak mechanik powiedział mi, ze nie założyłby paska nie tego co powinien być. Ale warto sprawdzić czy masz odpowiedni, niektórzy potrafią czynic cuda
pozdrawiam GrzegorzNie wierzcie zegarom, czas wymyślił je dla zabawy!
Civic HB 2001r, 1.6 VTEC, 110kM, D16V1
Comment
Comment