Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z przeplającymi się żarówkami.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Problem z przeplającymi się żarówkami.

Mam problem ze światłami mijania, bardzo często przepalają się żarówki w ciągu 1,5 roku wymieniłem już 5 żarówek ( jedna się rozpadła i szkło zostało wewnątrz reflektora) . Co może być przyczyną przepalania się żarówek? Jak wyciągnąć rozbite szkło z reflektora? Próbowałem metodą chałupnicza wyssać odkurzaczem ale nie dało rady.

A te żarówki nie kupujesz przypadkiem w hipermarkecie ?

Comment

U mnie też podobny problem występował. Problem istniał przy żarówkach standardowych (w takim biało-niebieskim pudełku) za ok. 10PLN. Chciałem założyć sobie przetwornice i wrzucić ksenony, ale jest to ryzykowne, bo przy stłuczce w świetle prawa auto jest niesprawne i mogą nie wypłacić odszkodowania. Zainwestowałem więc w Philipsy o zwiększonej mocy i elegancko się spisują... jeżdżę na nich już dłuższy czas i rzeczywiście święcą mocniej niż standardowe.
      Apropos tematu, pękła mi (nie wiem kiedy) za to soczewka - wzdłużnie, wygląda jak kocie oko teraz. zarys linii światła mało się zmienił. Do tej pory się zastanawiam czym to mogło być spowodowane...

Comment

fakt kiepskiej jakosci zarowki moga sie przepalac ale to i tak cos za czesto,sprzwdz miernikiem napiecie przy zapalonych swiatlach na zgaszonym i zapalonym silniku,moze byc cos nie tak z pradem

Comment

Gdzie mam sprawdzić to napięcie? Na akumulatorze?
          Przyznam ze mam niewielkie pojecie o elektryce.
          Kupiłem żarówki osram light & day ponoć wytrzymują 3 dłużnej niż zwykle żarówki, jak z napięciem będzie ok spróbuje je zamontować.
          Oprócz pierwszej przepalonej pozostałe rzeczywiście były z hipermarketu.
          Mam jeszcze jedno podejrzenie.... może zarówki załatwiają mi dziury, twarde zawieszenie i niski profil opon robi swoje

Comment

nie na aku tylko na wsówkach które wpinasz w żarówke,przyczyna palenia sie żarówek może byc regulator napiecia
            D14A4, SOHC, 16V, 1396 cm ,90 KM

Comment

No cześć ja mam ten sam problem i przetestowałem już sporo szkiełek.
              Problem rzeczywiście jest spowodowany zwiększoną ciepłotą i nic się z tym za bardzo nie da zrobić.
              Ostatnio jak wymieniałem to cały komplecik wpadł mi do środka lampy i przyznam się że więcej bym nie chciał się z tym bawić zeszło mi 1:30 godziny z wydostaniem żaróweczki po prostu szok.
              Z własnego doświadczenia mogę wam polecić żaróweczki Bosch-a mają naprawdę długą żywotność w stosunku do innych producentów nie wspominając o wymienionych już wcześniej przez goofer-a OSRAM porażka po całości w ciągu tygodnia zmieniałem 4 razy i więcej już ich nie kupię.

Comment

Regulatror napiecia chyba by posadził takze inne elementy. W poprzednim moim samochodzie regulator napiecia był przyczyną " spuchniecia" akumulatora dał 17 V.
                Poczytałem sobie troche na necie , duzo jest opinii ze arówki H1 są bardzo wrazliwe :/.

No dobra zrobiłem pomiary.
                12,1V na kostce przy wyłączonym silniku
                14,3V na kostce przy włączonym silniku
                12,4V pomiar na akumulatorze

Te 14,3 V to chyba za duzo dla zarowki 12V?
                Co jest przyczyną? Czyzby jednak cos było z regulatorem napiecia?
                Last edited by R19K10S; 11-08-2009, 21:44. Powód: dwa posty, jeden autor

Comment

To mój pierszy post więc proszę o wyrozumialość.

Też miałem problem z żarówkami H4.
                  Próbowalem kila modeli. M.in OSRAMY, PHILIPSY itp. niestety opinia jest taka ze się przepalają i to jest prawda. POLECAM żarówki Philips H4 NightGuide Double Lifetime ( podwojona żywotność. Świeciły mi prawie 2 lata teraz tez mam takie od 6 miesięcy.
                  pozdrawiam

Comment

14,3V jest ok. takie powinno być przy uruchomionym silniku.
                    Jeśli to nie twarde zawieszenie załatwia ci żarówki to może przekażnik od świateł?

Comment

U mnie wypala się żarówka po stronie pasażera. Firmy Narva wytrzymują max. 3 miesiące. Teraz włożyłem Tungsram okaże się jak długo wytrzymają. Wymieniłem je z obu stron. Nie wiem czy to zbieg okoliczności, ale jeszcze przed wymianą zauważyłem, że soczewka po stronie kierowcy jest pęknięta. Jeszcze z miesiąc wcześniej było wszytko w porządku. Czy ktoś z Was wie, gdzie można kupić samą soczewkę ? Co powoduje pękanie ? Czy niepoprawnym zamontowniem można uszkodzić w taki sposób lampę ?

Comment

Zamieszczone przez masta Zobacz posta
                        U mnie też podobny problem występował. Zainwestowałem więc w Philipsy o zwiększonej mocy i elegancko się spisują... jeżdżę na nich już dłuższy czas i rzeczywiście święcą mocniej niż standardowe.
                        Apropos tematu, pękła mi (nie wiem kiedy) za to soczewka - wzdłużnie, wygląda jak kocie oko teraz. zarys linii światła mało się zmienił. Do tej pory się zastanawiam czym to mogło być spowodowane...
                        Chyba sam sobie odpowiedziałeś...owe soczewki są przystosowane do żarówek o mocy 55W, skoro - jak twierdzisz - kupiłeś żarówki o większej mocy to sam sobie strzeliłeś w...soczewkę większa moc=więcej ciepła=większa różnica temperatur

Comment

Tylko, że u mnie ta sytuacja przytrafiła się jeszcze na standardowych żarówkach, więc to nie tylko kwestia zwiększonej mocy żarówki.

Comment

Working...
                          X