Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Centralny Zamek źle działa

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Centralny Zamek źle działa

Witam,

Mam problem z centralnym zamkiem w HC 5D z 2002r. Nie działa centralny zamek z przodu od strony pasażera. Zakupiłem na allegro zamek do mojej Hondy, niestety po rozebraniu drzwi (na marginesie dodam, że poszło nadzwyczaj gładko) okazał się, że zamek w drzwiach jest inny. Przede wszystkim zamek w drzwiach podłączony jest za pomocą dwóch wtyczek (po dwa przewody w każdej, natomiast ten zakupiony na allegro ma jedną wtyczkę (sześć przewodów), tak jak na fotkach

i wtyczka

sam zamek w zasadzie się nie różni, wszystkie cięgna raczej powinny pasować, trochę inne jest usytuowanie samego mechanizmu centralnego zamka. fotka

Myślicie że można przerobić tę wtyczkę ?? Zastanawia mnie tylko różnica w ilości przewodów. A może to jednak zamek od innego modelu ??

pzdr.
    Adam

P.S. Jeszcze jedno, kiedy zdjąłem boczek z drzwi mniej więcej w środkowej części drzwi znalazłem wtyczkę wychodzącą z wiązki idącej do zamka. Ktoś wie co to może być ??
    Last edited by adam1979; 07-07-2009, 23:16.
    sigpic

witam mam taki sam zamek w moim civiku 98 3drz nie wiem czy to cos ci pomoze ale ja mam anglika papa

Comment

Wiem, to jest zamek z tzw. podwójnym ryglem. Jest sterowany 6 przewodami podczas gdy u mnie są cztery i do tego dwa zaślepione. Sterowanie odbywa się za pomocą dwu przewodów. Przy otwieraniu napięcie przychodzi na jeden przewód a przy zamykaniu na drugi. Ten nowy zamek niestety tak nie działa. Udało mi się go zamknąć ale nie umiem ogarnąć otwierania. Podobno do otwarcia drzwi trzeba użyć trzech przewodów i diody półprzewodnikowej. Szukam kogoś kto mi to zrobi.
      sigpic

Comment

Jak już zauważono wyżej, jest to zamek od starszej generacji Civica. Wg mnie powinieneś wystawić go na allegro a kupić na szrocie drugi - odpowiedni. Cena w Warszawie ok 100zł (niedawno kupowałem na prawy przód).
        HONDA CIVIC 01-05 3D 5D ZAMKI DRZWI (691241392) - motoAllegro
        Zapytaj, może sprzeda Ci jeden...

Comment

Moze tutaj podepnę swój problem z centralnym zamkiem?
          Chodzi o to że podczas zamykania lub otwierania pilotem nie mam powiadamiania świetlnego ani dzwiękowego.Jest to trochę irytujące.Może ktoś pomoże?

Comment

Jak otwierasz to się światełko powinno zapalić w kabinie
            Jeśli alarmu nie masz to będziesz musiał sam kombinować, bo księgowym to niepotrzebne

Comment

Czyli bez alarmu nic nie zadziała?
              Troszeczkę szkoda,myślałem że można coś z tym zrobić.
              Dzięki za odpowiedz.

Comment

Ja mam ciekawy problem. Po wciśnięciu przycisku na pilocie uruchamia się alarm natomiast drzwi pozostają otwarte (w 9 na 10 przypadków). Drugie wciśnięcie powoduje wyłącznie alarmu i próbę otwarcia otwartych drzwi (kołki podskakują). Czasami jak dłużej przytrzymam przycisk, zamykanie zadziała. Z otwieraniem nie ma problemu.
                Ma ktoś jakiś pomysł co to może być?

Comment

Zamieszczone przez StarskiPL Zobacz posta
                  Ja mam ciekawy problem. Po wciśnięciu przycisku na pilocie uruchamia się alarm natomiast drzwi pozostają otwarte (w 9 na 10 przypadków). Drugie wciśnięcie powoduje wyłącznie alarmu i próbę otwarcia otwartych drzwi (kołki podskakują). Czasami jak dłużej przytrzymam przycisk, zamykanie zadziała. Z otwieraniem nie ma problemu.
                  Ma ktoś jakiś pomysł co to może być?
                  Może pada Ci siłownik centralnego w drzwiach kierowcy (master) i nie daje sygnału na pozostałe drzwi (??)
                  sigpic

Comment

Gdyby tak było, to by również pojawiał się problem z otwieraniem.

Comment

Zamieszczone przez wack Zobacz posta
                      Czyli bez alarmu nic nie zadziała?
                      Troszeczkę szkoda,myślałem że można coś z tym zrobić.
                      Dzięki za odpowiedz.
                      sprawdz kostke na dzrwiach.czasem sie rozsuwaja i nie styka napiecie

Comment

Zamieszczone przez StarskiPL Zobacz posta
                        Gdyby tak było, to by również pojawiał się problem z otwieraniem.
                        Kiedy mi padał centralny w drzwiach pasażera to też otwierał a nie zamykał, od czasu do czasu nawet zamykał, potem naprawił się na jakiś czas i działał normalnie, aż w końcu skonał. Tam jest silniczek elektryczny, który wprawia w ruch obrotowy spiralkę, która z kolei napędza kółko zębate. W zależności od tego na którym przewodzie pojawia się prąd, silnik kręci się w lewo lub w prawo. Może przy zamykaniu ma większy opór.
                        sigpic

Comment

witam szukałem na forum i nic nie znalazłem mam także problem z centralnym zamkiem a mianowicie alarm normalnie zamyka drzwi jednak jak proboje zamknać kluczykiem to zamykają sie tylko drzwi kierowcy nie zamyka sie reszta drzwi , jak myślicie z czym to może być związane ?

Comment

Zamieszczone przez adam1979 Zobacz posta
                            Kiedy mi padał centralny w drzwiach pasażera to też otwierał a nie zamykał, od czasu do czasu nawet zamykał, potem naprawił się na jakiś czas i działał normalnie, aż w końcu skonał. Tam jest silniczek elektryczny, który wprawia w ruch obrotowy spiralkę, która z kolei napędza kółko zębate. W zależności od tego na którym przewodzie pojawia się prąd, silnik kręci się w lewo lub w prawo. Może przy zamykaniu ma większy opór.
                            cześć, od pewnego czasu mam podobną sytuacje co u ciebie z zamkiem u drzwi pasażera. Niby teraz jest OK, ale pewnie niedługo padnie. Gdzie i co kupowałeś (jakie ceny) i czy wymiana nie jest kłopotliwa. Dodam, ze umiem naprawić to i owo.
                            Grzegorz
                            Nie wierzcie zegarom, czas wymyślił je dla zabawy!

Civic HB 2001r, 1.6 VTEC, 110kM, D16V1

Comment

Zamieszczone przez georgb Zobacz posta
                              cześć, od pewnego czasu mam podobną sytuacje co u ciebie z zamkiem u drzwi pasażera. Niby teraz jest OK, ale pewnie niedługo padnie. Gdzie i co kupowałeś (jakie ceny) i czy wymiana nie jest kłopotliwa. Dodam, ze umiem naprawić to i owo.
                              Grzegorz
                              Chciałem mieć oryginalny siłownik, kupiłem używkę na allegro za 100 PLN ale okazało się, że nie taki (inna liczba przewodów - ja mam na dwa a tam było 6 - mój błąd nie sprawdziłem). Niestety na allegro nie było tych z dwoma przewodami. Jako, że kontrahent nie chciał przyjąć zwrotu, rozebrałem ten zakupiony na allegro i przełożyłem sam silniczek do mojego zamka, pasował prawie idealnie - skleiłem zamek i chodził tak ok. 2 miesięcy. Niestety "prawie" robi dużą różnicę i po 2 miesiącach silniczek niby otwierał i zamykał drzwi ale przeskakiwał po zębach zębatki i robił koszmarne trrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Niestety nie udało mi się go ponownie złożyć, żeby działał jak należy, więc zakupiłem uniwersalny za 10 PLN i zamontowałem go. Nie jestem do końca z niego zadowolony ponieważ działa od dość brutalnie i jest głośny w porównaniu do oryginalnych.
                              sigpic

Comment

Working...
                              X