Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Niestabilne podświetlenie wyświetlacza LCD - EP2 polift

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Niestabilne podświetlenie wyświetlacza LCD - EP2 polift

Na wolnych obrotach zauważalnie nierówno świeci podświetlenie wyświetlacza LCD w liczniku. Wygląda to jak "falowanie". Nie jest to miganie, czyli wyświetlacz nie gaśnie całkowicie.
    Ładowanie jest w normie, nic złego poza tym się nie dzieje. Alternator może nie jest nowy, ale wydaje się być jeszcze zdrowy. Widać że był wymieniany lub regenerowany 3-4 lata temu.

jeżeli chodzi o licznik poliftowy to tam są diody LED i zasilanie ich/podświetlenie odbywa się poprzez podanie napięcia 12V na każdą diodę, obok której jest rezystor, który ogarnicza prąd płynący przez nią(aby nie spaliła się), w niektórych miejscach są jeszcze kondensatory, które mają za zadanie wyłapywać wahania napięcia itp. wszystkie elementy są elementami typu SMD. Działanie alternatora nie powinno wpływać na podświetlenie - ale możesz dla pewności sprawdzić multimetrem jak się zachowuje, czy trzyma prąd ładowania itp, bo skoro przy normalnej jeździe to nie występuje, a tylko na wolnych obrotach to raczej szukałbym źródła w kręgu alternator - akumulator - słaba masa - czy np. przewody zasilające wchodzące do licznika.

Comment

Problem w tym, że to co wymieniłeś już sprawdziłem. Nie znalazłem żadnego problemu. Ładowanie książkowe, akumulator nowy, przewody licznika i wtyczki jak nowe. Licznik miałem rozebrany do gołej płytki - nie widać żadnej spalenizny było. Samo miganie mi nie przeszkadza, tylko zastanawiam się czy coś tam nie szwankuje gorszego.

Comment

Working...
      X